Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

V NHL sa rozdávali prestížne ocenenia

NHL
Brankár Dominik Hašek sa v utorok večer stal prvým českým hokejistom v Sieni slávy NHL. Okrem neho sa na ceremónii v Toronte dočkali prestížneho ocenenia aj Mike Modano, Peter Forsberg, Rob Blake, tréner Pat Burns a rozhodca Bill McCreary.
Zdroj:
Zdieľajte:

"Hrať hokej je jednoduchšie ako predniesť túto reč. Chcem sa poďakovať rodine, priateľom, všetkým, ktorí počas kariéry stáli pri mne a podporovali ma. Pomohli ste mi uskutočniť moje sny," povedal Hašek, ktorý je šesťnásobným držiteľom Vezinovej trofeje pre najlepšieho brankára zámorskej profiligy. "Dominátora" dvakrát v rokoch 1997 a 1998 ocenili v drese Buffala aj Hartovou trofejou pre najužitočnejšieho hráča súťaže (MVP). S Detroitom sa dvakrát tešil zo zisku Stanleyho pohára (2002 a 2008), Čechov priviedol k olympijskému zlatu 1998 v Nagane, kde prvýkrát štartovala kompletná elita z NHL.

Hašek nezabudol ani na kolegov, ktorým sa dostalo rovnakej pocty. "Byť ocenený v spoločnosti Mikea, Petra a Roba je veľká česť. Hral som proti nim a viem, že si to zaslúžili," dodal Hašek, ktorý si pamätá aj rozhodcu McCrearyho. "Stál na ľade pri najdôležitejších dvoch zápasoch, ktoré som odohral za svoju vlasť. Boli to záverečné dve stretnutia na olympiáde v Nagane. Je to výnimočný pocit, vstúpiť do Siene slávy s ním," povedal v príhovore.

Švédsky útočník Forsberg sa počas svojej kariéry zaradil do tzv. Triple Gold Clubu, keď nazbieral dve zlaté medaily zo ZOH, dvakrát vyhral Stanleyho pohár a rovnako dvakrát sa stal majstrom sveta. Počas štrnástich sezón patril k najvýraznejším oporám Colorada, Philadelphie i Nashvillu. Draftovali ho Flyers v roku 1991 a o štyri roky neskôr sa stal najlepším nováčikom NHL. S "lavínami" si vychutnal zisk najcennejšej trofeje v rokoch 1996 a 2001, Hartova trofej mu patrila v roku 2003. Po Börje Salmingovi a Matsovi Sundinovi sa stal tretím Švédom v Sieni slávy.

"Hokejové umenie týchto dvoch velikánov som sledoval, keď som vyrastal ako malý chlapec. Je to pre mňa veľká česť," povedal na ceremónii Forsberg.

"Zlatú trojkorunu" má na konte aj kanadský obranca Blake, v drese javorových listov vyhral ZOH 2002, MS 1994 a 1997 a Stanley Cup získal v roku 2001 s Coloradom. V NHL pôsobil aj v Colorade a San Jose. Až v dvanástich z 20 odohratých sezón nazbieral viac ako 40 bodov.

Produktívny americký útočník Modano nazbieral spolu 1374 bodov a 561 gólov, čo je v oboch ukazovateľoch aktuálny rekord medzi hráčmi narodenými v USA. Hrával za Minnesotu North Stars, neskôr získal Stanleyho pohár s Dallasom a kariéru ukončil doma v Detroite. Naštartoval ju vo WHL v tíme Prince Albert Raiders, v roku 1988 sa potom stal draftovou jednotkou.

Kouč Burns priviedol v roku 2003 k víťazstvu v play off NHL New Jersey a až trikrát ho vyhlásili za najlepšieho trénera súťaže - s Torontom, Montrealom i Bostonom. V roku 2010 zomrel vo veku 58 rokov po nerovnom boji s rakovinou, do Siene slávy ho uviedli in memoriam.

Až 1737 duelov v NHL má v období rokov 1984 až 2011 na konte rozhodca McCreary, ktorý dlhé roky patril k najlepším a najvyťažovanejším v profilige. Drží rekord súťaže s 282 zápasmi vo vyraďovačke, okrem toho sa zúčastnil aj na ZOH či Kanadskom pohári.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články