Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Majster bodyčekov, skvelý kapitán a kamarát

V dnešnom magazíne Sieň slávy si predstavíme majstra bodyčekov, výborného obrancu s neskutočným prehľadom a člena Hokejovej Siene slávy Roba Blakea.
Zdroj: youtube.com
Zdieľajte:

Rob blake, vlastným menom Robert Bowlby Blake, je bývalý kanadský hokejista, narodený 10. decembra 1969 v meste Simcoe v Ontáriu v Kanade.

Začiatok kariéry

Ako 15 ročný mladík začínal s hokejom v tíme Brantford Classics a následne v Stratford Cullitons, v oboch týchto tímoch podával solídne výsledky. Od roku 1987 počas štúdia hrával v tíme Bowling Green State University. Jeho prvá sezóna hrala hlavnú úlohu v tom, že sa neskôr presadil v najlepšej lige sveta. V roku 1988 bol totiž draftovaný do NHL, no rok po drafte ešte stále zarezával za univerzitu.

Kroky profesionála

Ako už bolo spomenuté, v roku 1988 si ho v štvrtom kole z celkovo 70. miesta vybral tím Los Angeles Kings. V poslednom roku na univerzite nazrel aj do NHL, keď v drese „kráľov“ nastúpil na štyri zápasy. Rob Blake naplno naskočil do kolotoču NHL v sezóne 1990/91 v tíme, ktorý viedol Wayne Gretzky. Ako skvele útočiaci obranca výborne zapadol do tímu a vo svojej prvej sezóne nazbieral 12 gólov a 46 bodov v 75 zápasoch, čo mu vynieslo nomináciu do All-Rookie tímu sezóny. Druhá sezóna nebola pre neho taká vydarená, nenazbieral toľko bodov, koľko sa od neho čakalo. V tretej sezóne (92/93) bol ale kľúčovou postavou Kings, ktoré sa dostalo až do finále, v ktorom žiaľ podľahli Montrealu. Nasledujúcu sezónu si vytvoril svoje osobné maximum v počte bodov (68), keď dokázal streliť 20 gólov a na ďalších 48 prihral. V roku 1995 utrpel zranenie, ktoré mu umožnilo nastúpiť iba na šesť duelov. V tej istej sezóne bol kapitán tímu Wayne Gretzky vymenený do St. Louis Blues a práve Rob Blake bol menovaný novým kapitánom „kráľov“ (celkovo jedenástym v histórii klubu, pozn. redaktora).

Blake bol kapitánom tímu 5 rokov, v tomto období získal v sezóne 97/98 Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu základnej časti. Po jedenástich rokoch strávených v Los Angeles bol pred prestupovou uzávierkou v roku 2001 vymenený do Colorada Avalanche. V Colorade stihol odohrať v základnej časti 13 duelov, v ktorých získal 10 bodov. Svoju úlohu zohral v play-off, keď dopomohol 19 bodmi v 23 zápasoch k zisku Stanley Cupu. Jeho pôsobenie v Colorade trvalo 4 roky, počas nich si vôbec neviedol zle, jeho výkony boli vyrovnané a „lavíny“ vedeli, čo od neho čakať.

V lete roku 2006 sa ako voľný hráč na 2 roky znovu pripojil k Los Angeles Kings. Hneď po svojom príchode sa stal alternatívnym kapitánom a v sezóne 2007/08 bol menovaný za kapitána mužstva. Pôsobenie u „kráľov“ sa na konci tejto sezóny skončilo. V lete roku 2008 bol opäť voľným hráčom na trhu a jeho kroky smerovali do San Jose Sharks. Blake strávil svoje posledné dve sezóny práve so „žralokmi“, kde taktiež zastával úlohu kapitána tímu. Dňa 10. júna 2010 oficiálne oznámil svoj odchod do dôchodku.

Ocenenia pre legendu

V NHL odohral 1270 zápasov, v ktorých si pripísal 240 gólov a 537 asistencií čo je spolu 777 bodov, taktiež nazbieral 1679 trestných minút. Štyrikrát si zahral All Star Game. V ročníku 97/98 získal Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu. V sezóne 2013/14 bol zaradený do Hokejove Siene slávy. 17. januára 2015 vyvesilo LA Kings pod strop Staples Centra jeho dres s číslom 4. "Pozrel som sa hore a videl som tam dresy Rogieho Vachona a Marcela Dionnea. Neskôr počas mojej kariéry k nim pridali Wayna Gretzkého a Luca Robitaillea. Od prvého dňa som túžil po tom, že tam raz chcem byť aj ja," povedal pred zaplnenou arénou 45-ročný Blake. Má olympijské zlato z roku 2002, dvakrát sa tešil zo zlata na majstrovstvách sveta (1994, 1997) a dvakrát získal striebornú medajlu (1991, 1996). Je členom Triple Gold Club, pretože sa mu podarilo vyhrať Stanley Cup, Olympijské hry a aj Majstrovstvá sveta.

Obdobie po ukončení hráčskej kariéry a jeho rodina

Rob Blake a jeho manželka Brandy majú dvoch synov Jacka (13 rokov) a Maxa (2), ale aj dcéru Brooke (12). Blake Momentálne pracuje ako asistent generálneho manažéra v tíme Los Angeles Kings.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: HokejovySvet.sk, hhof.com, TASR

Diskusia

Podobné články