Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Mladý ,,medveď" nádejou českého hokeja

Za rodiskom dnešného TALENTU nemusíme cestovať ďaleko, nachádza sa totiž na neďalekej Morave. Havířov - Södertälje - Boston. To boli a sú záchytné body na hokejovej ceste DAVIDA PASTRŇÁKA.
Zdroj: Instagram @davidpatrnak
Zdieľajte:

Máj – lásky čas. Práve v tomto období sa v Moravsko-sliezskom kraji, konkrétne v meste Havířov, narodil nádejný český hokejista. Rodičia ho v jeho záľube odmalička podporovali. Spolu s bratom boli do tejto kolektívnej hry takí zažratí, že doma neraz čosi rozbili. Po smrti ich otca, ktorého najväčším šťastím bolo vidieť svojho syna hrať, si zaumienil, že bude trénovať ešte tvrdšie. Chcel si tak uctiť jeho pamiatku. To, čo si predsavzal, sa začína vypĺňať. 183 centimetrový pravák sa totiž za morom prejavuje stále viac a viac.

Korčule si prvýkrát obul keď mal tri roky. Svoje začiatky strávil hokejista hrajúci na poste ľavého krídla vo farbách rodného Havířova. Prvé dva roky nastupoval za tunajšiu U16-stku. V prvej sezóne si v 30 zápasoch pripísal do štatistík 52 bodov. O rok neskôr si zahral v 26 stretnutiach, v ktorých sa mu, rovnako ako v predošlej sezóne, podarilo nazbierať priemerne dva body na zápas. Následne sa posunul o kategóriu vyššie, zaradil sa do výberu hráčov do 18 rokov. Prvý ročník v tejto vekovej skupine mu vychádzal, no na ľad sa dostal iba 16-krát. Po skončení sezóny teda prešiel pod ochranné krídla klubu HC Třinec. Vo farbách nového tímu sa mu naozaj darilo. Zasiahol do 31 duelov, v ktorých skóroval 33-krát a prihrával na ďalších 14 gólov.

Veľký posun v Pastrňákovej kariére nastal v roku 2012. Z dobre známych českých ľadových plôch sa presunul do Škandinávie, konkrétne do mrazivého Švédska. Bol to krok správnym smerom. Je totiž všeobecne známe, že švédske ligy sú pre mladých hokejistov tou najlepšou školou. Vyznačujú sa kvalitou, rýchlosťou a najmä vysoko technickým hokejom. Navyše Švédi, na rozdiel od iných hokejových národov, nemajú problém postaviť mladého hráča medzi mužov. David zakotvil v U18 druholigistu Södertälje. Pred ním reprezentovali farby tohto klubu aj víťazi Stanleyho pohára Jiří Šlégr či Stanislav Neckář. Prvá sezóna mimo domova mu vcelku vyšla, v 36 zápasoch zaznamenal 39 bodov. Nasledujúci rok postúpil do ,,A-čka“ Södertälje a prvýkrát sa zamiešal medzi seniorov. Zatiaľ čo v prvom ročníku nebol často nasadzovaný a ani jeho štatistiky neboli také ako predtým (čo sa dalo od prechodu medzi mužov čakať), druhá sezóna sa mu nadmieru vydarila. Síce si ho na jej začiatku v drafte KHL vybral z 34. miesta Severstal Čerepovec, zostal hrať vo Švédsku. Toto rozhodnutie sa počas nasledujúcich mesiacov ukázalo ako správne. Nastúpil v 36 dueloch, strelil 8 gólov a na dvakrát toľko prihral.

