Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Zomrel prvý švédsky člen Siene slávy. Jeho úmrtie zasiahlo i komisára NHL

TORONTO - Vo veku 71 rokov zomrel legendárny švédsky hokejista Börje Salming, Bývalý obranca odohral 16 zo svojich 17 sezón v NHL za Toronto Maple Leafs (1973-89), kariéru ukončil v Detroite Red Wings (1989-90). V 1148 zápasoch nazbieral 787 bodov (150 gólov a 637 asistencií).
Zdroj: 21965
Zdieľajte:

Salmingovi začiatkom roka diagnostikovali amyotrofickú laterálnu sklerózu (ALS). Choroba postihuje nervové bunky v mozgu a mieche a spôsobuje stratu kontroly nad svalmi. Salminga pripravila aj o schopnosť rozprávať. Informoval o tom portál tsn.ca.

Prečítajte si aj

Spišiaci uzavreli veľký kontrakt. Na štyri roky sa im upísal slovenský tínedžer

"Toronto Maple Leafs smúti nad stratou Börjeho Salminga, Bol to európsky hokejový priekopník v NHL. Mnohým Európanom pomohol otvoriť brány do profiligy. Bola to ikona, vďaka svojej hre zanechal v Toronte nezmazateľnú pečať. Pred 50 rokmi sa stal členom našej organizácie a navždy bude súčasť našej hokejovej rodiny. Chceme vyjadriť úprimnú sústrasť jeho najbližším - manželke Pii, deťom Therese, Andersovi, Rasmusovi, Biance, Lise, Sare a bratovi Stiegovi,” uviedol pre zámorské médiá prezident Toronta Brandan Shanahan.

Prečítajte si aj

Lídrovi Popradu z dvoch ročníkov nevyšiel angažmán: Nezapadol do systému, vravia z klubu

Saiminga v roku 1996 ako vôbec prvého Švéda uviedli do hokejovej Siene slávy. V roku 2006 ho predstavitelia Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) zvolili do All-Star tímu storočia.

Prečítajte si aj

Spišskú Novú Ves opúšťa útočník s vyše 400 štartami v najvyššej súťaži

Správa o Salmingovom úmrtí zasiahla aj komisára NHL Garyho Bettmana. "Börje bol skvelý, všestranný obranca a prvý švédsky hokejista, ktorý sa dokázal presadiť v NHL. Bol silný fyzicky i mentálne, mal výnimočné zručnosti a talent. Veľa skvelých európskych hráčov sa vydalo v jeho stopách," povedal Bettman.

Prečítajte si aj

Desať rokov strávil vo svete. Slovenský obranca, ktorý nehrá doma od roku 2012, nemá tím
Zdieľajte:
Pridal: Redakcia HS
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články