Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Dokáže ho rýchla myseľ a hokejový zmysel dostať do A-tímu?

V dnešnej časti magazínu TALENT sme rozoberali ,,dvojku" súčasného draftu - Samsona Reinharta. Vybojuje si mladý Kanaďan opäť miesto v A-tíme Buffala Sabres, alebo zostane naďalej na ,,farme"?
Zdroj: youtube.com
Zdieľajte:

Každému je jasné, že gény sa dedia z rodičov na potomkov. Farba vlasov či očí, typ postavy alebo farba pokožky. Rozmýšľali ste niekedy o tom, že dieťa môže po svojich rodičoch zdediť aj ich lásku k niečomu? Minimálne v rodine Reinhartovcov sa táto domnienka maximálne potvrdila. Všetci synovia Paula Reinharta, výborného vyslúžilého obrancu hrávajúceho za Calgary Flames a Vancouver Canucks, zdedili po svojom otcovi lásku k hokeju. Najstarší Max bol v roku 2010 draftovaný tímom, ktorý jeho otec dlhé roky miloval – Calgary Flames. Prostredného Griffina si o dva roky neskôr vybrali New York Islanders a najmladšieho Samsona len nedávno draftovali Buffalo Sabres. Všetky deti Paula a Theresy narodené v Severnom Vancouveri, sršia mimoriadnym talentom. Nás však najväčšmi zaujal najmladší z nich - Samson Reinhart.

Hráč momentálne hrajúci na poste centra začínal najskôr v obrane. Keďže mu strieľanie gólov išlo veľmi dobre, na poste obrancu ho bola škoda. Prešiel teda medzi pravé a ľavé krídlo, čo sa ukázalo ako skvelé rozhodnutie. Svoje kvality dokazoval už počas pôsobenia v tíme Vancouver Northwest Giants patriaci do ligy BCMML. Táto súťaž zastrešovala 11 tímov z Britskej Kolumbie, zložených z 15 až 17-ročných hráčov. V sezóne 2010/11 vyhral s ,,obrami“ titul šampióna BCMML. K zisku titulu dopomohol 38 gólmi a na ďalších 40 prihrával.

V roku 2010 si ho počas draftu Western Hockey League vybral tím Kootenay Ice z celkového 15. miesta. Zaujímavosťou je, že jeho pozícia bola o tri miesta lepšia ako výberová priečka jeho staršieho brata z roku 2007. Oboch súrodencov aj napriek tomu tromfol prostredný Griffin, ktorého v roku 2010 draftovalo to isté mužstvo z celkového tretieho miesta. Jeho prvý zápas odohratý vo WHL bol špeciálny hneď dvoma vecami. Strelil v ňom svoj prvý gól v tejto súťaži, ktorý bol navyše aj víťazný. O to sladší bol pocit víťazstva nad Edmonton Oil Kings keď protihráči zistili, že v tíme ich rivala hrajú naraz všetci bratia Reinhartovci. Bol to ich prvý spoločný zápas vo WHL. Aj o rok neskôr sa najmladšiemu Samovi darilo. V tímovom hodnotení sa so 62 bodmi nachádzal na druhom mieste hneď za svojím starším bratom Maxom. S 28 presnými zásahmi sa stal najlepšie strieľajúcim 16-ročným nováčikom. V závere ročníka mu táto bilancia priniesla zisk Jim Piggott Memorial Trophy – cenu za najlepšieho nováčika sezóny.

V roku 2012 bol vedením WHL vybratý do reprezentačného tímu tejto ligy, ktorý sa mal zúčastniť turnaja Subway Super Series. Na tomto podujatí sa proti sebe postavia najlepšie tímy z ruských a kanadských juniorských súťaží. Samson hral pomerne dôležitú rolu, strelil totiž rozhodujúci víťazný gól. O rok neskôr prišiel na toto podujatie ako dočasný kapitán svojho tímu.

Do tohtoročného draftu vstupoval s vysokým skautským hodnotením. Nakoniec si ho z celkového druhého miesta vybral tím Buffalo Sabres. Samson vyjadril smerom k vedeniu Buffala iba jednu prosbu. Dúfa, že na drese mu bude svietiť číslo 23 rovnako, ako jeho otcovi v Calgary. Svoj prvý gól v NHL strelil v zápase proti San Jose Sharks 25.10. 2014. Aj napriek tomu bol však poslaný na farmu.

Mladého Kanaďana mohli v roku 2012 vidieť fanúšikovia v Českej republike, kde reprezentoval svoju krajinu na šampionáte do 18 rokov. V tom istom roku viedol ako kapitán kanadský výber na Memoriále Ivana Hlinku. Tím ,,javorového listu“ tu vyhral v poradí piatu zlatú medailu . V roku 2013 sa už po druhýkrát zúčastnil šampionátu do 18 rokov konajúcom sa v Soči. Počas turnaja si do štatistík pripísal 3 góly a 4 asistencie a s kapitánskym C-čkom doviedol svoje mužstvo k titulu šampióna.

V roku 2014 sa presunul do kategórie ,,under 20". Spolu s Griffinom sa zúčastnili na vtedajších juniorských majstrovstvách a stali sa treťou bratskou ,,dvojkou", ktorá spolu hrala na WJC. Po tesnej prehre proti Rusku skončila Kanada na konečnej štvrtej priečke.Na tohtoročnom juniorskom šampionáte sa Samson prezentuje ako skvelý strelec a veľká opora kanadského výberu. Dokazuje to aj asistenčné ,,A-čko", ktoré mu bolo pridelené. Na svojom konte má zatiaľ 9 bodov za 4 presné zásahy a 5 asistencií. O prvenstvo v tabuľke produktivity sa delí so Švédmi Lindblomom a Nylanderom. Tohtoročný turnaj mu teda vychádza na jednotku.

Samson Reinhart má pred sebou veľkú hokejovú budúcnosť. Aj napriek tomu, že hrá na ,,farme“ tímu Buffala, zaslúži si hrať vyššie. Jeho bilancia z QMJHL totiž činí 105 bodov za 60 zápasov. Chlapec venujúci sa nielen hokeju, ale aj tenisu, baseballu a lacrossu je už teraz označovaný za všestranného centra oplývajúceho ofenzívnymi, ale aj defenzívnymi zručnosťami. Vždy je počas hry o krok vpred pred svojimi súpermi, preto neraz dokázal skvelo prihrať spoluhráčovi na gól. So šikovnými rukami a skvelými korčuliarskymi schopnosťami patrí medzi najlepších mladých hokejistov súčasnej doby.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články