Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Skromný človek, milujúci otec a najlepší hokejista na svete

S potešením Vám predstavujem pravidelný magazín s názvom SIEŇ SLÁVY, tento magazín bude zameraný hlavne na hráčov, ktorí toho v hokeji dosiahli veľmi veľa a zanechali za sebou obrovské úspechy. Každý utorok sa tak môžete tešiť na túto rubriku. Dnes si predstavíme velikána s prezývkou The Great One.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Prvým hokejistom, ktorého si predstavíme nemôže byť zrejme nikto iný ako Wayne Douglas Gretzky. Wayne Gretzky je bývalý kanadský hokejista, narodený 26. januára 1961 v malom kanadskom mestečku Brantford, ktoré sa niekedy prezýva „Mesto telefónu“, pretože v ňom býval Alexander Graham Bell. Gretzky je však jeho najslávnejším rodákom.

Začiatky malého Wayna

Po prvýkrát sa postavil na korčule ako dvojročný na farme svojich starých rodičov, kde jeho otec vybudoval na záhrade malé klzisko aby svoje deti učil hrať hokej. Už tam začínal Wayne ukazovať svoj talent a vášeň pre tento šport. Do prvého hokejového klubu vstúpil ako šesťročný a bol to klub desaťročných hokejistov. Aj napriek tomu, že bol od spoluhráčov oveľa nižší a mladší, vynikal. Kvôli jeho veku ho tréner Dick Martin zaradil až do tretej formácie, no mladému chlapcovi to nevadilo. Chcel kráčať v šľapajách Gordieho Howea, ktorého považoval za svoj vzor. V tíme s desaťročnými spoluhráčmi nastrieľal v druhej sezóne 27 gólov. Ako desaťročný zaznamenal v 69 zápasoch 378 gólov a 139 asistencii. Do trinástich rokov dokázal nastrieľať 1000 gólov. Začala sa mu venovať čoraz väčšia mediálna pozornosť s čím prišla sláva, ale aj závisť. Ľudia v Brantforde sa rozdelili na tých, ktorí mu priali a na tých, ktorí by ho najradšej vyhodili z mesta. Často sa stávalo, že pri nástupe na zápas, či strelení gólu ho vypískali.

Ako štrnásťročný odišiel hrať do Toronta, aby jeho kariéra mohla ďalej napredovať. V prvej sezóne za juniorský tím Toronto Nationals nazbieral 60 bodov a stal sa nováčikom roka. O rok neskôr hrával za tím Seneca Nationals a ku koncu sezóny prestúpil do tímu OMJHL, kde odohral tri stretnutia za Peterborough Petes. V nasledujúcej sezóne zažiaril ako šestnásťročný v rovnakej lige v tíme Sault Ste. Marie Greyhounds, keď v 64 zápasoch strelil 70 gólov a zaznamenal 182 bodov. V tomto tíme si po prvýkrát obliekol dres s číslom 99. Pôvodne chcel číslo 9, pretože ho nosil Gordie Howe, ale bolo už obsadené.

NHL nepovoľovala podpísať zmluvu s hráčom mladším ako dvadsať rokov a tak 12. júna 1978 podpísal prvú profesionálnu zmluvu na sedem rokov v hodnote 1,75 milióna dolárov s Indianapolis Racers a začal hrať vo WHA. Každý si bol istý, že prinesie úspech a bude veľkou oporou pre mužstvo. Oporou mužstva nestihol byť kvôli finančným ťažkostiam klubu. Po tom, čo Wayne získal v ôsmich zápasoch šesť bodov, ho vedenie tímu poslalo do Edmontonu, za odstupné 850 tisíc dolárov.

Kroky profesionála

S tímom Edmonton Oilers debutoval v NHL. V prvej sezóne nazbieral 137 bodov a stal sa držiteľom Hart Memorial Trophy pre najužitočnejšieho hráča v základnej časti, ktorú mal v rukách deväťkrát. Okrem nej získal v roku 1981 aj Art Ross Trophy, ako najlepší hráč kanadského bodovania. Túto trofej mal desaťkrát. S Edmontonom získal štyrikrát Stanley Cup (1984, 1985, 1987, 1988).

