Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Legenda švédskeho hokeja, na ktorú svet tak rýchlo nezabudne

V dnešnom magazíne si predstavíme ikonu švédskeho hokeja, hráča, ktorý je nezabudnuteľne spojený s tímom zámorskej NHL Torontom Maple Leafs.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Mats Sundin, celým menom Mats Johan Sundin je bývalý elitný švédsky hokejista, narodený 13. febrára 1971 v meste Bromma vo Švédsku.

Začiatok kariéry

S juniorským hokejom začínal v Djurgårdene v kategórii do 20 rokov. Keď sa ako 15-ročný preháňal po klziskách, veľa ľuďom bolo na prvý pohľad jasné, že sa jedná o vychádzajúcu hviezdu švédskeho národného tímu. Medzi mužmi debutoval v tíme Nacka HK, kde v 25 zápasoch sezóny 1988/89 zaznamenal 18 bodov. V tej ďalšej pôsobil už v seniorskom tíme Djurgårdenu, kde taktiež zaknihoval 18 bodov v základnej časti a ďalšími siedmymi bodmi pomohol Djurgårdenu k zisku titulu v najvyššej švédskej lige.

Kroky profesionála

Po vydarenej sezóne mladého Matsa prišiel veľký moment. V NHL drafte mladíkov si ho z celkovo prvého miesta vybral tím Quebec Nordiques. Mats Sundin sa stal historicky prvým Európanom , ktorý bol zvolený za celkovú jednotku. Jeho debut v NHL prišiel 4.októbra 1990 proti Hartford Whalers, v ktorom sa mu hneď podarilo vsietiť gól. Premiérovú sezónu zakončil s 59 bodmi (23+36) v 80 zápasoch. Celkovo odohral za Québec Nordiques 4 sezóny, všetky boli bodovo veľmi vydarené, no najvydarenejšiu sezónu mal v roku 92/93 kedy nazbieral svoje maximum 114 bodov za 47 gólov a 67 asistencií v 80 dueloch.

28.júna 1994 sa „triasla zem“, v tento deň sa Sundin stal jedným z hráčov veľkej výmeny medzi tímom z Québecu a Torontom. Do Toronta boli spolu so Sundinom vymenení aj Garth Butcher a Todd Warriner, opačným smerom putovali Wendel Clark, Sylvain Lefebvre a Landon Wilson. Fanúšikovia Toronta boli veľmi sklamaní, že ich opúšťa ich kapitán Wendel Clark, ktorý so slzami v očiach oznámil, že v Toronte končí, pretože je to potrebné a pomôže to tímu vybudovať silný tím do budúcnosti.

Veľký štart v sezóne 1994/95 prišiel až neskôr, pretože v NHL bola čiastočná výluka, čo Sundin využil a zahral si opäť za Djurgården. Keď sa NHL konečne rozbehla, očakávania od kanadských fanúšikov boli vysoké, Mats ich nesklamal a v 47 zápasoch nazbieral rovnaký počet bodov. Najviac sa mu bodovo darilo v tretej sezóne z celkovo trinástich odohraných v drese s javorovým listom. V tej získal ako asistent kapitána 94 bodov (41+53). Jeho robustná postava ho predurčovala k vyhrávaniu osobných súbojov, bol len veľmi ťažko odstaviteľný od puku a jeho vodcovské schopnosti mu pomohli k tomu, aby sa v roku 1996 po odchode kapitána Douga Gilmoura stal novým kapitánom Maple Leafs, celkovo 16. a prvým európskym kapitánom v kanadskom meste.

Mats Sundin ako kapitán Maple Leafs doviedol svoj tím šesťkrát do play-off, no ani raz na trofej nedosiahol. Najbližšie boli v rokoch 1999 a 2002, kde skončili vo finále východnej konferencie. Sezónu 2004/2005 zasiahla NHL ďalšia výluka, tentokrát už ale Mats nikde nehral a celú sezónu vynechal. Chuť do hokeja počas ročnej nečinnosti nestratil a pri obnovení ligy sa ale hneď v prvom zápase zranil, keď takmer prišiel o oko. Po mesiaci sa vrátil a zaznamenal 78 bodov v 70 zápasoch. Do Play-off sa žiaľ nedostali celé 3 roky. Napriek tomu Sundin nemal v úmysle tím opustiť, naopak chcel naďalej hájiť farby Toronta, podarilo sa mu aj prekonávať tímové rekordy. V sezóne 2006/2007 sa stal 35. hráčom histórie NHL, ktorý prekonal métu 500 gólov. 14.októbra hostili Javorové Listy Calgary Flames. Strelením troch gólov do brány Miikku Kiprusoffa sa stal historicky prvým Švédom, ktorému sa to podarilo.

Mats bol v Toronte spokojný, no túžil po Stanley Cupe a preto sa ku koncu svojej kariéry rozhodol opustiť Toronto. Jeho kroky mierili do Vancouveru. Sezónu 2008/2009 začal v januári a odohral len 41 zápasov so ziskom 28 bodov. Jeden z najemotívnejších bol pre neho určite zápas, ktorý sa odohral 21. februára 2009, kedy sa vrátil do Toronta. Fanúšikovia domáceho tímu na neho nezanevreli a privítali ho búrlivým potleskom. Ako sa ukázalo, tak Stanley Cup nezískal ani s Vancouverom a 30. septembra ohlásil na tlačovej konferencii v Štokholme koniec profesionálnej kariéry.

Reprezentačná kariéra

Popri kariére v NHL treba pri Matsovi Sundinovi rozhodne spomenúť aj jeho reprezentačnú kariéru, ktorá mala trochu iný priebeh ako jeho účinkovanie v NHL. Za senirosku reprezenáciu odohral 72 zápasov. Vyhral trikrát zlato, dvakrát striebro a dvakrát bronz z majstrovstiev sveta. Okrem toho má aj zlatú medajlu z Olympijských hier v Turíne, kde bol kapitánom. Po olympiáde ukončil svoju reprezentačnú kariéru.

Ocenenia pre legendu

V NHL odohral 1346 zápasov so ziskom 1349 bodov, udržal si teda v prieme 1 bod na zápas. Osemkrát si zahral All-Star Game. V roku 2008 si za svoje vodcovské schopnosti vyslúžil Mark Messier Leadership Award. Toronto Maple Leafs si ho uctilo 11. februára 2012 pri slávnostnom vyvesení jeho šťastnej trinástky pod strop Air Canada Center. Taktiež bol v novembri roku 2012 uvedený do siene slávy NHL a v roku 2013 do siene slávy IIHF.

Jeho rodina

Mats Sundin je ženatý, so svojou manželkou Josephine Johansson sa zosobášil 29. augusta 2009. Mats je už aj hrdým otcom, keď sa mu 20. augusta 2012 vo veku 41 rokov narodila dcéra Bonnie.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: HokejovySvet.sk

Diskusia

Podobné články