Rok 2014 znamenal pre Davida Pastrňáka naozaj veľa. Konečne bol totiž zaradený do NHL draftu, ktorý sa konal vo Philadelphií. Na listine najlepších európskych hokejistov zostavenej podľa skautov figuroval na skvelom štvrtom mieste. Spolu so spoluhráčom a dobrým kamarátom Williamom Nylanderom patrili medzi najžiadanejších Európanov draftu. Nastal deň D a rodáka z Havířova si z celkového 25. miesta vybrali bostonské ,,medvede“. Na rozdiel od hráčov, ktorí v tíme nemajú žiadneho rodáka, sa David nemusel obávať väčšej jazykovej bariéry. Okrem Zdena Cháru mu totiž spoločnosť robil aj menovec David Krejčí. Po absolvovaní letného kempu zamieril ľavý krídelník na ,,farmu“ Bostonu – k Providence Bruins. V AHL odohral 23 zápasov, počas ktorých si do štatistík pripísal 27 bodov. Jeho debut v najprestížnejšej lige sveta padol na 24. november. Spolu s ,,medveďmi“ čelil pittsburgským ,,tučniakom“. Svoj prvý presný zásah v NHL zaznamenal 10. januára toho istého roku v zápase proti Philadelphia Flyers. Brankárovi Rayovi Emerymu vtedy nestrelil iba jeden, ale hneď dva góly. Tento fakt pomohol Bruins k výhre nad ,,letcami“ v pomere 3:1. V sezóne 2015/16 nastúpil za ,,Á-čko" Bostonu celkovo 46-krát a za 10 presných zásahov a 17 asistencií mu patrilo 27 bodov. Na letnú dovolenku odchádzal ako jeden z najlepších minuloročných nováčikov (bol súčasťou dua draftovaného v roku 2014, ktoré bolo svojimi ,,adoptívnymi" tímami ako jediné nasadené do viac ako 40 zápasov). S čistým svedomím tak mohol pokladať svoju debutovú sezónu v najprestížnejšej hokejovej lige sveta za viac ako vydarenú.

Do nasledujúcej sezóny vchádzal ako pevná súčasť bostonských ,,medveďov". V rozlete ho však pribrzdila zlomenina nohy, ktorá bola spôsobená nešťastným zblokovaním strely v zápase proti Arizone. Mladík sa na ľad postavil až o dva mesiace, po ktorých bol poslaný späť na ,,farmu". Ani tam sa ale dlho neohrial. Bol totiž povolaný národným tímom, ktorý už v tom čase bojoval na MSJ v Helsinkách. Po skončení turnaja si David vydarenými výkonmi vyslúžil pozvánku do ,,Áčka".

Pastrňák spolu s výberom do 18 rokov reprezentoval české farby na Memoriáli Ivana Hlinku. Z turnaja nakoniec odchádzali s bronzovými medailami. Na minuloročných juniorských majstrovstvách sveta sa mu podarilo vstreliť jeden gól a na ďalších päť prihrával. Česká republika skončila celkovo šiesta, no David bol jeden z hráčov, ktorí sa herne vyrovnal aj tým najlepším mužstvám. Dokazuje to aj fakt, že po skončení turnaja sa vyhol vzájomnému obviňovaniu zo strany mladíkov, trénera a širokej verejnosti. Naopak, množstvo ľudí ho označovalo za veľmi schopného a zodpovedného reprezentanta. V tomto roku dokonca vyhral anketu Zlatá hokejka v kategórií Juniori.

Na MSJ 2016 zaznamenal v 4 dueloch zhodne po 4 kanadské body. Jeho najväčším prínosom však nebola strelecká forma (ktorá po zranení samozrejme nebola najlepšia), ale psychická podpora a pohoda, ktorú so sebou zo zámoria priniesol. Aj napriek tomu, že česká reprezentácia obsadila na tohtoročnom turnaji do 20 rokov až piate miesto, rodák z Havířova si v očiach rovesníkov vydobyl rešpekt. Jeho skúsenosti z NHL sa totiž nedali prehliadnuť - talentovaného, ale zbrklého mladíka vystriedal takticky a celkovo hokejovo vyspelý hráč.

Najdôležitejším plusom tohto hokejistu je fakt, že sa nebojí experimentovať a góly strieľa aj z riskantnejších pozícií. Puk si účinne chráni telom, neúnavne ,,forčekinguje“ v snahe vypracovať si akékoľvek prečíslenie a prekvapiť súpera. Rád sa prezentuje kľučkami a ,,blafáčikmi“, no niekedy sa stane, že hru zbytočne prekombinuje. Pastrňákovi to tam ale slušne ,,padá“ a to je u útočníka to hlavné. Ak takto bude pokračovať aj naďalej, stane sa z neho poriadny postrach brankárov.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: hockeysfuture.com,hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články