Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Jeden z najjedinečnejších obrancov, ktorý kedy v NHL hral

Aj tento utorok patrí magazínu Sieň slávy, dnes si predstavíme kariéru výborného ofenzívneho obrancu Paula Coffeyho.
Zdroj: youtube.com
Zdieľajte:

Paul Coffey, vlastným menom Paul Dougles Coffey, je bývalý kanadský hokejový obranca, narodený 1. júna 1961 v meste Weston, v štáte Ontário v Kanade.

Začiatok kariéry

Paul hrával ako tínedžer za miestnu akadémiu vo Westone. Ako sedemnásťročný vstúpil do tímu Sault Ste. Marie Greyhounds v mládežníckej lige OMJHL , ako nováčik si pripísal 89 bodov, čo bolo na obrancu úchvatné. V jeho druhom roku pôsobenia bol poslaný do tímu Kitchener Rangers, v tejto sezóne sa ešte viac bodovo zlepšil a bol navrhnutý do All-star tímu súťaže. Po skončení troj-ročného pôsobenia v OMJHL prišlo to, načo každý jeden fanúšik hokeja čakal.

Kroky profesionála

Pred sezónou 1980/81 si Paula na vstupnom drafte mladíkov z celkového šiesteho miesta vybral tím Edmonton Oilers. Bolo to perfektné načasovanie pre obe strany. Oilers mali tendenciu vyvíjať sa do vysoko kvalitného tímu, v čom mu ofenzívne ladený obranca Paul Coffey mal pomôcť vytvoriť dynamický, mladý a dravý tím.

Ešte v tom roku zažil svoj debut v NHL a pripísal si 32 bodov. Prelomová sezóna bola ale tá druhá, v ktorej odohral 80 zápasov a zaznamenal 89 bodov, čím sa stal najlepším obrancom ročníka. V sezóne 1983/84 sa s Oilers dočkal prvého Stanley Cupu a stal sa iba druhým obrancom v histórii NHL, ktorému sa v jednej sezóne podarilo vsietiť 40 gólov, celkovo nazbieral 126 bodov a v bodovaní ligy skončil na druhom mieste hneď za Waynom Gretzkym.

V sezóne 1984/85 taktiež výrazne pomohol Oilers k zisku už druhého Stanley Cupu. Paul získal v tomto roku Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu a bol vybraný do prvého All-star tímu. V play-off zaznamenal rekordných 37 bodov za 12 gólov a 25 asistencií.

Svoje osobné bodové maximum si vytvoril v sezóne 1985/86, v ktorom odohral 79 stretnutí a strelil 48 gólov a zaznamenal 90 asistencií, čo spolu dáva skvelých 138 bodov. 48 gólov Paula Coffeyho v jednej sezóne je doteraz platný rekord v počte strelených gólov obrancom. So ziskom 138 bodov skončil Coffey tretí v celkovom bodovaní. V sezóne 1987/88 Oilers a Coffey získali už tretí Stanley Cup, no po tejto sezóne bol pre zlé vzťahy s trénerom a generálnym manažérom Glenom Satherom bol vymenený do Pittsburghu, ukončil tak svoje pôsobenie v Edmontone.

V drese s tučniakom na hrudi odohral necelých päť sezóne, vôbec sa mu nedarilo zle, stále patril k tým najlepším čo sa týka bodovania. V roku 1991 získal svoj štvrtý Stanley Cup. 22. decembra 1990 sa stal druhým obrancom v histórii, ktorý zaznamenal 1000 bodov, pričom ich dosiahol v rekordných 770 zápasoch.

Počas sezóny 1991/92, presne 19. februára 1992 sa sťahoval do Californie, do tímu Los Angeles Kings, kde sa opäť stretol s Waynom Gretzkym. LA sa tak pre Coffeyho stalo tretím domovom z celkových deviatich. Na úspešne ťaženie medzi Gretzkym a Paulom z čias Edmontonu však neprišlo. V Los Angeles sa Paul dlho neohrial a v januári 1993 si znovu balil kufre smerom do Detroitu Red Wings. V Detriote sa mu bodovo neprestalo dariť. V sezóne 1994/95 zaznamenal 58 bodov a v play-off sa s Red Wings dostal až do finále Stanley Cupu. Ďalší Stanley Cup však nezískal, pretože vo finále bolo New Jersey silnejšie, no v skrátenej sezóne sa stal najlepším obrancom a tretíkrát získal Norris Trophy.

Paulov pobyt v Detroite trval až do októbra 1996, kedy bol vymenený do Hartfordu a v polovici sezóny 1996/97 bol vymenený ešte raz, tentokrát do Philadelphie Flyers. Práve s Flyers sa dostal v roku 1997 do finále Stanley Cupu, Paul Coffey mal na tom najväčšiu zásluhu, no vo finále jeho tím stroskotal na Detroite.

V lete roku 1998 bol znovu súčasťou výmeny, jeho kroky smerovali do Chicaga Blackhawks. Chicagský dres si obliekol iba desaťkrát a znovu menil pôsobisko, bol vymenený do do Caroliny Hurricanes, kde odohral sezónu a pol. Poslednou zastávkou Paula Coffeyho boli „medvede“ z Bostonu, ktorým sa upísal ako voľný hráč v roku 2000. Za Boston celkovo nastúpil iba v osemnástich zápasoch, v ktorých si pripísal 4 asistencie. Svoju bohatú hokejovú kariéru v NHL ukončil ešte v roku 2000.

Ocenenia pre legendu

V NHL odohral 1409 zápasov, strelil 396 gólov a asistoval 1135krát, aby celkovo nazbieral neuveriteľných 1531 bodov. Taktiež si pripísal skvelých 196 bodov v 194 zápasoch v play-off. Získal štyri Stanley Cupy s Edmontonom (1984,1985,1987) a Pittsburghom (1991). Osemkrát si zahral All-star Game. Trikrát získal Norris Trophy pre najlepšieho obrancu. V historických štatistikách v bodovaní obrancov mu patrí druhé miesto za Rayom Bourqueom. V roku 2004 bol uvedený do siene slávy v Toronte. V roku 2005 vyvesili v Edmontone na jeho pamiatku číslo 7 pod strop miestnej haly a v roku 2007 bol uvedený do Siene Slávy Pittsburghu Penguins. Podľa uznávaného magazínu The Hockey News je Coffey 28. najlepším hokejistom histórie. Scotty Bowman, pre The Hockey News v novembri 2004 vyhlásil: „Coffey bol jeden z najjedinečnejších obrancov, ktorý kedy v lige hral, ...“

Obdobie po ukončení hráčskej kariéry a jeho rodina

Po ukončení famóznej hráčskej kariéry sa venuje trénerstvu a podnikaniu, je tréner a generálny riaditeľ hokejového tímu Pickering Panthers (Ontario Junior Hockey League). Taktiež je vlastníkom predajne áut v Boltone v Ontáriu. Žije s manželkou a tromi deťmi.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: HokejovySvet.sk, hhof.com

Diskusia

Podobné články