Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

10 rekordov NHL, ktoré už nik neprekoná!

Top
NHL je liga šampiónov. Je vysnívanou ligou mnohých, no dostať sa tam znamená veľa seba prekonávania a tvrdej driny. Nájdu sa však takí, čo sú tieto prekážky ochotní podstúpiť a posunúť hranicu ešte o kus ďalej.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

10. Kariéra Wayna Gretzkyho

Gretzky si počas svojej legendárnej kariéry dokázal pripísať na konto o takmer 1000 bodov viac ako druhý muž na zozname najúspešnejších útočníkov Mark Messier, ktorý bol dokonca jeho spoluhráčom. Úsmevným faktom je nielen to, že Gretzky vedie pred Messierom takmer o počet bodov, ktorý nedávno dosiahol Marián Hossa, ale zároveň má viac asistencií (1963) ako Messier bodov (1887). Aby sme nezabudli, Wayne si taktiež sedí na tróne strelcov histórie NHL so 894 gólmi. Ani jeden z Gretzkyho rekordov už asi nikdy nebude pokorený, už len preto, že za jeho éry pojem platových stropov neexistoval, preto aj v Edmontone hral spolu s legendami ako sú už spomínaný Messier a Kurri.

9. Hattrick za 21 sekúnd v podaní Mosienka

Keď Rangers hrali proti Blackhawks posledný zápas sezóny roku 1952, obidva tímy boli bez šance na postup do vyraďovacích súbojov. Do Madison Square Garden sa rozhodlo prísť len 4000 fanúšikov, no napriek neatraktívnosti zápasu, ich peniaze sa im vrátili v podobe sledovania zrodenia legendy. Legendu, ktorú mohli zmeškať ak sa rozhodli si odskočiť na toaletu počas tretej tretiny, alebo dokonca čo i len pootočili hlavu. Bill Mosienko zaznamenal rekord, ktorý už nikto nepokorí. Na tri góly mu stačilo neskutočných 21 sekúnd. Najbližšie k jeho úspechu sa o tri roky dostal Jean Beliveau, ktorému sa hattrick podaril streliť za 44 sekúnd.

8. 24 Stanley Cupov Canadiens

Žiaden klub sa ani len nepriblížil k číslu 24 Stanley Cupových práporov visiacich v Montreale. Toronto Maple Leafs má na konte 13 Stanley Cupov, no posledný sa im podarilo získať v roku 1967. Red Wings sú tretí s počtom 11 Stanley Cupov. Ak by niektorý klub mal dobehnúť Canadiens v počte ziskov najcennejšej športovej trofeje, museli by zaň hrať všetky hviezdy sveta hokeja, čo ako vieme, je nemožné. V dnešnej NHL si nikto na začiatku sezóny ani len netrúfne odhadnúť ktorý klub získa pohár lorda Stanleyho, kandidátov je vždy viac než dosť.

7. 215 bodov za sezónu

Wayne Gretzky sa v našom rebríčku umiestnil aj po druhý krát, pretože je nielen jediný, kto dokázal dosiahnuť 200 bodov za sezónu, ale zároveň sa mu to podarilo zopakovať celkom štyri krát. Sezónu 1985-86 si všetci fanúšikovia Edmontonu pamätajú ako sezónu Wayna Gretzkyho. Cestou do vyraďovacích súbojov bol doslova nezastaviteľný, dokázal si pripísať 215 bodov, čo je pre niektorých hráčov celá kariéra. V tejto sezóne zároveň nastavil rekord na 163 asistencií za sezónu, gólov sa mu podarilo nastrielať „iba“ 52. Jeho rekord a zároveň aj historický rekord je 92 gólov za sezónu.

6. 7 gólov za jeden zápas

Zatiaľ čo sa 5 gólov podarilo streliť mnoho hráčom (so slovenským zastúpením od Mariána Gáboríka), Joe Malone vyčnieva nad všetkými. Je jediným hráčom, ktorému sa podarilo streliť sedem gólov za zápas. Tento majstrovský kúsok sa mu podaril pred takmer 100 rokmi (31.1.1920). Povedzme si teda úprimne, ak sa to nikomu nepodarilo za takmer celé storočie, nepodarí sa to už nikomu.

5. 502 štartov brankára za sebou

Ak nazývame Gordieho Howea „pán Hokej“, Glenn Hall by mal byť prinajmenšom pomenovaný „pán Brankár“. Hral v časoch, kedy tréneri nedali brankárom ani jeden moment na oddych. Ak bol niekto dosť zdravý na to, aby stál na korčuliach, bol nasadený do brány. Hallova šnúra začatých zápasov sa začala v jeho prvej celej sezóne za Red Wings v 1955-56 a pokračovala jeho vymenením do Chicaga koncom sezóny 1956-57. Šnúra bola konečne prestrihnutá 8.11.1962, keď mu problémy s chrbticou znemožnili pokračovať v chytaní.

4. 10 bodov v jednom zápase

2.2.2012 sa Samovi Gagnerovi podarilo nazbierať osem bodov za zápas, čím sa stal prvým hráčom, ktorý túto hranicu dosiahol od roku 1988 a zároveň trinástym, ktorý sa pokúšal o prekonanie rekordu Darryla Sittlera. 46 rokov dozadu, takmer na deň presne od Gagnerovho úspechu sa podarilo Sittlerovi dačo nevídané. V drese Toronta Maple Leafs dokázal pozbierať neuveriteľných 10 bodov (6+4) za jediný zápas. Od rekordu Gagnera sa to líši len o dva body, no v tomto prípade dva body predstavujú neprekonateľnú prekážku.

3. 472 trestných minút za sezónu

Za čias keď hral Dave Schultz, prezývaný „The Hammer“ a jeho Broadstreet Bullies (Philadelphia Flyers), NHL bola úplne inou ligou ako v dnešnej dobe. Flyers dokázali zastrašiť ktorýkoľvek tím a Shultz bol jedným z najhorších. Pre oponentov predstavoval teror, nedal im vydýchnuť ani na minútu. Ak by sme si to porovnali s predchádzajúcou sezónou, najvylučovanejším mužom bol Tom Sestito na krku s 213 trestnými minútami. Schultz sa môže „pochváliť“ s viac ako dvojnásobným počtom.

2. 48 gólov obrancu

Existujú iba dvaja obrancovia, ktorý za sezónu dokázali prekonať hranicu 40 gólov za sezónu, Paul Coffey a muž, ktorého veľa ľudí vníma ako najlepšieho obrancu histórie, Bobby Orr. Coffeymu sa však podarilo niečo, o čom môžu snívať aj tí najlepší strelci, dal 48 gólov za sezónu. Iba jeden z aktívnych obrancov dokázal prekonať 30 gólovú hranicu, Mike Green skóroval 31 gólov v 2008-09. To bolo však jediný krát, čo sa mu podarilo prekonať hranicu 20 gólov. Tým pádom znie 48 gólov ako udržateľné číslo rekordu.

1. 3966 trestných minút Dave Williamsa

„Tiger“ Williams dohliadal na klziská NHL celých štrnásť rokov so zastávkami na oboch koncoch ľadu. 300 a viac trestných minút za sezónu sa mu podarilo nazbierať hneď šesť krát, a viac ako 290 tri krát. Pri prezretí listu „najneposlušnejších“ hráčov histórie si všimnete, že najbližší aktívny hráč k Williamsovi je Chris Neil 2243 trestnými minútami na 37. priečke. Dá sa teda povedať, že tento rekord bude aktuálny ešte veľmi dlho.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články