Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Hrdina, ktorý posunul Slovensko do historického finále

KHL
Richard Lintner sa narodil 15. novembra 1977 v Trenčíne. Je bývalý slovenský obranca, ktorý sa najviac preslávil svojim gólom do švédskej brány počas MS 2002.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Začiatky

Rišo začínal svoju kariéru v materskom drese, teda v drese Dukly Trenčín. Na prvé zápasy za Trenčín nastúpil v sezóne 1995/96, no odohral iba 2 zápasy, bez bodového zápisu. Ďalšiu sezónu odohral v drese Spišskej Novej Vsi, kde odohral 35 stretnutí s bilanciou 2 góly a 1 asistencia.

DRAFT NHL

Rišo bol draftovaný do NHL v roku 1996, kedy si ho v piatom kole z celkového 119. miesta vybral tím Phoenix Coyotes.

Svoj debut v NHL zažil v sezóne 1999/2000, kedy nastúpil na 33 zápasov, avšak už v drese Nashvillu Predators. V týchto zápasoch dokázal streliť 1 gól a pridal k nim aj 5 asistencií. Ďalšiu sezónu absolvoval v drese Nashvillu už 50 zápasov, v ktorých dokázal streliť 3 góly a pridal k nim aj 8 asistencií.

Sezónu 2001/01 začal v Trenčíne, avšak už po 6 zápasoch odišiel do Švédska, kde podpísal zmluvu s tímom MoDo Hockey. Vo Švédsku sa mu celkom darilo, keď v 28 zápasoch dokázal 12-krát skórovať a k tomu pridal aj 9 asistencií.

Posledná sezóny v NHL

Pred sezónou 2002/03 sa Rišo rozhodol ešte skúsiť šťastie v zámori. Podpísal zmluvu s tímom New Yorkom Rangers, kde odohral 10 stretnutí, v ktorých dokázal streliť 1 gól. Následne bol vymenený do Pittsburghu Penguins, kde odohral 19 zápasov s bilanciou 3 góly a 2 asistencie. Pomädzi to avšak putoval aj na farmu, čo mu veľmi nevyhovovalo a aj preto sa rozhodol vrátiť do Európy.

Posledná sezóna, ktorú odohral, bola práve tá posledná, ktorá nám vrcholí už len v NHL či na MS. Začal ju v materskom klube Dukle Trenčín, kde stihol odohrať 19 zápasov, v ktorých si pripísal 3 góly a 4 asistencie.

Rišo vedel, že má ešte na to, aby pôsobil niekde vyššie a aj preto sa rozhodol prestúpiť do tímu KHL, Dinama Minsk. V Minsku, kde momentálne prebiehajú aj MS seniorov, odohral 18 zápasov s bilanciou 3 góly a 1 asistencia.

Švajčiarsko

Aby toho nebolo málo, čo odohral a nacestoval vo svojej kariére, tak sa Rišo rozhodol zakotviť na 2 roky aj vo Švajčiarsku. V time Gottéron odohral celkovo 67 zápasov, v ktorých strelil 16 gólov a pridal k nim aj 18 asistencií.

Reprezentácia

Rišo odohral za Slovensko krásnych 79 zápasov, v ktorých strelil 9 gólov a pridal k nim aj 16 asistencií. Azda najvýznamnejší gól padol v roku 2002, kedy sme hráli v semifinále MS vo Švédsku proti domácemu tímu a on v nájazdoch rozhodol, čo znamenalo, že Slovensko sa dostalo druhý krát do finale v rámci samostatnosti, no úspechom ešte nebolo koniec.

VIDEO!!!!!

V NHL odohral celkovo 112 zápasov, v ktorých strelil 8 gólov a pridal k nim aj 20 asistencií.

V KHL má zatiaľ bilanciu 84 zápasov, v ktorých dokázal streliť 12 gólov a prideť aj 20 asistencií, čo je na obrancu slušný pomer.

Súčasnosť

Rišo momentálne nielenže premýšľa nad budúcnosťou svojej kariéry, momentálne sa nachádza v Bieloruskom Minsku, ktorý dokonale pozná, no nie je tam z dôvodu nejakej návštevy. Rišo je spolukomentátorom na televíznej stanici RTVS, kde komentuje každý zápas Slovenska v priamom prenose.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články