Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Rosandič si nomináciu cení: "Dám do toho všetko!"

Rosandič si váži šancu, Lapšanský očakáva vo Viedni vyrovnané zápasy.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Až jedenásť hokejistov z nominovaného 25-členného kádra si môže na turnaji Euro Ice Hockey Challenge vo Viedni odkrútiť premiéru v národnom drese. Jedným z nich je Mislav Rosandič, obranca HC´05 Banská Bystrica zaujal svojimi výkonmi v extralige ako i v reprezentačnej 20-tke, v drese ktorej vybojoval v úvode roka bronz na juniorských MS v Kanade. Teraz prvýkrát okúsi medzinárodnú konfrontáciu aj medzi "mužmi".

"Čaká ma prvý reprezentačný štart, takže neviem, ako sa s tým vyrovnám, ale dúfam, že dobre. Dám do toho všetko. Môžem iba získať," vyslovil sa pred viedenským turnajom stále iba 19-ročný zadák. V olympijskom výbere sa stretol aj so štyrmi spoluhráčmi z úspešnej dvadsiatky - Denisom Godlom, Erikom Černákom, Matúšom Holendom a Pavlom Skalickým. Aj Rosandič cíti, že po zisku bronzovej medaily z juniorského šampionátu sa jeho pozícia zmenila k lepšiemu. "V Banskej Bystrici sa určite cítim lepšie. Hrá sa mi úplne skvelo, v posledných zápasoch som dostal šancu aj v presilovkách. Snáď to bude takto pokračovať," zaželal si rodák z chorvátskeho Záhrebu.

V hre bol aj jeho štart na Slovakia Cupe, kde sa predstaví reprezentačné áčko. Rosandiča však nemrzí, že si nemohol zahrať doma v Banskej Bystrici: "Ja som hlavne rád, že som vôbec dostal šancu. Veľmi si ju vážim, aj keď je to iba olympijský výber. Nech by hrala reprezentácia hocikde na svete, bol by som rád za pozvánku a snažil by som sa zahrať čo najlepšie." Slovenský výber do 25 rokov si vo Viedni postupne zmeria sily s Talianskom, Slovinskom a domácim Rakúskom. "Sme síce akési reprezentačné béčko, no podľa mňa sa tu zišli veľmi dobrí hráči. Chceme ukázať, že na Slovensku sa stále vychovávajú mladí kvalitní hokejisti, ktorí sa môžu ďalej presadzovať. Budeme makať, aby sme vyhrali všetky zápasy. Určite nechceme zažiť, aby na nás fanúšikovia "nakladali", že sme prehrali s Talianskom. I keď nie je pravda, že by tu boli ľahkí súperi. Veď Slovinci sa predstavia s najlepším možným výberom, až na Anžeho Kopitara majú na turnaji všetkých hráčov z olympiády v Soči, kde nás v skupine porazili..."

Kým Rosandič a ďalší nováčikovia budú na turnaji najmä zbierať cenné skúsenosti, útočník HC Košice Adam Lapšanský bude patriť k tým relatívne ostrieľanejším a budú sa od neho čakať najmä góly. V reprezentačnom A-tíme ich nastrieľal zatiaľ sedem v 13 štartoch, čiže má priemer lepší ako pol gólu na zápas. "Pravdupovediac, ani som pozvánku veľmi nečakal. Pri poslednej reprezentačnej akcii vo švajčiarskej Arose som si totiž poranil rebrá a liečil som sa z toho pomaly dva týždne. Každopádne, som rád za každú príležitosť," zdôraznil 24-ročný útočník.

Tréneri Vladimír Országh a Milan Jančuška veria, že Lapšanský bude jedným z lídrov mladého tímu. "Viem, že sa odo mňa očakávajú góly, tak dúfam, že očakávania splním. Patrím medzi hráčov, čo majú najviac reprezentačných štartov, ale žeby som sa považoval za skúseného a mal usmerňovať iných? Ja sa budem snažiť usmerniť najmä sám seba," povedal s úsmevom. Myšlienka dvoch reprezentačných tímov, ktoré budú v jednom čase súťažiť na dvoch rôznych podujatiach, sa mu pozdáva. "Olympijský tím je dobrá vec, viac hráčov má takto šancu ukázať sa na medzinárodnej scéne. Je tu kopec nováčikov, ktorí dostali veľkú príležitosť. Nie sme zohratý tím, niektorých chlapcov ani nepoznám, určite však chceme každý zápas vyhrať. Súperi možno vyzerajú byť papierovo slabší, ale myslím si, že to budú vyrovnané zápasy," dodal Lapšanský.

Zdieľajte:
Pridal: Boris Silný
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články