Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Peter Cehlárik prepísal históriu

Mladý Žilinčan, ktorý od 16-tich rokov hráva vo Švédsku. Príklad toho, ako cieľavedomá práca a adekvátne podmienky dokážu vychovať hráča z klubovej juniorky pre seniorské áčko.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Peter začínal v žilinskom doraste a v roku 2010 stihol ešte vyhrať šampionát starších žiakov. Odtiaľ sa o rok neskôr pobral k mestu na polárnom kruhu – do švédskej Lulei a je v tíme dodnes. Tu si ho všimli aj naši reprezentační tréneri, čo spôsobilo, že odvtedy je stálou súčasťou reprezentačných, zatiaľ dorasteneckých a juniorských, tímov.

Všetky okolnosti, pre ktoré sa Peter s otcom a agentom rozhodli pre Švédsko, nakoniec priniesli aj ovocie v podobe draftu. Cehlárik bol draftovaný v roku 2013 v treťom kole, celkovo ako 90. v poradí tímom Boston Bruins. Cesta k draftu však nebola až taká jednoznačná. V preddraftových rebríčkoch sa mladý krídelník objavil až v poslednom možnom termíne. Dopomohol mu k tomu určite aj impozantný vstup do seniorského hokeja, keď v premiérovej sezóne, ako 17-ročný, v 14 zápasoch získal 7 bodov.

Po prejdení dorastom, juniorkou Lulei i záložného tímu v Asplöven (v druhej najvyššej súťaži), je vysoký 188 cm merajúci útočník už druhý rok stabilnou súčasťou A-tímu. Hráč, ktorého v skúšobnom kempe Bruins prirovnali k Mariánovi Hossovi, má zatiaľ platnú zmluvu v švédskom tíme do konca sezóny 2015/2016.

Robustný mladík, ktorého hokejovými vzormi sú Sidney Crosby a Rick Nash, obľúbeným spevákom Eminem a obľúbenou herečkou Jessica Alba, sa okrem tohtoročných juniorských majstrovstiev sveta, zúčastnil aj na predchádzajúcich a predtým ešte aj na majstrovstvách sveta do 18 rokov v roku 2013. Tam bol spolu s Róbertom Lantošim najproduktívnejším hráčom nášho výberu.

Na otázku, v čom je najväčší rozdiel medzi slovenským a švédskym tréningom – odpovedal jednoznačne: na Slovensku sa trénuje predovšetkým prečíslenie, tu vo Švédsku sa trénuje hlavne hra jeden na jedného, plus maximálny dôraz na defenzívu a korčuľovanie.

A prečo je v nadpise - Peter Cehlárik prepísal históriu? Pretože vo februári 2013 prekonal švédsky 23-ročný rekord najmladšieho strelca v najvyššej švédskej lige. Cehlárik sa stal najmladším strelcom vo veku 17 rokov a 205 dní, prekonal tak známeho Mikaela Renberga z roku 1989.

Aká bude jeho budúcnosť? Zdá sa, že tréneri vo Švédsku v tom majú jasno: „Cehlárik to dotiahne v kariére ďaleko, má obrovský potenciál a každým zápasom ho rozvíja“. Slová asistenta trénera Berglunda v Lulei HF hovoria azda za všetko. Petrovi držíme palce vo Švédsku a veríme, že raz nám bude robiť radosť aj v NHL a v seniorskej reprezentácii (žeby už tento rok?). Má na to nielen fyzické a technické danosti, ale aj dávku ctižiadostivosti a poctivej práce.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: hokejovysvet.sk, slovakprospects.com

Diskusia

Podobné články