Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Keď srdce a myseľ chce hrať hokej: jedenástka, na ktorú sa nezabúda

V dnešnom magazíne si predstavíme celkovú jednotku draftu z roku 1990, hráč, ktorý zostal verejnosti v pamäti najmä z pôsobenia v tíme San Jose Sharks, Owen Nolan.
Zdroj: youtube.com, TASR
Zdieľajte:

Owen Nolan, vlastným menom Owen Liam Nolan je bývalý kanadský hokejista, narodený 12. februára 1972 v Belfaste v Írsku.

Začiatok kariéry

V hlavnom meste Severného Írska strávil iba 7 mesiacov, následne sa jeho rodičia rozhodli emigrovať do Kanady. Jeho novým domovom sa stalo mestečko Thorold. Práve v kanade začínal s hokejom, no najskôr sa venoval futbalu a baseballu. Po prvýkrát sa dostal na ľad v deviatich rokoch, kedy mu jeho mama kúpila korčule. Svoju juniorskú kariéru začal v tíme Thorold Blackhawks, za ktorých stihol odohrať 31 zápasov so ziskom 86 bodov. Jeho púť pokračovala v profesionálnejšej súťaži OHL za tím Cornwall Royals a v sezóne 1989/90 zaznamenal 111 bodov v 58 zápasoch. To bola jeho posledná sezóna v juniorských ligách, pretože prišiel veľký moment v jeho hokejovej kariére. Za zmienku stojí, že počas dvoch sezón v OHL zaznamenal až 453 trestných minút.

Kroky profesionála

Tím národnej hokejovej ligy Québec Nordiques a jeho manažéri vôbec neváhali a vybrali si Owena z celkovo prvého miesta vstupného draftu mladíkov v roku 1990. Owen Nolan sa stal iba šiestym hráčom v histórii NHL, ktorý sa narodil v Írsku, pred ním to boli: Sid Finney, Bobby Kirk, Jim McFadden, Sammy McManus a Jack Riley. Jeho prvá sezóna nebola extra oslnivá, rozbiehal sa pomaly, v 59 zápasoch nazbieral iba 13 bodov a 109 trestných minút. Druhá sezóna ho vystrelila veľmi vysoko, zaknihoval úžasných 42 gólov čo mu zaručilo jeho prvé účinkovanie v All-Star Game. Nolan sa stal vodcom, v ďalšej opäť brankárov nešetril, v 73 zápasoch nazbieral 77 bodov. Počas týchto troch rokov sa vôbec nevyhýbal trestnej lavici a pripísal si 477 minút. V roku 1994 bola v NHL skrátená sezóna kvôli výluke, no aj tak dosiahol 30 gólov v 46 zápasoch.

Po výlukovej sezóne (1995) sa tím sťahoval do Colorada. V tomto drese odohral iba 8 stretnutí, pretože bol vymenený do tímu San Jose Sharks za lotyšského obrancu Sandisa Ozolinsha. Touto výmenou sa začala éra jedného z najlepších hráčov Sharks.

V drese so žralokom na hrudi hral 8 rokov, počas tejto doby si prešiel cez asistenta kapitána až na samotného kapitána, ktorým bol 5 rokov. Stal sa dôležitou súčasťou tímu, bol správnym vodcom, ktorý vedel tím podržať vtedy, keď bolo treba, nepatril medzi hokejistov, ktorí bodovali v každom zápase no svojím postojom k hre, robil pre Sharks maximum. Jeden z najpamätnejších momentov je rozhodne All-Star Game v roku 1997, ktorý sa konal v San Jose. V zápase hviezd strelil hetrik a jeho tretí gól padol netradičným spôsobom, než vystrelil na brankára Dominika Hašeka ukázal mu rukou kam bude strieľať.

V sezónach 1997/98 a 98/99 Nolan dokázal dať dokopy iba 33 gólov, no o to viac sa zameral aj na svoju hru smerom dozadu, čo bolo pre Sharks nevyhnutné. Svoje osobné bodové maximum si vytvoril o sezónu neskôr v sezóne 99/00, kedy nazbieral 84 bodov (44+40). Počas pôsobenia v San Jose sa tešil z medzinárodných turnajov, v roku 1997 vyhral zlato na majstrovstvách sveta a v roku 2002 vyhral olympijské zlato.

Sezóna 2002/03 priniesla pre Nolana zmenu dresu, keď bol deň pred prestupovou uzávierkou vymenený do Toronta Maple Leafs. Ešte v tejto sezóne stihol odohrať za Leafs 14 zápasov so ziskom 12 bodov. Postupne ho začali obťažovať čo raz častejšie zranenia. V roku 2003/04 dosiahol svoj 700. bod v NHL. Počas necelých dvoch sezón, ktoré strávil v Toronte si pripísal iba 79 štartov, čo bolo pre vedenie a fanúšikov skôr sklamaním, obmedzovali ho totiž jeho zranenia, najmä jeho rameno, bedro, oko a predovšetkým kolená. Sezóna 2004/05 sa nekonala kvôli výluke, čo Nolanovi prospelo aby sa vyliečil. Po obnovení ligy mali o jeho služby záujem viaceré tímy, no všetky odmietol, pretože sa necítil v poriadku. Nolan potom trénoval na štadióne v San Jose a pomaly sa zotavoval.

Jeho túžba hrať hokej bola silnejšia a tak sa v roku 2006 vrátil a podpísal zmluvu s Phoenixom Coyotes. Jeho hra už nebola taká rázna, často sa vyhýbal kontaktom, ktoré zdobili jeho kariéru. Napriek tomu odohral ako „kojot“ 76 zápasov, v ktorých si pripísal 16 gólov a 24 asistencií. V lete roku 2007 podpísal zmluvu na jeden rok s Calgary Flames. Pred sezónou 2008 sa sťahoval do Minnesoty Wild, kde hral 2 sezóny. Po ukončení zmluvy s Wild trénoval a snažil sa udržať si formu, no jeho zranenia mu to moc nedovolili. V sezóne 2010/11 ešte okúsil pár zápasov v najvyššej švajčiarskej lige za ZSC. “Je to ťažké, keď vaše srdce a myseľ chce aj naďalej hrať hokej. Moje telo mi to už nie je schopné poskytnúť“ povedal na tlačovej konferencii. Aj napriek zraneniam si ho budú ľudia pamätať ako jedného z najlepších hráčov ligy, pretože bol schopný skombinovať silu so šikovnosťou.

Ocenenia pre legendu

V NHL odohral 1200 zápasov so ziskom 885 bodov a nazbieral 1793 trestných minút. Päťkrát si zahral All-Star Game (91/92, 95/96, 96/97, 99/00, 01/02). V roku 1997 vyhral zlato na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji a v roku 2002 vyhral olympijské zlato. V roku 2001 bol tvárou pre populárnu počítačovú hru NHL2001.

Obdobie po ukončení hráčskej kariéry a jeho rodina

Owen Nolan vlastní dve reštaurácie s názvom „Brittania Arms“ v San Jose v Kalifornii. On a jeho manželka Diana majú dve deti, dcéru Jordan a syna Dylana.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: HokejovySvet.sk, hhof.com

Diskusia

Podobné články