Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Jeho smrť poznačila talentovaného syna a otriasla hokejovým svetom

Dnes si v magazíne Sieň Slávy predstavíme hráča, ktorý odohral 14 sezón v zámorskej NHL a minulý týždeň podľahol rakovine pľúc, ide o otca krídelníka Minnesoty Wild Zacha Pariseho.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

J.P. Parise, vlastným menom Jean-Paul Joseph-Louis Parise bol bývalý kanadský hokejista a tréner, narodený 11. decembra 1941 v Smooth Rock Falls v Kanade a zomrel 7. januára 2015 v Minnesote.

Jeho Kariéra

Jeho hokejová púť sa začala v roku 1961 s tímom Niagara Falls Flyers (vtedy farma Bostonu Bruins), kde sa pod prísnym dohľadom trénera Hapa Emmsa naučil hrať disciplinovane a tak ako vedel útočiť, tak vedel aj obraňovať.

V tej dobe bolo ale veľmi ťažké presadiť sa v NHL a tak mohol túto ligu iba sledovať. Svojmu hernému štýlu v podobe dobiedzania, tlačenia sa a nútenia súperov robiť chyby, bol naďalej oddaný. Počas šiestich sezón si pripísal pár štartov v NHL v drese Bruins a Leafs, ale inak trávil väčšinu času v ligách ako EPHL, CHL a AHL. Premiéru v NHL si odkrútil v sezóne 1965/66 v drese Bruins, keď odohral tri zápasy. V nasledujúcej sezóne pridal ďalších 18 zápasov.

V sezóne 1967/68 odohral jeden zápas za Toronto Maple Leafs, ktoré ho v decembri poslalo do klubu Minnesota North Stars. V Minnesote našiel ideálne miesto, ktoré presne sedelo do jeho ofenzívno-defenzívneho štýlu. Pripojil sa k dvojici Jude Drouin a Bill Goldsworthy a spolu vytvorili útočnú formáciu, ktorá novému tímu pomohla vybudovať konkurencieschopný tím. Ešte v prestupovej sezóne stihol odohrať 43 zápasov so ziskom 27 bodov (11+16). Svojimi štatistikami nikdy extra neohuroval, no pre tím bol dôležitou súčasťou. Svoje bodové maximum si pripísal v sezóne 1972/73, v ktorej nastrieľal 27 gólov a pripísal si 48 asistencií, čo celkovo dáva 75 bodov v 78 zápasoch základnej časti NHL.

Po siedmych rokoch malo vedenie North Stars dojem, že 34 ročný brániaci útočník pomaly starne a tak ho v polovici sezóny 74/75 vymenili na Long Island do tímu New York Islanders, pre „ostrovanov“ to bol dobrý krok, pretože príchod Pariseho sa ukázal ako jeden z kľúčových momentov, ktorý tímu dopomohol dostať sa až do semifinále vo vyraďovacích bojoch proti neskoršiemu majstrovi Philadephii Flyers. Parise si ale v play-off pripísal úctyhodných 16 bodov v 17 zápasoch. V New Yorku Islanders vytrval takmer 3 roky.

V polovici sezóny 77/78 bol vymenený do Cleveland Barons, kde stihol dohrať sezónu. Po zániku tímu Cleveland Barons, sa pred sezónou 78/79, presne 5. júna zlúčili s Minnesotou, Parise sa tak znovu stal „hviezdou“ a tentokrát aj s kapitánskym céčkom. Svoju poslednú sezónu v NHL tak odohral ako kapitán Minnesoty.

Jeden z hrdinov Summitu72

V jeho bodovo najvydarenejšej sezóne 72/73 si ho v súvislosti s jeho schopnosťami presadiť sa na oboch stranách klziska vybrali aj do reprezentácie. Tím Kanady reprezentoval v tzv. „Sérii storočia“ Summit72. Neočakávalo sa, že dostane veľa priestoru, no nakoniec si zahral šesť z ôsmych zápasov po boku Wayna Cashmana a Phila Esposita, jeho úlohou bolo získavanie pukov po rohoch a mal vytvárať gólové šance pre Esposita.

Taktiež sa stal najtrestanejším hráčom tohto turnaja. Pripísal si 28 trestných minút, najviac dostal v ostro sledovanom poslednom ôsmom zápase medzi Kanadou a Sovietskym zväzom, keď prišiel do konfliktu s nemeckým rozhodcom Jozefom Kompallom, ktorý v zápase urobil zopár sporných rozhodnutí v neprospech Kanady. Parise „vybuchol“ v momente, keď práve jeho šiel rozhodca vylúčiť. Najprv dostal vyšší trest za príliš drsný slovník, čo ho nahnevalo ešte viac. Následne ako tam nervózne korčuľoval, tak sa rozbehol na rozhodcu so zdvihnutou hokejkou a naznačil úder, hokejka zastala tesne od hlavy rozhodcu. Za tento počin bol zo zápasu vylúčený. Rozhodca si zrejme toto správanie zapamätal. Po výhre Kanady sa špekulovalo, že práve kvôli tomuto počinu už v zápase neboli odpískané žiadne tresty, ktoré by vážnejšie uškodili kanadskému tímu.

Video zo spomínaného zápasu a spomínaný incident v čase 01:16

Obdobie po ukončení hráčskej kariéry

Po ukončení hráčskej kariéry sa vydal na trénerskú dráhu, v rokoch 1980/88 bol asistentom trénera v tíme Minnesoty North Stars a krátko hlavným koučom farmy Salt Lake Golden Eagles. Potom trénoval na hokejovej škole Shattuck-St. Marys, kde okrem syna Zacha viedol aj také super hviezdy ako Sidney Crosby, Jonathan Toews či Jack Johnson.

Ocenenia

V NHL odohral v dresoch Bostonu Bruins, Minnesoty North Stars, Toronta Maple Leafs, New Yorku Islanders a Clevelandu Barons 890 zápasov s bilanciou 238 gólov a 356 asistencií, v 86 štartoch v play off pridal 58 bodov (27+31) a dvakrát si zahral v NHL All-Star Game (1970, 1973).

Úmrtie

J.P. Parise zomrel vo veku 73 rokov, keď podľahol rakovine pľúc. Zámorským médiám zvestoval smutnú správu jeho syn Zach Parise, elitný krídelník Minnesoty Wild a reprezentant USA.

“Naše myšlienky a modlitby smerujú k Zachovi Parisemu a jeho rodine,“ uviedol na Twitteri Mike Modano, bývalý útočník Minnesoty North Stars.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: HokejovySvet.sk, hhof.com, TASR

Diskusia

Podobné články