Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Kontroverzný Dominátor definitívne medzi legendami

Prezývali ho Dominátor, pretože na ľade dominoval. Svoje majstrovstvo dokázal obhájiť šiestimi trofejami pre najlepšieho brankára NHL a dvoma Stanley Cupmi. Dominik Hašek bude 17. Novembra zaslúžene uvedený do Siene slávy NHL.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Prvé krôčky legendy

Hašek mal iba 16 rokov, keď sa pridal do vtedajšej najlepšej ligy krajiny, Československej Extraligy. Ako najmladší hráč histórie ligy sa so svojím domácim tímom HC Pardubice dokázal presadiť a získať titul dva krát v 1987 a 1989. Ďalší rok bol draftovaný Českou armádou do klubu Dukla Jihlava. Po tom, čo si dokázal v domácej krajine spraviť meno a po reprezentácií Československa na MS prišla vysnená pozvánka do najprestížnejšej ligy sveta. Vstupnou bránou do NHL boli pre Hašeka Chicago Blackhawks. V tej dobe si kluby NHL dávali pozor, koho draftovali spoza Železnej opony. Hráči často nechceli hrať v Amerike, alebo im odchod zakazovali ich vlastné krajiny. Budúca brankárska legenda bola draftovaná až v desiatom kole na celkovom 199. mieste ako 16. brankár. Dominátor o svojom vlastnom draftovaní zopár mesiacov vôbec nevedel.

Predstavenie dominátora v zámorí

Po príchode do zámoria nečakal Hašeka vyšlapaný chodník do NHL, svoje miesto si musel zaslúžiť. Po podpísaní dvojcestnej zmluvy začal pôsobiť na farme Chicaga, kde ho brali skôr ako náhradu Waita. V Indianapolisa však začínal byť čoraz väčšou hviezdou až nakoniec prišlo nezvratné, dostal sa do zostavy Chicago Blackhawks. Jeho prvým súperom v NHL sa stali Hartford Whalers. Vo svojej premiére pustil český fenomén za svoj chrbát iba jeden puk, no napriek tomu zvyšok sezóny strávil hraním za Indianapolis, kde doslova žiaril. V 33 zápasoch dokázal vychytať nulu 5 krát a stal sa najlepším brankárom ligy. Hašek sa vo svojej prvej sezóne v zámorí predsa len ešte objavil, tri krát nastúpil do vyraďovacích zápasov proti Minnesote, kde vždy striedal jednotku Chicaga Eda Belfoura. Chicagu však playoff nevyšiel.

Nová sezóna začala pre Hašeka novým ročníkom Kanadského poháru. Československý výber začal turnaj skvelou výhrou proti Sovietskemu zväzu 5:2, avšak ďalšie zápasy skončili v náš neprospech. V NHL ho však čakali svetlejšie okamihy. Nastúpil na 20 zápasov, proti Toronto dokonca dokázal vychytať svoj prvý NHL shutout v kariére. V playoff sa po trápení Belfoura vedenie Chicago znova rozhodlo pre českú alternatívu. Hašek však nedokázal zvrátiť nezvratné a Blackhawks padli pod vynikajúce hrajúcim Penguins 0:4 na zápasy a Pittsburgh oslávil svoj druhý pohár v rade.

Najcennejší hráč Sabres

Začiatky v Sabres boli pre českého brankára trochu pomalé. Zo začiatku bol kvôli menšiemu zraneniu z pôsobenia v Chicagu odsunutý do pozadia a pre Sabres bol jasnou jednotkou viacnásobný držiteľ Stanley Cupu Grant Fuhr.

Nasledujúca sezóna Buffalu moc nevychádzala a naviac sa im zranila ich brankárska jednotka. To bola pre Hašeka vynikajúca šanca, ako sa v NHL natrvalo usadiť. Jeho štyri čisté kontá za mesiac ho vystrelilo do popredia a bol vymenovaný za hráča mesiaca. Po príchode Fuhra sa tréner John Muckler rozhodol pre rovnocenné striedanie dvoch hviezdnych brankárov. Po skončení základnej časti mal Hašek na konte 58 zápasov s priemerom obdržaných bránok za zápas 1,95. V playoff však Buffalo podľahlo silnejšiemu súperovi v podobe New Jersey Devils. Hašek bol však za úspešnú sezónu odmenený Vezina Trophy pre najlepšieho brankára a spolu s Fuhrom získali trofej Williama M. Jennigsa pre najlepšie brankárske duo. V tejto dobe sa o českom brankárovi začalo vravieť ako o „Dominátorovi“. Svoje novú prezývku však naplno obhájil na legendárnych ZOH 1998.

