Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Vůjtek: Hráme už iba o záchranu

Naši hokejisti dnes stratili dvojgólový náskok a tri body v najdôležitejšom .zápase turnaja. Dnešná prehra nám výrazne skomplikovala cestu, ale šancu na postup stále máme. No ani náš tréner nášmu postupu už moc neverí,
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Tréner Vladimír Vůjtek po stretnutí priznal, že po tomto výsledku bude už cieľom tímu iba vyhnúť sa zostupu do nižšej kategórie. "Už by som nehovoril o štvrťfinále, ale o boji o záchranu," vyhlásil český kouč. Hokej prináša nečakané momenty, ale vždy má svoju logiku. Pravdou je, že Slováci si proti Francúzom koledovali o trest už v druhej tretine, hoci ju vyhrali 2:1 a viedli po nej o dva góly. Len strelecký apetít Ladislava Nagy, majstrovstvo kapitána Miroslava Šatana a zákroky Jána Laca držali mužstvo v hre, ináč to bol biedny, nedisciplinovaný výkon bez myšlienky pri zakladaní ofenzívnych akcií a plný defenzívnych chýb. Naň doplatili v záverečnej časti, keď súper tromi presilovkovými gólmi otočil skóre a zaslúžene zvíťazil.

"Ťažko sa takýto zápas hodnotí," komentoval prehru tréner Vůjtek. "Hrali sme zle už v druhej tretine, po korigujúcom góle Francúzov na 2:1 sa naša hra úplne zrútila. Dostali sme sa pod tlak, no Ján Laco nás vtedy ešte podržal svojimi zákrokmi. Následne dala prvá formácia z presilovky pekný gól a do tretieho dejstva sme išli za nádejného stavu 3:1. Počas prestávky sme sa snažili hráčov ukľudniť, mysleli sme si, že zápas dotiahneme do víťazného konca. Deväť minút to skutočne tak aj vyzeralo, ale potom prišli dva fauly po sebe a Francúzi využili presilovku 5 na 3 a následne aj 5 na 4. To už náš mladý tím psychicky nevydržal. Už nebol ďalej schopný súperovi odpovedať. Nepodarilo sa to ani skúsenejším hráčom v dvojitej početnej výhode."

Slováci nazbierali dokopy sedem dvojminútových trestov, dvakrát sedel na lavici "hanby" obranca Martin Marinčin. Vylúčenia prišli navyše v najhoršom možnom čase. V tretej časti, keď sa lámal chlieb, dokonca putovali na trestnú v rýchlom slede Juraj Valach a Marek Ďaloga a súper mal početnú výhodu o dvoch hráčov, ktorú naplno využil. Podľa trénera fauly nesúviseli ani so psychikou hráčov, ani s absenciou fyzických síl. "Bolo to zapríčinené jedným momentom, keď Francúzi nastrelili puk do nášho obranného pásma. Náš bek bol najbližšie k puku, no začal sa obzerať okolo seba, kto za ním zo spoluhráčov pôjde, hoci je jeho primárnou povinnosťou tam čo najrýchlejšie vletieť a odohrať ho preč. Bol tak nútený urobiť "háčik". Druhé vylúčenie bolo taký faul-nefaul. Výsledkom bolo, že sme išli do troch a neubránili sme to," konštatoval Vůjtek.

Jeho tím si v každom z troch duelov na šampionáte dokázal vytvoriť náskok, no ani v jednom prípade ho neudržal a prehral. Slováci nezvládajú najmä závery zápasov, skóre 0:8 z posledných tretín je veľavravné. "Je to zapríčinené neskúsenosťou našich mladých hráčov. V záverečnej tretine vždy spravíme také chyby, aké nerobíme v priebehu celého stretnutia. V súboji s Českom za stavu 2:1 neudržal Peter Čerešňák pred bránkou Jaromíra Jágra, s Kanadou zasa prišlo za stavu 1:1 zlé striedanie, keď sa Martin Marinčin po naskočení zo striedačky zle obrátil a nechal vystreliť hráča. Dnes zasa obranca nedokončil akciu a rezultoval z toho faul, ktorý sa ukázal byť kľúčovým."

V zápase s Francúzskom sa všeobecne počítalo s trojbodovým ziskom. Nepríjemná prehra skomplikovala hráčom spod Tatier situáciu. Ich šance na postup do štvrťfinále sa začínajú posúvať do roviny teórie. "Už by som nehovoril o štvrťfinále, ale o boji o záchranu. Ukazuje sa, že optimizmus, ktorý sprevádzal náš mladý tím pred šampionátom, nebol oprávnený. Toto mužstvo sa nemôže pred zápasmi s Francúzskom, Nórskom a Dánskom pasovať do role favorita. Sme rovnocenní súperi a rovnocenne sa s nimi musíme biť o každý bod. Situácia je taká, že Francúzi majú päť bodov, Taliani tri a my iba jeden. Čaká nás tvrdý boj o udržanie v elitnej kategórii majstrovstiev sveta," tvrdí Vůjtek.

Slovenských reprezentantov čakajú v základnej A-skupine ešte štyri duely. Ten najbližší v stredu 14. mája o 19.45 SELČ s Nórskom, potom narazia ešte na Švédov, Talianov a na záver skupinových bojov na Dánov. Črtá sa tuhý boj o každý jeden bodík. Zmení sa teraz filozofia tímu? "Musí sa zmeniť. Po prehre sme hráčom v kabíne povedali, že už sme outsideri. Máme najmenej bodov a musíme teraz tvrdo bojovať o ďalšie, aby sme sa zachránili v najvyššej kategórii. Keby sme vyhrali všetky zvyšné zápasy a postúpili do štvrťfinále, tak to samozrejme berieme, ale dnes to považujeme za utópiu."

Napriek neružovej situácii necíti tréner frustráciu. Doterajšie výsledky na šampionáte a priebežné siedme miesto v tabuľke berie ako realitu. "Už pred majstrovstvami som hovoril, že máme v tíme príliš veľa mladých neskúsených hráčov, od ktorých nevieme, čo máme čakať. Po dnešných záverečných 11 minútach zisťujem, že toto mužstvo má veľké problémy, najmä s psychikou v záverečných momentoch. Strážili sme si v pohode náskok, Francúzi vyzerali byť bez šance, no zrazu prišli dva skraty v podobe faulov a súper v priebehu 26 sekúnd skóre vyrovnal. To zloží aj silné mužstvo a my silní nie sme, veď máme v tíme dvanásť nováčikov. Množstvo ľudí si myslelo, že keď zoberieme na MS mladých chlapcov, že si privezú z juniorských čias do seniorskej reprezentácie nadšenie a entuziazmus, ktorý nás privedie k úspechu. Lenže k tomu treba aj umenie a to im miestami chýba."

Zdieľajte:
Pridal: Peter H
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články