Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Vyrastá v St. Louis nový Kovaľčuk?

Každú sobotu Vám budeme pravidelne prinášať novú rubriku TALENT. Prvým hokejovým zázrakom je mladý ruský ,,snajper" - Vladimir Andrejevič Tarasenko.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Vladimir Tarasenko už niekoľko rokov dokazuje, že Rusko je stále jednou z najúspešnejších tovární na hokejové talenty. Svoju šikovnosť a nadanie ukazoval svetu už vo veľmi mladom veku. Ako 17-ročný si zahral v druhej najprestížnejšej lige sveta - KHL. Počas troch sezón nastupoval za tím 3. najväčšieho mesta Ruska – Novosibirsku. V priebehu úvodných (a pre 183 – centimetrové krídlo ,,nováčikovských“) mesiacov si na svoje konto počas 38 zápasov pripísal 7 presných zásahov a celkovo 10 bodov. Práve vďaka tejto bilancií bol nominovaný na ,,Rookie of the year“ (Nováčika roka). Upozornil na seba na majstrovstvách sveta U18, ktoré v roku 2009 hostili Spojené štáty americké. Nielenže sa radoval zo zisku striebornej medaile, domov si totiž odniesol aj titul ,,Najlepšieho hráča podujatia“. Svojim súperom vtedy počas 7 zápasov nastrieľal skvelých 8 gólov. Poslednú európsku sezónu strávil v drese tímu SKA Petrohrad, v ktorom hrával spolu s legendárnym Kovaľčukom.

Prvý krok k jeho kariére za ,,veľkou mlákou“ urobil syn trénera Andreja Tarasenka v roku 2010. Jeho skvelé výkony neunikli bystrým očiam amerických skautov. Do vtedajšieho draftu vstupoval s prívlastkom ,,najlepší európsky korčuliar“. Hokejoví znalci ho popísali ako silného a pohyblivého hráča bez akýchkoľvek viditeľných slabých stránok. Už v prvom kole si ho uchmatli ,,bluesmani“ zo St. Louis, ako 16. hráča celkového poradia.

Jeho úvodnou sezónou v najlepšej hokejovej lige sveta bola tá v rokoch 2012/13. Prvýkrát skóroval 19. januára v zápase proti Detroitu. K debaklu 6:0 vtedy dopomohol ešte jedným gólom, brankára Jimmyho Howarda v tú noc totiž prekonal dvakrát. Na konci debutantského ročníka mu na konte svietilo 8 zásahov a 11 asistencií (v 38 dueloch).

V závere nasledujúcej sľubne rozbehnutej sezóny ho stoplo zranenie ruky. Predpokladalo sa, že mladý rodák z Jaroslavľu nebude schopný sa počas leta zotaviť a premešká tak začiatok ročníka 2014/15.V 64 zápasoch vtedy zaznamenal 21 gólov.

Vytrvalý Rus však všetkých prekvapil, rýchlo sa doliečil a do úvodných zápasov naskočil ešte nabudenejší, ako obvykle. Na tohtoročnú jeseň bude určite spomínať v dobrom. Momentálne má za sebou 19 zápasov, v ktorých nastrieľal skvelých 11 gólov a na ďalších 11 prihrával V októbrovom zápase proti Dallasu sa mu dokonca podarilo skompletizovať si svoj prvý NHL hetrik. Jeho posledný presný zásah otočil nepriaznivý priebeh stretnutia v prospech ,,bluesmanov“ a stal sa tak gólom víťazným.

Za zmienku stojí aj stretnutie medzi St. Louis Blues a New York Rangers odohraté 3. novembra. Vladimir vtedy drzo nakorčuľoval do útočného pásma, popri obrancoch prešiel akoby boli iba neživé kužele a krásnym gólom nekompromisne vyškolil brankára hostí. ,,These hands are sick,“ ozývalo sa z komentátorského stanovišťa po vstrelení tohto zaujímavého gólu.

Góly tohto urasteného ruského hokejistu zdvíhajú zo stoličiek nielen fanúšikov na štadiónoch, pri televíznych obrazovkách, ale aj prísediacich komentátorov. Jeho akcie totiž nie sú len bezhlavým ostreľovaním brány. Svojimi šikovnými rukami dokáže zamotať hlavu nejedného brankára aj diváka. Aj napriek svojmu mladému veku sa prezentuje ako vyzretý hráč s obrovským herným prehľadom, okoreneným o ,,starú – známu“ mladícku drzosť. Všetky tieto aspekty z neho robia skvelého útočníka, o ktorom budeme ešte určite počuť veľké veci.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články