Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Dva pamätné juniorské šampionáty na Slovensku

Vôbec prvý juniorský šampionát a MS poznačené hromadnou bitkou, oboje sa udialo na Slovensku.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Písala sa streda, 22. december 1976, keď sa Banská Bystrica stala dejiskom prvého oficiálneho zápasu Majstrovstiev sveta juniorov v hokeji v histórii. Fíni v ňom zdolali USA 6:3. O deň neskôr tam domáca reprezentácia Československa podľahla Sovietskemu zväzu 0:4, za ktorý hral aj legendárny Vjačeslav Fetisov. Následne v druhom usporiadateľskom meste Zvolen remizovala s Kanadou 4:4. Potom, do 2. januára 1977 vrátane, postupne zdolala Nemecko 8:2, USA 5:2, Poľsko 9:0 a Švédsko 4:2. Medzitým ešte prehrala s Fínskom 2:3. Celkovo obsadila tretie miesto za víťazným Sovietskym zväzom a druhou Kanadou. Zo zisku bronzových medailí sa tak tešili aj slovenský obranca Vladimír Urban a slovenskí útočníci Jozef Lukáč (dal 4 góly) a Peter Ihnačák (dal 2 góly). Trénermi boli Ladislav Horský a Pavel Wohl.

Druhý pamätný šampionát na území vtedajšieho Československa sa odohral od 26. decembra 1986 do 4. januára 1987 opäť na Slovensku, tentoraz to boli mestá Nitra, Piešťany, Trenčín a Topoľčany a uskutočnili sa tu v poradí jedenáste MS juniorov. Československá 20-tka na nich najprv zdolala švédsku 4:3, potom prehrala s USA vysoko 2:8, zdolala Kanadu 5:1, Rusko 5:3, Poľsko 9:2 a Švajčiarsko 8:1. V poslednom zápase však podľahla Fínsku 3:5, ktoré sa tak stalo majstrom sveta.Československí reprezentanti získali strieborné medaily. V zbierke ich majú aj slovenskí útočníci Juraj Jurík (dal 4 góly, dostal sa do All stars tímu turnaja), Ivan Matulík (dal 3 góly) a Karol Rusznyak. Trénermi boli Jíři Justra a Július Černický.

Celkové poradie výrazne ovplyvnila diskvalifikácia tímov Kanady a Sovietskeho zväzu. Ich hráči sa hromadne pobili na konci turnaja MS „20“ vo vzájomnom súboji v Piešťanoch. Kanaďania viedli 4:2 a mali stále šancu vyhrať zlato, zatiaľ čo Sovieti už medailu získať nemohli.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: passionhockey.com, hockeyslovakia.sk

Diskusia

Podobné články