Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Čo nám rok 2014 dal a vzal?

Len pred niekoľkými hodinami sme dali zbohom roku 2014. Čo sme počas neho my, hokejoví fanúšikovia, zažili?
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

1. Zimné olympijské hry

Olympijské hry sú udalosťou, na ktorú sa všetci športoví fanúšikovia tešia dlhé štyri roky. Množstvo ľudí opantajú nacionalistické myšlienky, sú hrdí na svoj národ a pyšne hája jeho farby. Tuho držia palce svojím reprezentantom, prajú im čo najlepšie umiestnenie. Najväčším lákadlom je už niekoľko desaťročí práve hokej. Na XXII. zimných olympijských hrách v Soči sa neporaziteľnými stali hokejisti Kanady. Reprezentanti ,,javorového listu“ najskôr vyhrali všetky tri zápasy základnej skupiny, keď prevalcovali Nórsko a Rakúsko v riadnom hracom čase a Fínsko po predĺžení. Vo štvrťfinále porazili lotyšskú reprezentáciu a v semifinálovom derby pokorili svojho najväčšieho rivala – USA. Finálový zápas skvelo rozbehnutým Švédom vôbec nevyšiel, rozdiel medzi zlatom a striebrom činil presne 3 góly. Kanada tak obhájila zlato z Vancouveru 2010.

2. Majstrovstvá sveta

V poradí už 78. Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji hostilo malebné Bielorusko. Tohtoročným víťazom sa stalo mužstvo ,,ruskej zbornej“, ktorá si už od začiatku neohrozene kráčala za titulom. V základnej skupine porazila rad-radom všetkých svojich súperov: USA, domáce Bielorusko, nebezpečné Fínsko, Švajčiarsko, Lotyšsko, Nemecko a napokon aj zástupcu z A – divízie Kazachstan. Bez straty jediného bodu postúpilo Rusko do štvrťfinálového boja proti Francúzsku, ktoré deklasovalo 3:0. Po semifinálovej výhre nad reprezentáciou ,,troch koruniek“ zdolalo v najdôležitejšom zápase Fínsko (už po druhýkrát na turnaji), a odnieslo si 5. titul majstra sveta.

3. Stanley Cup

Tohtoročný víťaz najvzácnejšej hokejovej trofeje potešil nejedného slovenského fanúšika. Po minuloročnom triumfe Chicaga Blackhawks, za ktoré nastupoval Marián Hossa a Michal Handzuš, priniesol na Slovensko tento majestátny pohár aj Marián Gáborík. Počas celej sezóny sa nejeden hokejový ,,fajnšmeker“ modlil, aby sa to ,,Gabimu“ konečne podarilo. Táto prosba však zápas po zápase stále viac a viac strácala reálne kontúry, rodáka z Trenčína totiž neustále spomaľovali zranenia. Aby toho nebolo málo, jeho vtedajší klub Columbus Blue Jackets ho v marci vymenil do Los Angeles, kde sa pridal k tunajším ,,kráľom“. Dnes už môžeme konštatovať, že to bolo to najlepšie, čo mohlo slovenského útočníka postretnúť. V LA sa mu začalo dariť, z jeho herného prejavu bolo cítiť pohodu. Tú dokázal pretaviť do stále sa zvyšujúcej produktivity, ktorá dopomohla ,,kráľom“ poraziť vo finálovej sérií Mariánov bývalý klub - New York Rangers. Čerešničkou na torte bol fakt, že sa so 14 presnými zásahmi stal najlepším strelcom play-off.

4. Gagarinov pohár

Gagarinov pohár je už niekoľko rokov niečo ako európsky Stanley cup. Kvalita Kontinentálnej hokejovej ligy sa v dnešnej dobe totiž bez problémov vyrovnáva NHL. Trofej nesúca meno prvého človeka vo vesmíre tento rok putovala do rúk tímu z Magnitogorska. Tunajší hokejový zástupca Metallurg Magnitogorsk zdolal v play-off český tím HC Lev Praha 4:3 na zápasy. Po Kazani, Ufe a Dyname Moskva sa stal jeho držiteľom po prvýkrát.

