Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Vůjtek: Nechceli sme, aby sa Jano Laco príliš unavil pred zápasom s Talianskom

Slovenskí hokejisti bojovali v piatok na dvoch frontoch. Okrem silných Švédov sa museli vyrovnať aj s následkami zákernej virózy, ktorá zasiahla mužstvo práve v čase, keď potrebuje na MS v Minsku zbierať čo najviac bodov.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Základné príčiny prehry 1:3 so severanmi videl tréner slovenskej reprezentácie Vladimír Vůjtek v úvodnej tretine, v ktorej jeho tím inkasoval dva góly v oslabeniach. Pri oboch sedel na trestnej lavici Ladislav Nagy. "Odohrali sme dobrú partiu. Samozrejme, kvalita bola na súperovej strane, Švédi mali zvučnejšie mená než my. Mrzí ma, že sme im k víťazstvu pomohli v prvej tretine zbytočnými vylúčeniami, najprv zlým striedaním a potom dvoma faulami v útočnom pásme. Švédske presilovky sa ťažko bránia, vedia ich využiť, spolu s Kanaďanmi ich majú najlepšie na turnaji. Pri prvej nás točili vyše minútu, nedali nám puk, až nás unavili a dve sekundy pred jej koncom skórovali do prázdnej bránky. Potom to už bolo pre nás ťažké," priznal Vůjtek.

Ten sa po prvej tretine rozhodol vystriedať brankára Jána Laca, ktorý cítil náznaky prechladnutia. Medzi žŕdkami ho nahradil Jaroslav Janus, ktorý tak absolvoval premiéru na šampionáte v bieloruskej metropole. Brankár Slovana vo zvyšnom priebehu inkasoval iba raz, bol to však kľúčový gól, v 42. minúte ho prekonal strelou od modrej čiary obranca Magnus Nygren, čím definitívne rozhodol o švédskom triumfe. "Nechceli sme, aby sa Jano Laco príliš unavil pred zápasom s Talianskom," vysvetlil brankársku výmenu tréner Vůjtek. "Prehrávali sme v tom čase 0:2 a už iba zázrakom by sme skóre otočili. I keď sme sa o to pokúsili a boli blízko k vyrovnaniu, napokon to dopadlo tak, ako sa predpokladalo od prvej tretiny."

Choroba, ktorá sa vkradla do slovenských radov, sa podľa českého kouča výrazne podpísala pod výkon tímu. "Samozrejme, zlý zdravotný stav hráčov ovplyvnil náš výkon. Stratili sme Marcela Haščáka, ktorý hral veľmi dobre proti Nórsku, a dvoch centrov Tomáša Marcinka a Mareka Hrivíka. Viróza poznačila aj hru ďalších hokejistov, ktorí nastúpili. Vzhľadom na ich problémy odovzdali maximum. Myslím si, že za predvedený výkon sa nemusíme hanbiť. Samozrejme, so súperom, akým je Švédsko, musíme mať i kopec šťastia, ak by sme chceli byť úspešní. Museli by sme dať gól z každej pozície a to sa nestalo."

Aby toho nebolo málo, zápas nedohral pre zranenie ani obranca Ivan Švarný, z hry odstúpil po prvej tretine. Jeho štart v sobotňajšom dueli s Talianskom (19.45 SELČ) je otázny. Podľa trénera na 95 percent nebude môcť v zápase počítať ani s triom Marcinko, Hrivík, Haščák. Aby zverencov zbytočne nepreťažil, rozhodol sa Vůjtek zrušiť sobotňajšie rozkorčuľovanie.

Slováci si pred turnajom dávali za cieľ postup do štvrťfinále, dosiahnutie tejto méty však už nevyzerá byť veľmi reálne. Osud už nemajú vo vlastných rukách, k vybojovaniu si štvrťfinálovej miestenky im nemusia pomôcť už ani víťazstvá v zostávajúcich dvoch stretnutiach na MS proti Taliansku a Dánsku. Postupové tromfy držia v rukách Nóri, respektíve Francúzi, ktorým stačí vo zvyšných troch vystúpeniach v A-skupine získať päť bodov. V tejto chvíli musia Vůjtekovi zverenci myslieť najmä na záchranu. Trojbodovým víťazstvom nad Talianskom by si definitívne zaistili účasť v elitnej kategórii aj pred budúcoročný šampionát v Česku, naopak prehra by im situáciu výrazne skomplikovala.

"Nepočítame, koľko bodov potrebujeme. Chceme bodovať v každom zápase," odmietol kalkulácie tréner Vůjtek. "Proti Talianom budeme musieť hrať ináč ako proti Švédom - s plným nasadením, zodpovednosťou a bez zbytočných faulov. Musíme sa viac tlačiť do bránky a premieňať šance, lebo Taliani rovnako ako ďalšie relatívne slabšie mužstvá na turnaji majú prepracovanú hru v obrannom pásme a ťažko sa cez nich dostáva na dostrel. Nemôžeme počítať s tým, že sa budeme dostávať k brejkom či prečísleniam. Musíme sa ich snažiť zdolať sústavným tlakom."

Zdieľajte:
Pridal: Peter H
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články