Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Prvý Čech v Sieni slávy a majster bránkoviska

Dnešný magazín Sieň slávy bude patriť pre niekoho jednému z najlepších brankárov na svete svojho času, no nepochybne najlepšiemu brankárovi našich západných susedov. Predstavíme si totiž Dominika Hašeka.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Dominik Hašek je bývalý český hokejový brankár, narodený 29. januára 1965 v českých Pardubiciach. Dominik sa narodil Alojzovi a Marii Kaštánkovým. Po dvoch rokoch sa rodičia rozviedli, Marie sa znovu vydala za Jana Haška, avšak Dominik sa do jeho desiatich rokov volal Kaštánek, potom jeho biologický otec súhlasil s premenovaním.

Začiatok kariéry

Keď mal Dominik päť rokov vzal ho jeho nevlastný otec na zamrznuté jazero, kde sa mu zapáčilo povolanie brankára. Od tej doby sa ako chlapec hrával doma práve na brankára. Keď mal šesť rokov, tak ho rodičia prihlásili do pardubickej prípravky. Hašek mal iba 16 rokov, keď sa pridal do vtedajšej najlepšej ligy krajiny, Československej Extraligy. Ako najmladší hráč histórie ligy sa so svojím domácim tímom HC Pardubice dokázal presadiť a získať titul dvakrát (1987, 1989). Po tom, čo si dokázal v domácej krajine spraviť meno a po reprezentácií Československa na MS prišla vysnená pozvánka do najprestížnejšej ligy sveta.

Kroky profesionála

Hoci bol draftovaný v roku 1983 tímom Chicago Blackhawks až v desiatom kole na celkovom 199. mieste ako 16. Brankár, do NHL sa dostal až v sezóne 1990/91. V tej dobe si kluby NHL dávali pozor, koho draftovali spoza Železnej opony. Hráči často nechceli hrať v Amerike, alebo im odchod zakazovali ich vlastné krajiny.

Po príchode do zámoria nečakal to Hašek nemal jednoduché, svoje miesto si musel zaslúžiť. Po podpísaní dvojcestnej zmluvy začal pôsobiť na farme Chicaga, kde ho brali skôr ako náhradníka. V Indianapolise však začínal byť čoraz väčšou hviezdou až sa nakoniec dostal do zostavy Chicaga Blackhawks. Jeho prvým súperom v NHL sa stali Hartford Whalers. Vo svojej premiére pustil za svoj chrbát iba jeden puk, no napriek tomu zvyšok sezóny strávil hraním za Indianapolis, kde doslova žiaril. V 33 zápasoch dokázal vychytať päťkrát nulu a stal sa najlepším brankárom ligy.

V ďalšej sezóne ho v NHL čakali svetlejšie okamihy. Nastúpil na 20 zápasov, proti Torontu dokonca dokázal vychytať svoju prvú nulu v NHL kariére. V play-off sa po trápení brankárskej jednotky vedenie Chicaga znova rozhodlo pre českú alternatívu. Hašek však nedokázal zastaviť vynikajúce hrajúcim Penguins a Blackhawks prehrali 0:4 na zápasy. Neskôr Pittsburgh oslávil svoj druhý pohár v rade.

Pred sezónou 1992/1993 sa stal hráčom Buffala Sabres. Začiatky v Sabres boli pre českého brankára trochu pomalé. Zo začiatku bol kvôli menšiemu zraneniu ešte z pôsobenia v Chicagu odsunutý do úzadia a pre Sabres bol jasnou jednotkou viacnásobný držiteľ Stanley Cupu Grant Fuhr. V jeho prvej sezóne v Buffale odohral 28 zápasov s priemerom 3,15. Nasledujúca sezóna Buffalu moc nevychádzala a navyše sa im zranila ich brankárska jednotka. To bola pre Hašeka vynikajúca šanca ako sa v NHL natrvalo usadiť. Jeho štyri čisté kontá za mesiac mu zaistili post hráča mesiaca. Po príchode Fuhra sa rovnocenne striedali. Po skončení základnej časti mal Hašek na konte 58 zápasov s priemerom obdržaných bránok za zápas 1,95. Hašek bol za úspešnú sezónu odmenený Vezina Trophy pre najlepšieho brankára a spolu s Fuhrom získali trofej Williama M. Jennigsa pre najlepšie brankárske duo. V tejto dobe sa o českom brankárovi začalo vravieť ako o „Dominátorovi“. Svoje novú prezývku však naplno obhájil na legendárnych ZOH v roku 1998.

V ďalších siedmych rokoch pôsobil v Buffale skutočne ako dominátor, priemerne odohral za týchto sedem rokov 57 zápasov základnej časti s priemerom 2,32. Najviac zápasov odchytal v sezóne 1997/98 a to neuveriteľných 72. Najmenší počet inkasovaných gólov mal v sezóne 1998/99 a to 1,87.