5. Majster Slovenska

Radosť zo zisku titulu tento rok putovala na východ republiky. Majstrami Slovenska sa totiž stali košickí ,,oceliari“. Kapitán Martin Štrbák dokázal počas náročnej sezóny dotlačiť svoj tím až do finále, v ktorom sa postavili rozbehnutej Nitre. Tú napokon porazili a na svoje konto si pripísali v poradí siedmu zlatú medailu. Od toho, aby sa vyrovnali 8-násobnému majstrovi Slovenska – Slovanu Bratislava, ich teda delí ,,iba“ jedna zlatá sezóna.

6. Najkrajšia akcia NHL

Spravodajský portál TSN vyhlásil tento rok online anketu o najkrajšiu gólovú akciu NHL. Vďaka zdravej mladíckej drzosti, šikovným rukám a najmä krásnym gólom sa do nej dostal aj mladý slovenský útočník Tomáš Tatar. Do súťaže ho nominovala skvelá gólová akcia, ktorú zohral v zápase proti Dallasu Stars. Keďže o víťazovi rozhodovali hlasy fanúšikov, slovenská hokejová komunita sa zomkla a poslala rodáka z Dubnice nad Váhom do absolútneho finále. V ňom sa postavil proti svojmu spoluhráčovi z Detroitu – Gustavovi Nyquistovi. Slovenský ,,snajper“ však získal o polovicu hlasov viac ako rýchlik Nyquist, práve jeho akcia sa teda stala tou najkrajšou.

7. Pocty legendám

V roku 2014 prišiel do kín dlho očakávaný film režiséra Daniela Dangla o zosnulom Pavlovi Demitrovi. Film ,,38“ (Pocta hokejovej legende) mapuje jeho život od úplných začiatkov až po tragickú smrť na palube lietadla JAK-42, ktoré havarovalo s celým tímom Lokomotivu Jaroslavľ.

Len pred pár mesiacmi uzrela svetlo sveta kniha o tohtoročnom držiteľovi Stanleyho pohára – Mariánovi Gáboríkovi. Dielo ,,Marián Gáborík: Otec, teraz to už môžeš vydať“, ponúka fanúšikom náhľad do života 32-ročného útočníka z Trenčína. Celá kniha sa skladá zo zápiskov Mariánovho otca – Pavla Gáboríka.Neopisuje iba jeho hokejovú púť, boj so zraneniami a tímovými prestupmi, ale aj každodenný život za morom či jeho priateľov.

8. Hossov 1000. zámorský bod

Už pri nástupe do svojho v poradí 1100. zápasu v NHL rodák zo Starej Ľubovne tušil, že ho čaká čosi špeciálne. Na duel v Ottawe, v ktorej dlhé roky hrával, bude určite spomínať v dobrom. Vďaka asistencií a neskôr aj presnému zásahu sa mu na konte objavilo jubilejných 1000 získaných bodov. Túto hranicu pred ním dosiahli iba dvaja Slováci – Stan Mikita a Peter Šťastný. Marián sa stal v celkovom poradí 80. hokejista s týmto počtom bodov.

9. Čierny rok 2014

Slovenskí hokejoví fanúšikovia označujú jeseň roku 2014 prívlastkom ,,čierna“. Našou krajinou totiž otriasla správa o úmrtí bývalého hokejového reprezentanta Miroslava Hlinku. Ten v Banskej Bystrici spáchal samovraždu. Držiteľ kompletnej zbierky medailí z majstrovstiev sveta údajne trpel depresiami, i keď jeho kolegovia z extraligového tímu HC 05 Banská Bystrica si nič podozrivé nevšimli. Len o pár dní neskôr sa k nemu pridal aj uznávaný reprezentačný lekár Vladimír Lupták, ktorý vo veku 50 rokov podľahol zákernej chorobe. V tej istej dobe si siahol na život aj bývalý hokejista a tréner Dubnice nad Váhom – Miroslav Kováčik. Hokejový svet tak nedostal len jednu, ale hneď tri ťažké rany.

