Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

MS U20 2022: V Poprade sa zišlo 34 hokejistov, Fenešovi vypadli dve hviezdy a povolal náhrady zo Zvolena i Trenčína

POPRAD - Slovenskí hokejoví reprezentanti do "20" rokov v pondelok odštartovali záverečnú fázu prípravy na MS v Kanade (9. až 20. augusta). Tréner Ivan Feneš nemal v Poprade k dispozícii hráčov, ktorých si v nedávnom drafte vybrali kluby NHL a pre zdravotné problémy vypadla aj dvojica útočníkov Martin Chromiak, Maroš Jedlička. Vízie absolvovať preložený šampionát aj s Jurajom Slafkovským, Šimonom Nemcom či Filipom Mešárom sa však nevzdáva.
Zdroj: 41390
Zdieľajte:

"Je to v štádiu riešenia a rozhovorov. Riešime to cez Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH), ktorý bude smerovať oficiálne vyžiadanie na týchto hráčov," povedal Ivan Feneš.

Prečítajte si aj

Floride sa na rok upísal spoľahlivý obranca z ôsmich klubov NHL

Na pondelňajšom tréningu mal k dispozícii 34 hráčov, káder sa však bude postupne formovať. Zatiaľ v ňom nefiguruje brankár Rastislav Eliaš, ktorý sa zúčastnil na vývojovom kempe pre nedraftovaných hráčov v klube Toronto Maple Leafs a ani útočník Adam Sýkora, ktorého klub New York Rangers sa k účasti mladého útočníka na MS "20" vyjadril pozitívne. Tréner Feneš by Sýkoru rád privítal v tíme, no posledné slovo majú "jazdci," ktorí si 17-ročného krídelníka vybrali ako svoju prvú voľbu zo 63. miesta. "Konfrontácia našich mladých hviezd so svetovou špičkou je klubmi NHL vítaná," uviedol Feneš a k prípadnej účasti Slafkovského, Nemca a Mešára dodal: "O každého budeme bojovať do poslednej chvíle. Nech to dopadne akokoľvek, tak verím, že tím bude mať zvučné a kvalitné mená. Náš káder je široký. V Poprade máme hráčov, o ktorých budeme v hokeji počuť, tá kvalita je veľká."

Prečítajte si aj

Najstarší slovenský hokejista potiahne aj dvadsiatu šiestu sezónu v kariére

Pre zdravotné problémy sa na MS v Edmontone nepredstaví Maroš Jedlička, ktorý sa nestihol zotaviť po operácii roztrhnutého kolenného väzu. Otázny je štart Martina Chromiaka, ktorého v lete trápila silná viróza. "Jeho stav sa zlepšuje zo dňa na deň. Nebolo to pre neho vôbec príjemné mať takéto problémy v tejto fáze prípravy. Je to pre nás rozdielový hráč a budeme s ním trpezlivý," poznamenal Feneš. Namiesto dvojice Chromiak, Jedlička sa k tímu pripojili Jakub Kolenič a Andrej Krajčovič.

Prečítajte si aj

Kde je dnes Jamie Milam?

Novou tvárou v tíme na úvodnom tréningu bol aj asistent trénera Peter Frühauf, ktorý počas popradskej "zaberačky" nahradil Američana Scotta Mosera. Tréneri privítali 34 hráčov, ktorých rozdelili na dve 17-členné tréningové skupiny. Počas piatich dní absolvujú viacero tréningových jednotiek a v stredu ich čaká aj modelovaný zápas so slovenskou "osemnástkou," ktorá je v príprave na prestížny Hlinka Gretzky Cup v kanadskom meste Red Deer (31. júla - 7. augusta). "Koncom týždňa bude prvý rez, po ktorom zostane v kádri 25 hráčov a brankári. Konkurencia je v našom tíme veľmi silná, rovnako tak aj kvalita. Dôležité bude, aby hráči ukázali, čo v nich je a ako prišli pripravení," uviedol Feneš.

Prečítajte si aj

SR 20 má prvú potvrdenú posilu z NHL

MS hráčov do 20 rokov sa uskutočnia v netradičnom termíne, keďže predošlý turnaj tejto vekovej kategórie z prelomu rokov 2021 a 2022 organizátori predčasne ukončili pre priveľa pozitívnych prípadov na koronavírus. Viacero mladíkov medzičasom prešlo draftom NHL a súpisky tímov budú odlišné. "Som presvedčený, že MS "20" budú mať vysokú úroveň. Kvalita hráčov je obrovská. Vidím to na našom tíme, v ktorom je 45 hráčov, z ktorých každý má reálnu šancu ísť na MS," poznamenal Feneš.

Prečítajte si aj

Zvolenský rodák sa sťahuje na novú adresu

Jedným z lídrov ofenzívy by mal byť Dalibor Dvorský, ktorý 15. júna oslávil iba 17. narodeniny. Štartoval aj na predčasne ukončených MS a na vlaňajšom Hlinka Gretzky Cupe nazbieral v 5 zápasoch 12 bodov (8+4). Práve on by podľa predbežných predpovedí zámorských skautov mohol byť najvyššie draftovaný Slovák v roku 2023. "Nedá sa to nevnímať, ale neriešim to. Je to ešte ďaleko. Sústredím sa na každý najbližší tréning a zápas. Idem krok po kroku," poznamenal Dvorský.

Prečítajte si aj

Jordon Southorn si vyskúša tretí slovenský klub

Nominácia SR "20" na tréningový kemp v Poprade:

Brankári: Šimon Latkóczy (University of Nebraska-Omaha/USA), Matej Marinov (Fargo Force/USA), Patrik Andrisík (Jungadler Mannheim/Nem.), Tomáš Boľo (HC 21 Púchov).

Obrancovia: Boris Žabka (HC Slovan Bratislava), Jozef Viliam Kmec (HC Košice), Dávid Nátny (MHA Martin), Adam Stripai (HK Dukla Ingema Michalovce), Denis Bakala (HC 21 Prešov), Michal Kapičák (HC Topoľčany), Šimon Bečár, Rayen Petrovický (obaja HK Dukla Trenčín), Šimon Groch (HC Olomouc/ČR), Maxim Štrbák (Jokerit Helsinki/Fín.), Michael Laurenčík (Tyresö-Hanviken/Švéd.), Marián Moško (Cornell University/USA).

Prečítajte si aj

Rastislav Špirko si vybral pôsobisko na novú sezónu

Útočníci: Roman Faith (iClinic Bratislava Capitals), Alex Šotek (HC Slovan Bratislava), Peter Repčík (HC Košice), Oleksij Myklucha (HK Nitra), Oliver Stümpel (MMHK Nitra), Martin Mišiak (HC Nové Zámky), Matej Kašlík (MŠK Púchov), Samuel Krajč, Samuel Honzek, Andrej Krajčovič (všetci HK Dukla Trenčín), Jakub Kolenič (HKM Zvolen), Róbert Bačo (HC Energie Karlove Vary/ČR), Pavol Štetka (HC Dynamo Pardubice/ČR), Libor Nemec (Lukko Rauma/Fín.), Dalibor Dvorský (AIK Solna/Švéd.), Alex Čiernik (Södertälje SK/Švéd.), Ľubomír Kupčo (Des Moines Buccaneers/USA), Ján Lašák (St. Lawrence University/USA).

Prečítajte si aj

Marek Biro sa vracia na slovenské klziská
Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články