Po sezóne 2000/01 sa stal prekvapivo Hašek voľným hráčom. Osud Dominátora bol neistý. Záujem prejavili Detroit Red Wings a St. Louis Blues. Nakoniec však najlepšieho českého brankára dostali do tímu červené krídla z Detroitu. Jeho nenapodobiteľné brankárske umenie vytlačilo z pozície jednotky Chrisa Osgooda, ktorý išiel hľadať uplatnenie v New Yorku, kde podpísal zmluvu s Islanders. Prvá sezóna v Detroite vyšla Hašekovi vynikajúco, svoj tím dokázal dohnať k víťaznému koncu hneď 41 krát. V playoff taktiež exceloval, nastúpil na 23 zápasov a zvíťaziť dokázal 16 krát, čo znamená, že Dominátor sa dočkal a splnil si sen vyhraním najcennejšej hokejovej trofeje. Po bujarých oslavách však Dominátor napriek prehováraniu vedenia Detroitu oznámil koniec kariéry. S rodinou sa presťahoval späť do Česka, kde hral in-line hokej, pri ktorom však bol obvinený z napadnutia súpera Martina Šílu. A tak sa teda Hašek po roku od oznámenia jeho odchodu z NHL rozhodol do najprestížnejšej hokejovej ligy vrátiť.

Po lockoute v sezóne 2004/05 prestúpil do Ottawy, no Senators sa v sezóne nedokázali presadiť a nepostúpili ani do playoff. Sezónu nato sa Hašek rozhodol vrátiť do Detroitu a za dve sezóny dokázal zvíťaziť 65 krát a svoj úspech z výherného play-off zopakoval, a tak vyryli jeho meno do Stanleyho pohára aj druhýkrát. Po oslavách druhého Stanley Cupu oznámil už definitívny koniec jeho kariéry.

Jeho druhý návrat do sveta profesionálneho hokeja sa konal v materskom klube HC Eaton Pardubice, kde dokázal svoj klub bez problémov dotiahnuť do víťazného konca. Rok na to oznámil, že jeho hokejová kariéra bude pokračovať v KHL, v klube HC Spartak Moskva, ktorý sa však po postupe do playoff nedokázali presadiť a prehrali všetky vyraďovacie zápasy. Po sezóne sa vyjadril, že v KHL chce pokračovať pod podmienkou, že bude hrať v klube so šancou na Gagarinov pohár. Odpovedajúce ponuky však neprichádzali a tak sa Dominátor rozhodol ukončiť svoju úspešnú hokejovú kariéru.

Hrdina ZOH 1998 v NAGANE

Rok 1998 bol dôležitý pre celý hokejový svet. Po prvýkrát sa IIHF a NHL dohodli na spolupráci a teda bol vstup najlepších hráčov sveta do reprezentácie povolený. Zimné olympijské hry 1998 sú taktiež označované aj za turnaj storočia. A ak sa dalo niekde zažiariť na plnej čiare, bol to turnaj storočia. Presne to Dominik Hašek urobil. Pre Česko sa stal nepriestrelnou stenou, ktorá za seba nechcela pustiť ani jeden puk. Po vyhlásení prerušenia najlepšej svetovej ligy a dovolení hráčom reprezentovať svoju krajinu mnohí experti predpokladali finále medzi Kanadou a USA, isté šance sa dávali aj Sovietom, no s Českom nik nepočítal. Dominátor na legendárnom podujatí nastúpil do šiestich zápasov a inkasoval neuveriteľných šesť gólov a dotiahol Česko do víťazného konca, čo z neho robilo jasnú jednotku turnaja.

Ocenenia pre legendu

Dominik Hašek odchytal v základnej časti NHL 735 zápasov, z ktorých sa 389krát tešil z víťazstva. Celkovo odohral v NHL 42 836 minút s 92,2 % úspešnosťou zákrokov je najlepším brankárom histórie. V kariére získal dva Stanley Cupy s Detroitom (2002, 2008), dvakrát získal cenu Hart Trophy pre najlepšieho hráča NHL (1997, 1998) a šesťkrát získal Vezina Trophy pre najlepšieho brankára NHL (1994, 1995, 1997, 1998, 1999 a 2001). Vyhral ZOH 1998 v Nagane s českou reprezentáciou. V januári 2014 preukázalo vedenie Sabres Dominátorovi poctu uvedením do Siene slávy klubu. V novembri roku 2014 bol ako prvý Čech uvedený do hokejovej Siene slávy v Toronte. 13. Januára 2015 na ceremoniáli vyradil klub Buffalo Sabres jeho číslo 39 a vyvesili jeho dres pod strop haly.

Jeho rodina

Dominik Hašek je od roku 1989 ženatý s učiteľkou tanca Alenou. S ňou má syna Michala (narodeného v roku 1990) a dcéru Dominiku (narodenú v roku 1995).

Zdieľajte:
Zdroj informácií: HokejovýSvet.sk

Diskusia

Podobné články