Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Slováci stále so šancou na postup

Slovenskí hokejisti stále živia nádej na účasť vo štvrťfinále MS v Minsku. Osud však nemajú vo vlastných rukách, k postupu budú potrebovať nielen víťazstvo v záverečnom dueli základnej skupiny s Dánskom (v utorok o 15.45 SELČ), ale i pomoc ďalších dvoch tímov.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Zverencom trénera Vladimíra Vůjteka patrí po víkende v A-skupine piata priečka so ziskom siedmich bodov. Z tímov, ktoré figurujú pred nimi v tabuľke, môžu postúpiť už iba na úkor štvrtých Francúzov. Tí nazbierali v doterajšom priebehu šampionátu rovnako sedem bodov, ale majú lepší vzájomný zápas - Slovákov zdolali po obrate v tretej tretine 5:3. To znamená, že slovenskí hokejisti potrebujú získať viac bodov ako hráči z krajiny galského kohúta. V prípade triumfu nad Dánskom ich budú mať desať, takže ak sa chcú dostať do najlepšej osmičky, Francúzi môžu vo zvyšných dvoch zápasoch s Dánskom (v pondelok 15.45 SELČ) a Českom (v utorok 19.45) vybojovať maximálne dva body. Ak Dánov zdolajú v riadnom hracom čase, slovenská šanca definitívne zhasne už v pondelok. V opačnom prípade môže nastať situácia, že po triumfe v záverečnom skupinovom vystúpení nad Dánmi ešte Slováci nebudú vedieť, či sú medzi postupujúcimi a o ich osude rozhodne až výsledok večerného súboja ČR - Francúzsko.

Za istých okolností môže Slovákom stačiť na postup aj deväť bodov. To by ale "Les Bleus" mohli získať v zostávajúcich zápasoch maximálne bod. Slováci tak budú na diaľku držať palce Čechom a Dánom. Tí sa však tiež bijú o štvrťfinále, rovnako ako šiesti Nóri. Hráči z krajiny fjordov však nemôžu Slovákov ohroziť, pokiaľ "vůjtekovci" naplno zabodujú v utorok s Dánmi. Vedúce 15-bodové duo Kanada a Švédsko už má postup istý. "Veríme, že v pondelok nám Dáni pomôžu," povedal tréner SR Vůjtek. "Nemáme to v našich rukách, ale šanca na postup do štvrťfinále stále žije. V utorok potrebujeme určite vyhrať."

Situácia, že sa museli spoliehať na výsledky súperov, sa už hráčom spod Tatier v minulosti párkrát v skupine prihodila a šťastena väčšinou stála pri nich. Na MS 2006 v Rige si nepreniesli zo základnej do osemfinálovej skupiny ani bod a potrebovali, aby sa súboj Švajčiarska s Bieloruskom neskončil remízou. Tak sa aj stalo, Bielorusi vyhrali 2:1 a Slováci si potom drvivým víťazstvom 8:0 nad Ukrajinou zabezpečili postup. Vlani na šampionáte v Helsinkách tiež nemali v závere skupinových bojov osud vo svojich rukách, výsledky Nemecka, Francúzska a Lotyšska však zahrali v ich prospech a nakoniec si vďaka triumfu 4:1 nad USA zaistili účasť vo vyraďovacej fáze.

ANKETA: Postúpi Slovensko medzi najlepšiu osmičku MS?

  • Áno

    82%

  • Nie

    18%

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články