Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Ženy na Stanley Cupe, posledný hráč bez prilby a 9 ďalších zaujímavostí

Pripravili sme si pre vás niekoľko zaujímavých faktov z NHL, o ktorých ste pravdepodobne ešte nepočuli aj napriek tomu, že patríte medzi stálych divákov najlepšej ligy sveta.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

1. Slovenský rodák, člen siene slávy a legendárny útočník Chicaga Blackhawks, Stan Mikita, je často spájaný s tým, že v roku 1960 začal ako historicky prvý hokejista používať hokejky so zakrivenými čepeľami. Mnoho iných, vrátane ďalšieho člena siene slávy, Andyho Bathgate, však oponuje, že takéto hokejky sa používali už v tridsiatych a štyridsiatych rokoch minulého storočia.

2. Darryl Sittler drží rekord v počte získaných bodov počas jedného stretnutia. 6. februára 1976 zaknihoval v zápase Toronta Maple Leafs s Bostonom Bruins desať bodov za päť gólov a rovnaký počet asistencií.

3. Originálny Stanley Cup meral len sedem centimetrov.

4. Phil Esposito z Bostonu Bruins sa v roku 1969 stal vôbec prvým hráčom histórie, ktorému sa podarilo ako prvému v jednej sezóne prekonať sto bodovú hranicu.

5. Posledným hráčom, ktorý v kanadsko-americkej profilige hrával bez prilby, bol Craig MacTavish, ktorý profesionálnu kariéru ukončil v roku 1997.

6. Na Stanley Cupe má svoje meno vyryté i dvanásť žien, ktoré boli majiteľkami, respektíve riaditeľkami niektorých z klubov.

7. Od roku 1914 bola najcennejšia klubová trofej odovzdávaná každý rok. História si pamätá len dve výnimky. V roku 1919 si Stanley Cup nemohli prevziať hráči slávneho Montrealu Canadiens, pretože boli postihnutí španielskou chrípkovou epidémiou a pred deviatimi rokmi zas Stanleyho pohár nebol odovzdaný kvôli výluke, ktorá trvala celú sezónu.

8. Rekord v produktivite obrancov počas play-off drží Paul Coffey z Edmontonu Oliers, ktorý sa v roku 1985 zapísal do bodovej listiny až 37 krát.

9. Bývalý gólman Philadelphie Flyers, Ron Hextall, bol prvým brankárom, ktorému sa podarilo poslať puk do súperovej svätyne.

10. Rekordérom v počte strelených gólov v jednom zápase je Joe Malone, ktorý 31. januára 1920 rozvlnil sieť Toronta St. Pats až sedemkrát.

11. Pôvodný názov tímu z Anaheimu - Mighty Ducks bol inšpirovaný filmom s rovnomenným názvom od spoločnosti Disney.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články