Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Patrí Gáborík stále medzi najlepších kanonierov NHL?

Má stále Marián Gáborík na to, aby každoročne strieľal cez 30-40 presných zásahov?
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Trenčiansky odchovanec je od svojho vstupu do NHL v roku 2000 považovaný za jedného z najrýchlejších útočníkov sveta, ktorý navyše disponuje fantastickou strelou švihom.

Niet preto divu, že v každej sezóne, počas ktorej mu zdravotný stav dovolil odohrať 70 a viac zápasov, pokoril métu minimálne 30 presných zásahov.

Počas pôsobenia v Minnesote a neskôr i New Yorku Rangers zaťažoval Gáborík kontá súperov najmä po krásnych individuálnych únikoch alebo fantasticky umiestnených strelách, ktoré privádzali brankárov do zúfalstva a z rohov ich svätýň zas vyháňali všetky pavučiny.

Postupom času sa však pod vplyvom veľkého množstvá zranení, pribúdajúceho veku, ale aj ostražitého prístupu protivníkov, herný prejav Mariána Gáboríka predsa len mierne pretransformoval.

Najlepšie to bolo viditeľné počas minuloročného play-off, ktoré sa pre 32 - ročného krídelníka skončilo predovšetkým ziskom najslávnejšej klubovej trofeje, ale aj s honorom najlepšieho strelca vyraďovacích bojov.

Gáborík sa do čierneho trafil štrnásť krát, pričom veľkú väčšinu svojich presných zásahov dosiahol po tečoch či dorážkach plynúcich z dobrej práce a pozície v okolí bránkoviska.

Niekoľkonásobný účastník majstrovstiev sveta i dvoch olympijských hier je síce stále schopný skórovať aj po svojom povestnom a fantastickom zrýchlení, ktoré stihol predviesť už aj v aktuálne sezóne, no oproti minulým rokom je takýchto situácii už predsa len o čosi menej.

Súvisí to aj so súčasným trendom v ľadovom hokeji, nehovoriac o tom zámorskom, pri ktorom padá veľký počet zo všetkých gólov práve po tečovaných, respektíve odrazených strelách. Marián sa tomuto faktu dokázal veľmi dobre prispôsobiť, čím len potvrdil, že strelecké vlohy mu boli dané už do vienka a stále ich v sebe má pevne zakorenené.

Jedinou prekážkou, ktorá rýchlonohému útočníkovi bráni v tom, aby mohol s najlepšími strelcami kanadsko-americkej profiligy bojovať o prvenstvo v tabuľke kanonierov, je ťažko predvídateľný zdravotný stav. Ten Gáboríkovi počas trinástich rokov zámorskej anabázy ani v jednej sezóne neumožnil nastúpiť do všetkých zápasov. Je jasné, že zmena nenastane ani po aktuálnom súťažnom ročníku, nakoľko v ňom už Marián na dva vrchy pauzoval a doposiaľ stihol odohrať len 20 zápasov.

Posledné stretnutie kráľov z Los Angeles naznačujú, že hviezdny Slovák sa po návrate do súťažnej akcie opäť dostáva do ideálnej prevádzkovej teploty. Ostáva už len veriť, že forma Gáboríkovi vydrží čo najdlhšie a všetky zdravotné problémy ho budú obchádzať veľkým oblúkom, nech nám ešte roky robí svojimi výkonmi v najlepšej lige sveta veľkú radosť a Slovensku vynikajúco meno.

ANKETA: Patrí podľa vás Marián Gáborík stále medzi top kanonierov NHL?

  • Áno

    79%

  • Nie

    21%

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články