Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Smútok v Košiciach: Do neba odišiel legendárny "Šulo"

KOŠICE - Extraligový klub HC Košice s hlbokým zármutkom prijal správu o nečakanom odchode do hokejového neba legendy Františka Kollátha (1943 - 2022), ktorý zomrel vo veku 79 rokov. Informuje o tom oficiálny web.
Zdroj: 42134
Zdieľajte:

František Kolláth bol úspešným športovcom a dôležitou súčasťou Dukly Košice, ktorej pomohol k postupu medzi federálnu elitu. V októbri 2021 bol uvedený do Siene slávy košického hokeja a pod strechu Steel arény vyvesili jeho dres s číslom 15.

Prečítajte si aj

Program Slovenska na MS 2022 vo Fínsku: Postúpi tím Craiga Ramsayho zo základnej A-skupiny?

"Hokejisti Dukly Košice v roku 1963 postúpili do novovytvorenej I.Slovenskej národnej hokejovej ligy, ktorá predstavovala jednú skupinu z celoštátnej II.ligy. Vyhrali ju s veľkým náskokom, keď z 28 zápasov prehrali iba jeden. František Kolláth bol súčasťou tohto úspechu, predovšetkým ako najlepší strelec mužstva. V dlhodobej súťaži i kvalifikácii. „Na toto obdobie mám najkrajšie spomienky. V rozhodujúcom stretnutí o postup medzi čs. hokejovú elitu sme vyhrali v Českých Budějoviciach 4:2 a tento výsledok niekto napísal aj na vojenské lietadlo IL-14, ktoré nás dopravilo do Košíc. Tu na letisku nás čakali tisícky nadšených fanúšikov“, spomína „Šulo“ Kolláth. I keď mal ďaleko k ideálnej výške hokejového útočníka, meria iba 172 cm, tento malý hendikep nahradzoval neobyčajnou rýchlosťou.

Prečítajte si aj

HC Košice upravil ceny vstupeniek na štvrťfinále play-off: Cieľ je vypredať Steel arénu

V I.čs.lige František Kolláth odohral 13 súťažných ročníkov, z toho tri v drese Dukly Košice, od sezóny 1967/68 už v oranžovo-čiernych farbách železiarov. Po skončení aktívnej činnosti sa začal venovať trénerskej práci. Pôsobil v seniorskom tíme, ale predovšetkým viedol mládežnícke celky z hokejových tried ZŠ na Škultétyho ulici, z ktorých vyrástol nejeden úspešný hráč najvyššej súťaže i reprezentant. Za všetkých, ktorí prešli jeho rukami stačí spomenúť dvoch Jurajov – Bakoša a Faitha. Najväčšiu radosť má však z toho, že Košice od roku 1964, kedy postúpili do najvyššej súťaže, nikdy z nej nevypadli. To sa okrem nich nepodarilo ani jednému slovenskému celku," uviedol Vladimír Mezencev na košickej oficiálnej stránke. Pred sobotňajším zápasom 6. štvrťfinále s Michalovcami si ho aktéri uctia minútou ticha.

Česť jeho pamiatke!

Prečítajte si aj

Extraliga bude mať opäť 13 klubov: Súťaž rozšíri niekdajší tím KHL!

Pozrite si aj

VIDEO Šimon Nemec rozpútal v Nitre hromadnú šarvátku: Biť sa chcel Bajtek s Ullym, ale proti bol rozhodca
Zdieľajte:
Zdroj informácií: hckosice.sk

Diskusia

Podobné články