Nagano

Rok 1998 je dôležitý pre celý hokejový svet. Po prvý krát sa IIHF a NHL dohodli na spolupráci a teda bol vstup najlepších hráčov sveta do reprezentácie povolený. Zimné olympijské hry 1998 sú taktiež označované aj za turnaj storočia. A ak sa dá niekde zažiariť na plnej čiare, je to turnaj storočia. Presne to Dominik Hašek aj urobil. Pre Česko sa stal nezastaviteľnou mašinou, nepriestrelnou stenou, ktorá za seba nechcela pustiť ani jeden puk. Po vyhlásení prerušenia najlepšej svetovej súťaže a dovolení hráčom reprezentovať svoju krajinu mnohí experti predpokladali finále medzi Kanadou a USA, isté šance sa dávali aj Sovietom, no s Českom nikto nepočítal. Dominátor na legendárnom podujatí nastúpil do šiestich zápasov a inkasoval neuveriteľných šesť gólov a dotiahnuť Česko do víťazného konca, čo z neho robilo jasnú jednotku turnamentu.

Dva nové kluby, dva Stanley Cupy, dva konce a dva návraty

Po uvedení Hašeka na listinu voľných hráčov bol osud Dominátora neistý. Záujem prejavili Detroit Red Wings a St. Louis Blues. Nakoniec však najlepšieho českého brankára dostali do tímu červené krídla z Detroitu. Jeho nenapodobiteľné brankárske umenie vytlačilo z pozície jednotky Chrisa Osgooda, ktorý išiel hľadať uplatnenie v New Yorku, kde podpísal zmluvu s Islanders. Prvá sezóna v Detroite vyšla Hašekovi vynikajúco, svoj tím dokázal dohnať k víťaznému koncu hneď 41 krát. V playoff taktiež exceloval, nastúpil na 23 zápasov a zvíťaziť dokázal 16 krát, čo znamená, že Dominátor sa dočkal a splnil si sen vyhraním najcennejšej hokejovej trofeje. Po bujarých oslavách však Dominátor napriek prehováraniu vedenia Detroitu oznámil koniec kariéry. S rodinou sa presťahoval späť do Česka, kde hral in-line hokej, pri ktorom však bol obvinený z napadnutia súpera Martina Šílu. A tak sa teda Hašek po roku od oznámenia jeho odchodu z NHL rozhodol do najprestížnejšej hokejovej ligy vrátiť.

Po lockoute v sezóne 2004-05 prestúpil do Ottawy, no Senators sa v sezóne nedokázali presadiť a nepostúpili ani do playoff. Sezónu na to sa Hašek rozhodol vrátiť do Detroitu a za dve sezóny dokázal zvíťaziť 65 krát a svoj úspech z výherného playoff zopakovať, a tak vyryli jeho meno do Stanleyho pohára aj druhý krát. Po oslavách druhého Stanley Cupu však svoj odchod oznámil už definitívny koniec jeho kariéry.

Jeho druhý návrat do sveta profesionálneho hokeja sa konal v materskom klube HC Eaton Pardubice, kde dokázal svoj klub bez problémov dotiahnuť do víťazného konca. Rok na to oznámil, že jeho hokejová kariéra bude pokračovať v KHL, v klube HC Spartak Moskva, ktorý sa však po postupe do playoff nedokázali presadiť a prehrali všetky vyraďovacie zápasy. Po sezóne sa vyjadril, že v KHL chce pokračovať pod podmienkou, že bude hrať v klube so šancou na Gagarinov pohár. Odpovedajúce ponuky však neprichádzali a teda sa Dominátor rozhodol ukončiť svoju úspešnú hokejovú kariéru.

Legendou navždy

V januári tohto roku preukázalo vedenie Sabres Dominátorovi poctu uvedením do Siene slávy klubu. Prešlo desať mesiacov a Hašekovi sa dostane cti, po ktorej túži každý začínajúci hokejista, do Siene slávy NHL bude uvedený na slávnostnej ceremónií 17.11.2014.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články