Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Mislav Rosandič: Z Chorvátska mi najviac chýbajú mamine obedy a večere

Na nedávno skončenom svetovom šampionáte do 20 rokov patril medzi najvýraznejšie zjavy slovenskej defenzívy Mislav Rosandič. S chorvátskym rodákom sme sa okrem iného rozprávali, ako sa dostal k slovenskému občianstvu.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Keď sa ti ako chlapcovi naskytla možnosť odísť na Slovensko, hneď si sa rozhodol, že to bude pre tvoju kariéru najlepšie riešenie?

Trvalo zhruba rok, kým sme sa definitívne rozhodli, či do toho idem. Keby som zostal doma v Chorvátsku, tak by zrejme z mojej kariéry nič nebolo.

Ako si sa vyrovnával s tým, že si tak mladý opustil rodnú krajinu, kamarátov a rodinu?

Keď je človek mladší, tak takéto veci príliš nevníma. Na Slovensku som sa veľmi rýchlo aklimatizoval medzi chlapcov a naučil sa jazyk.

Čo chorvátske ti najviac chýba na Slovensku?

Najviac asi mamine obedy a večere.

Kedy a ako si sa dostal k slovenskému občianstvu a tým pádom aj možnosti hrať v drese s dvojkrížom na hrudi?

Prišlo to po majstrovstvách starších žiakov, teda počas môjho druhého roku stráveného na Slovensku. Veľmi celej situácii pomohol Slovenský zväz ľadového hokeja, ktorý proces získania občianstva urýchlil. Za normálnych okolností by som sa totiž mohol stať slovenským občanom až po ôsmych rokoch, pričom toľko tu nežijem ešte ani teraz.

Prečo po presune z Dubnice do Banskej Bystrice prišlo k tvojmu posunu z útoku do obrany? Osobne sa cítiš viac ako útočník alebo obranca?

Podľa mňa sa dá na poste obrancu jednoduchšie presadiť. Momentálne sa už teda viac cítim ako bek.

Do slovenskej extraligy si naskočil už ako mladíček...

Áno. Už pred dvomi rokmi som si za A tím Banskej Bystrice pripísal asi desať zápasov. Už si však na ne ani celkom dobre nepamätám. (smiech)

Naša liga je často kritizovaná. Ako vnímaš jej úroveň?

Z môjho pohľadu je naša liga až priveľmi podceňovaná. Hrať v nej nie je také ľahké, ako sa domnieva každý hokejový laik.

V Bystrici je tento rok veľmi dobré mužstvo. Môžete podľa teba zaútočiť i na titul?

Myslím, že na titul rozhodne máme a tento rok oň určite chceme zabojovať.

Kedy si na MSJ začal veriť, že sa šampionát môže skončiť veľmi úspešne?

Osobne som veril už, keď som pred majstrovstvami prišiel na zraz do Bratislavy. Som veľmi rád, že sa nám podarilo dosiahnuť niečo tak veľké.

Okamžite ako si v súboji so Švédskom dostal puk od Martina Réwaya do voľného priestoru si mal v mysli, že to zakončíš tým krásnym blafákom?

Vôbec prvotná myšlienka bola nahrať puk Patrikovi Koyšovi, ktorý by zakončoval do prázdnej brány. Toho tam však zavrel švédsky obranca, tak som to musel zobrať na seba. Brankár vyšiel asi meter a pol z brány a už podvedomo som išiel do blafáku.

Na Slovensko si si prišiel plniť hokejové sny. Zatiaľ si spokojný s ich plnením?

Určite môžem zatiaľ priebeh svojej kariéry hodnotiť kladne, aj keď vždy to môže byť ešte lepšie.

Čo hovoríš na to, že veľa hokejových osobností ťa štýlom hry prirovnáva k Višňovskému so Sekerom?

Ak by sa mi v budúcnosti podarilo dosiahnuť aspoň polovicu z úspechov, ktoré má jeden či druhý za sebou, tak by som bol veľmi spokojný.

Silnou stránkou tvojej hry je korčuľovanie a kreativita. Na čom však ešte musíš popracovať?

Musím ešte zlepšiť hru do tela a zapracovať na osobných súbojoch v obrannom pásme.

Aké méty chcieš dosiahnuť vo svojej kariére?

Určite sa raz chcem dostať do NHL alebo KHL, tak ako každý mladý hokejista. Dávam si však skôr krátkodobé ciele, takže momentálne sa sústredím na titul s Banskou Bystricou.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: HokejovySvet.sk

Diskusia

Podobné články