Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Blonďavý chlapec so zlatými rukami

V našom magazíne sa z Kanady vraciame späť na Euroázijský kontinent. Náš ďalší TALENT totiž pochádza z jeho severnej časti - Švédska. Predstavujeme Vám eso v rukáve Švédov - Williama Nylandera!
Zdroj: youtube.com
Zdieľajte:

Tohtoročné juniorské majstrovstvá sveta spôsobili na Slovensku hotový Boom. Fanúšikovia sa začali viac zaujímať o mladšie ročníky, budúce hokejové hviezdy. Ako už býva zvykom, práve na tomto šampionáte je percento skautov na m² najväčšie. Preto sa juniorskí reprezentanti snažia vydať zo seba maximum. Niektorí sú už pred majstrovstvami hviezdami, iní sa nimi stanú práve vďaka tomuto turnaju. Do prvej skupiny patrí aj švédsky útočník William Nylander.

Blonďavý mladík síce oblieka dres ,,troch koruniek“, no narodil sa v Kanade. Najmä kvôli práci jeho otca, bývalého útočníka NHL Michaela Nylandera, lietala pravidelne celá rodina trasu Kanada – Švédsko. Už v mladom veku si na svoje konto pripisoval veľmi pekné čísla. Keď hral za Chicago v lige do 14 rokov, v 29 zápasoch nazbieral 34 gólov a pridal 17 asistencií.

Michael a jeho žena Camilla majú okrem Willa ďalších 5 detí: najstaršiu dcéru Michelle, mladšieho Alexandra a mladšie dcéry Jacquline, Stephanie a Daniellu. 16-ročný Alexander sa taktiež venuje hokeju. Prešiel si švédskou U16 a tento rok bol súčasťou výberu do 17 rokov. V sezóne 2011/12 dostal jeho otec ponuku na podpísanie kontraktu vo Švajčiarsku. Nylanderovci sa teda opäť sťahovali. Po príchode do Škandinávie začal šikovný 183 centimetrov vysoký center hrávať za SDE HF a Sodertalje v dorasteneckých a juniorských súťažiach. V drese Štokholmu sa zúčastnil projektu TV – pucken. Je to turnaj hráčov do 15 rokov založený legendárnym Svenom Johanssonom. V Sodertalje nastupoval za U18 aj U20. Práve v kategórií do 18 rokov si 26 hrách pripísal do štatistík 19 presných zásahov a 19 asistencií.

Prvý krôčik na profesionálnej scéne absolvoval v A-tíme druholigistu Sodertalje. Zázemie tohto celku mu bolo z mladších rokov veľmi známe, preto mu nerobilo veľký problém predrať sa až na samotný vrchol klubovej hierarchie. Na ľad vtedy nastúpil spolu so svojím otcom a asistoval na gól spoluhráčovi Robertovi Carlssonovi. Aj naďalej však hrával za tunajšiu U20. V 27 stretnutiach nastrieľal 15 gólov a prihrával na ďalších 28. V súčasnej dobe oblieka dres tímu MODO Hockey vo švédskej najvyššej súťaži.

V roku 2012 mu IIHF udelila povolenie na to, aby mohol hrať za švédsku reprezentáciu. Na medzinárodnej scéne sa predstavil v drese U17,U18 a tento rok aj v reprezentácií do 20 rokov. V roku 2013 sa vrátil do Ameriky, aby mohol reprezentovať ,,tri korunky“ na U17 World Hockey Challenge. S ôsmimi asistenciami sa stal najlepším ,,nahrávačom“ turnaja. Žlto – modré mužstvo nakoniec odchádzalo z Ameriky ako absolútny víťaz so zlatými medailami na krku. V kategórií do 18 rokov sa predstavil na Memoriále Ivana Hlinku aj na majstrovstvách tejto vekovej kategórie. Práve na najdôležitejšom turnaji 18-ročných so 16 bodmi v 7 zápasoch ovládol tabuľku produktivity. Len pred niekoľkými dňami sa vrátil zo šampionátu do 20 rokov, na ktorom naplno zažiaril. Švédsko po prehre proti Slovensku odchádzalo z Kanady so ,,zemiakovou“ medailou, no William sa v tabuľke produktivity umiestnil na 2. mieste. Spolu s Kanaďanom Domim mali každý po 10 bodov. Meno Nylander bolo počas zápasov najomieľanejšie. Tento mladík spôsoboval problémy nejednému mužstvu. Ničil súperove rozohrávky, neúnavne forecheckingoval a patril mu aj najväčší počet striel vypálených na rivalovu bránu.

V roku 2014 bol z celkového 8. miesta draftovaný Torontom Maple Leafs. Nemáme sa čomu čudovať, skauti ho totiž ohodnotili ako jedného z najlepších európskych hokejistov.

William Nylander je bezpochyby obrovský talent. O puk ho takmer nikto nepripraví, vie presne, kde stoja jeho spoluhráči a komu prihrávka najviac sadne. Puk chráni aj vlastným telom, oplýva akýmsi ,,hokejovým zmyslom“, pretože bez toho, aby sa obzrel vie, že sa ho niekto snaží dobehnúť alebo obrať. Má skvelú strelu zápästím a taktiež výborný prehľad v hre. Jeho spoluhráči si môžu byť istí jedným: keď im prihráva Nylander, je takmer nemožné nedať gól. Pohľad na hru mladého Švéda lahodí oku diváka. Fanúšikovia v Toronte sa teda majú na čo tešiť.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články