Len pred pár dňami sa svetový hokej rozlúčil so 17-násobným držiteľom Stanley Cupu - Jeanom Beliveauom. Legendárny 191 centimetrový útočník a niekoľkonásobný kapitán vyzdvihol nad svoju hlavu spomínanú trofej 10-krát, neskôr ako funkcionár ďalších 7-krát. Dlhoročný člen Siene slávy nosiaci číslo 4 zostal počas celej svojej kariéry verný iba jedinému tímu – Montrealu Canadiens. ,,Le Gros Bill“ odišiel 2. decembra vo veku 83 rokov.

Úmrtie trénera Pata Quinna znamenalo ďalšiu obrovskú stratu. Šikovný obranca, no najmä uznávaný tréner strávil v NHL viac ako 40 rokov. Radosť zo zisku Stanley cupu okúsil počas svojej trénerskej kariéry dvakrát – v roku 1980 s ,,letcami“ z Philadelphie, neskôr v roku 1994 s Vancouver Canucks. 17. novembra bol zaradený do hokejovej Siene slávy, no kvôli chorobe sa nemohol dostaviť. O 6 dní na to tejto chorobe podľahol.

Svet v novembri opustil aj legendárny ruský tréner Viktor Tichonov. Prísny kormidelník CSKA Moskva doviedol svojich zverencov 13-krát k titulu majstra (bez prerušenia), s reprezentáciou ZSSR získal 8-krát titul majstra sveta a dvakrát okúsil chuť olympijského víťazstva. Ruskí hokejisti a fanúšikovia si budú naveky pamätať pedanta, ktorý vo veku 84 rokov podľahol dlhotrvajúcej chorobe.

10. Nové zväzky a prírastky

Tak ako sa niečo končí, čosi nové prichádza. Tento rok nebol poznačený iba množstvom úmrtí, ale aj svadieb a nových prírastkov. ,,Do chomúta“ vliezol spoluhráč Zdena Cháru – David Krejčí. 28-ročného českého útočníka ,,ulovila“ pôvabná čiernovláska Naomi Starr. Svoje áno si po piatich rokoch povedali na hrade Šternberk.

Miláčik zvolenského publika Lukáš Jurík taktiež nezaháľal a spolu s priateľkou Simonou do toho ,,vhupli“ v lete v Hronseku. Novomanželia si navzájom venovali aj krásny vianočný darček. 17. decembra sa im totiž narodil vytúžený syn Tobias.

V roku 2014 uzrel svetlo sveta aj ďalší hokejový ,,drobec“. Mladučkému Slovanistovi Patrikovi Lužovi a jeho priateľke Simone sa v septembri narodila dcérka Sofia.

Veľká radosť ovládla po tohtoročných Majstrovstvách sveta aj Spojené štáty americké. TJovi Oshiemu, hrdinovi, ktorý famóznym spôsobom rozhodol o výhre USA nad Ruskom, sa narodila rozkošná dcérka Lyla. V nasledujúcich mesiacoch sa ukázalo, že dievčatko trpí vrodeným defektom, ktorý ohrozuje jej život. Preto podstúpila náročnú operáciu. TJovi aj jeho priateľke Lauren držalo palce nespočetné množstvo fanúšikov. Operácia nakoniec dopadla dobre a ukázalo sa, že malá je mimo ohrozenia života.

Pred nami je rok 2015 a s ním opäť prichádzajú nové výzvy. My našim hokejistom prajeme, nech sa im doma, ale aj v zámorí darí. Hádam si my, fanúšikovia, užijeme skvelý rok plný kvalitnej hokejovej nádielky!

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články