Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Patrí Martinovi Marinčinovi skutočne len miesto na farme?

Martin Marinčin zatiaľ s vývojom svojej druhej sezóny v NHL rozhodne spokojný byť nemôže.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Po úvodnej pozvánke do prvého tímu Edmontonu Oliers, ktorá prišla ešte na konci roku 2013, sa už talentovaný slovenský bek Martin Marinčin späť na farmu nevrátil a dokonca sezóny odohral v zámorskej profilige až 44 zápasov. Produkt košickej hokejovej liahne zažil mimoriadne podarený ročník, počas ktorého si splnil niekoľko hokejových snov. Okrem toho, že sa mohol popýšiť vysokou vyťaženosťou v zápasoch NHL, si taktiež odbil premiéru v seniorskej reprezentácii a v drese s dvojkrížom na hrudi sa zúčastnil olympiády i majstrovstiev sveta.

V časoch, kedy je prienik každého hokejistu spod Tatier do kanadsko-americkej NHL podstatne cennejší ako v minulosti, si tak hokejová verejnosť mohla mädliť ruky, že Slovensko našlo svojho nového Cháru či Višňovského.

22 - ročný obranca dostal od svojho klubu na leto zaujímavú úlohu. Marinčin sa mal do spoločnej prípravy Edmontonu vrátil o sedem kilogramov ťažší, čo vôbec nebolo jednoduché zadanie, no Martin ho dokázal splniť.Po prípravných stretnutiach a pred samotným začiatkom nového ročníka sa však musel zmieriť s prevelením na farmu do Oklahomy. Po niekoľkých zápasoch v AHL bol Marinčin do prvého tímu opätovne povolaný.

Košičan dostal priestor v dvanástich zápasoch, pričom Edmonton dokázal v šiestich z nich triumfovať. Na konci novembra sa však musel obranca zdatný na oboch stranách klziska znovu pobrať do farmárskeho tímu, odkiaľ sa zatiaľ opätovne do prvého tímu neposunul. Ako už bolo uvedené vyššie, počas Marinčinovej prítomnosti v zostave dokázal najslabší tím celej NHL naplno bodovať v šiestich dueloch. Od jeho presunu na farmu ubehol už približne mesiac a pol, počas ktorého Oilers do kolónky úspešných zápasov pridali len slabučké štyri zápisy.

Samozrejme, toto štatistické porovnanie ešte nemusí nutne znamenať, že Edmonton častejšie zbieral v spomenutom období body len a len preto, že mal vo svojom strede talentovaného obrancu zo Slovenska, no jedná sa o veľmi zaujímavú skutočnosť. Tá by mohla vypovedať o tom, že olejári disponujú vo svojej defenzíve skôr s bekmi, ktorí sú síce výborní v podporovaní ofenzívy, no smerom dozadu to už z ich strany tak ružové nie je. Marinčin je síce od svojej mládežníckej kariéry taktiež považovaný predovšetkým za konštruktívneho obrancu, no na výbornú si dokáže plniť i čisto obranné povinnosti.

Každopádne, generálny manažér i tréner trápacieho sa klubu majú svoju hráčsku koncepciu, v ktorej sa s Martinom Marinčinom evidentne neráta. 46. draftovému výberu z roku 2010 aktuálne prebieha posledný rok kontraktu s Oilers, preto by v prospech oboch strán rozhodne nebolo na škodu, ak by sa ich cesty rozišli.

Výmena do tímu, v ktorom by dostával viac príležitostí, by bola pre Marinčina určite najlepším riešením aktuálnej situácie. Je totiž na škodu, že tak talentovaný obranca, ktorý už vlani ukázal, že na najlepšiu lige sveta má, musí stále bojovať len na farme, kde jeho potenciál nemôže byť naplno rozvinutý.

ANKETA: Mal by Martin Marinčin dostávať viac priestoru v NHL?

  • Áno

    89%

  • Nie

    11%

Zdieľajte:
Zdroj informácií: HokejovySvet.sk

Diskusia

Podobné články