Dve hodiny po tom, ako klub získal pohár v roku 1988, sa Wayne od svojho otca dozvedel, že ho Oilers plánujú vymeniť do iného tímu. Edmonton svoju hviezdu vymenil 9. augusta 1988 do LA Kings, za čo k „Olejárom" pribudli dvaja hráči, 15 miliónov dolárov a niekoľko draftových volieb. Tento ťah sa nepáčil Waynovi, ani fanúšikom. V prvom zápase Edmontonu proti Los Angeles si Wayne užil dlhé potlesky fanúšikov.

Aj „kráľom“ pomohol k úspechom. V prvej sezóne sa s nimi dostal do playoff, kde vyhrali paradoxne proti Edmontonu 4:3 na zápasy. Avšak do finále sa nedostali. Wayne Gretzky sa vtedy ale stal najužitočnejším hráčom sezóny. Ročník 1992/93 takmer celý vynechal kvôli zdravotným problémom, no v play-off to tímu vynahradil a pomohol mu k postupu do finále Stanley cupu. V slnečnom Los Angeles hral do roku 1996, kedy bol vymenený do St. Louis Blues, v ktorom odohral len 18 zápasov základnej časti a 15 zápasov play-off. Sezónu 1996/97 začal v tíme New York Rangers, s ktorým ako voľný hráč podpísal kontrakt. V Rangers sa opäť stretol s Markom Messierom, s ním pôsobil už v Edmontone, odohral v ňom svoje posledné tri sezóny. 15. apríla 1999 odohral posledný zápas v Kanade a po zápase proti Ottawe bol vyhlásený za všetky tri hviezdy zápasu. Po návrate do New Yorku oznámil koniec kariéry pred posledným zápasom „jazdcov“ v sezóne.

Ocenenia pre legendu

22. novembra 1999 sa Gretzky stal desiatym hráčom, ktorý nemusel čakať tri roky na uvedenie do Siene slávy. Predstavitelia tejto inštitúcie zároveň povedali, že sa tak stalo už naposledy. V roku 2000 sa stal členom Siene slávy IIHF a počas zápasu hviezd bolo jeho číslo 99 vyradené v celej lige a už ho nikto nikdy v NHL nebude mať na drese, pretože patrilo „The Great One" - Waynovi Gretzkemu.

Wayne Gretzky je legenda, najlepší hráč v histórii a suverénne najproduktívnejší. Počas svojej kariéry vytvoril v NHL 61 rekordov, nazbieral rekordných 2857 bodov za 894 gólov a 1963 asistencii.

Obdobie po ukončení hráčskej kariéry a jeho rodina

Po ukončení aktívnej hokejovej kariéry kúpil 10% podiel v tíme Phoenix Coyotes, v ktorom sa v roku 2005 stal hlavným trénerom. Okrem toho bol generálnym manažérom Kanady na Olympiádach v rokoch 2002 a 2006. Teraz sa venuje podnikaniu a rodine.

17. júla 1988 sa oženil s herečkou Janet Jones, spolu majú päť detí: dcéry Pauline Mary Jean a Emma Maria, synovia Ty Robert, Trevor Dougles a Tristan Wayne.

“Celý život som bol vychovávaný tak, že nech robí človek čo robí, tak rodina je veľmi dôležitá a vždy som bol nejakou rodinou obklopený, boli to moji prarodičia, rodičia a teraz je to moja žena a deti. V rodine bola vždy moja sila a všetky materiálne záležitosti neznamenajú nič. Nech má človek jeden alebo milión dolárov, najdôležitejšie v živote je rodina, priateľstvo a láska.“

Wayne Gretzky je považovaný za najlepšieho hokejistu všetkých čias. Z malého chlapca sa stala žijúca legenda, vzor pre mnoho hráčov. To čo tento skromný a príjemný človek zanechal v hokejovom svete si zaslúži veľký potlesk a úctu.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: HokejovySvet.sk

Diskusia

Podobné články