Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Fínsky blesk ukončil svoju veľkolepú kariéru

Legendárny fínsky hokejový útočník Teemu Selänne vo veku 44 rokov ukončil profesionálnu kariéru. Svoje rozhodnutie v pondelok potvrdil pre fínsku televíziu MTV.
Zdroj: tasr
Zdieľajte:

"Moja kariéra je skončená. Navštívil som v poslednom čase niekoľko zápasov NHL, sledoval som stretnutia môjho syna. S výnimkou tohto som sa od hokeja odtiahol. Je to výborný pocit žiť bez časových obmedzení," povedal Selänne pre MTV.

"Fínsky blesk" v máji ukončil po 21 rokoch skvelú kariéru v NHL. Šesťnásobný účastník olympijských hier a víťaz Stanleyho pohára z roku 2007 odohral v zámorskej profilige 21 sezón a v 1451 zápasoch v základnej časti nazbieral 1457 bodov. V play off odohral 130 duelov s bilanciou 44+44. V auguste sa ho snažilo ešte presvedčiť k návratu na ľad vedenie jeho materského klubu Jokerit Helsinki, ale Selänne odmietol aj KHL.

V Anaheime je historickým lídrom prakticky vo všetkých ofenzívnych ukazovateľoch vrátane gólov, asistencií i v počte odohratých zápasov. "Káčeri" sa mu za to odvďačia 11. januára, kedy na slávnostnej ceremónii vyvesia pod strop svojej arény jeho dres s číslom 8. V klube si ho tak už nikto nikdy neoblečie. Stane sa prvým hráčom v klubovej histórii, ktorého dres vyradia.

Do NHL vstúpil Selänne v sezóne 1992/1993 a okamžite na seba strhol pozornosť. V nováčikovskej sezóne strelil za Winnipeg Jets doteraz rekordných 76 gólov a zaznamenal 132 kanadských bodov. V sezóne 1995/1996 ho Jets vymenili do Anaheimu Ducks, kde nakoniec odohral s prestávkami 15 sezón a Kalifornia sa stala jeho druhým domovom. Medzitým pôsobil aj v San Jose Sharks a v Colorado Avalanche. Najviac radosti však zažil s Anaheimom, kde sa vrátil v sezóne 2005/2006. Vynikal svojou rýchlosťou a šikovnosťou, za čo si vyslúžil prezývku "fínsky blesk". Svoju kariéru odštartoval v Jokerite Helsinki, kde strávil celé mládežnícke obdobie.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články