Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Niekomu ležíme v žalúdku, no vrátime sa silnejší, odkazuje Slovan. Trenčín považuje kauzu za skončenú

BRATISLAVA - V posledný septembrový deň riešila Ligová rada Tipos extraligy otázku ohľadom porušenia pravidiel v nasadzovaní hráčov s ročníkom narodenia 2002 a neskôr zo strany HC Slovan Bratislava. "Belasí" prídu o tri body po skončení základnej časti, no môžu sa ešte voči rozhodnutiu odvolať.
Zdroj: 40566
Zdieľajte:

Obaja aktéri zverejnili na svojich weboch stanoviská k tejto situácii. My Vám ich prinášame v plnom znení bez redakčných úprav:

Podľa Smernice pre súťaž Tipos Extraliga 2021/2022 prijatej dňa 22. septembra 2021 musí klub na zápasovej súpiske disponovať dvoma hráčmi ročníka 2002 alebo mladšími, v opačnom prípade nechať v zostave dve resp. jedno voľné miesto. HC SLOVAN nastúpil na otváracie kolo najvyššej hokejovej súťaže 24. septembra proti Dukle Trenčín, v ktorom zvíťazil 4:1. Na súpiske chýbal hráč ročníka 2002, pričom jedno miesto zostalo voľné, na druhom však nastúpil hokejista ročníka 2001.

Prečítajte si aj

Obranca Jamie Milam sa vracia k hokeju

Na základe tohto previnenia voči Súťažnému poriadku SZĽH, rozhodla vo štvrtok Ligová rada Tipos Extraligy v trojčlennom zložení o odpočítaní troch bodov po ukončení základnej časti, zároveň však ponechala v platnosti osobné štatistiky hráčov. Ligová rada zároveň nevyhovela námietke HK Dukla Trenčín, v ktorej klub spod hradu Matúša Čáka požadoval kontumáciu zápasu a priznanie troch bodov.

Prečítajte si aj

Nešťastné zranenie v NHL vyradilo z hry krídelníka z Česka

Z rozhodnutia Ligovej rady extraligy sme sklamaní a rozčarovaní. Nemôžeme sa ubrániť dojmu, že Slovan niekomu v slovenskom hokejovom hnutí poriadne leží v žalúdku. Za takmer identické pochybenia v nedávnej minulosti boli iným klubom uložené iba upozornenia, Slovanu vzali športovo vybojované tri body zo zápasu, v ktorom jasne dominoval.

Prečítajte si aj

Extraligový nováčik zo Spiša je už kompletný, no na päť zápasov bude mať o obrancu menej

Z celého prípadu je nad slnko jasné, že Slovan si teoretickú výhodu v podobe nasadenia jedného staršieho hráča nevytvoril úmyselne. Aj keď samotná Asociácia profesionálnych hokejových klubov (APHK) tvrdí, že o zmene príslušnej smernice rozhodla už začiatkom leta, náš klub, ktorý síce nie je členom APHK, ale je legitímnym účastníkom extraligy, o ňom ani raz formálne, či neformálne neinformovala. Samotný Slovenský zväz ľadového hokeja oficiálne rozhodol o zmene smernice iba 48 hodín pred úvodným zápasom a informoval o tom elektronickou poštou per rollam necelých 24 hodín pred zápasom. Bez ohľadu na to, čo si myslieť o úrovni komunikácie zväzu je zarážajúce a vysoko neprofesionálne, aby sa o takejto dôležitej veci, ktorá ovplyvňuje stratégiu tvorby kádra každého klubu pred novou sezónou, rozhodovalo pár hodín pred začiatkom súťaže.

Prečítajte si aj

NHL: Tampa Bay s Erikom Černákom si pripísala vysokú prehru v príprave

Ak už chce zväz pri takýchto prípadoch zasahovať a ovplyvňovať výsledky súťaže odoberaním bodov, mal by čo najskôr zariadiť, aby zápasové súpisky mužstiev fungovali v elektronickom režime a automaticky zabraňovali vloženiu hráčov s neoprávneným štartom do súpisky, čo je mimochodom úplne bežnou praxou v KHL, Champions Hockey League, ale aj väčšine európskych najvyšších súťaží, ktorým sa chce Slovensko priblížiť.

Prečítajte si aj

Martin Chromiak podpísal v NHL trojročný kontrakt, na sezónu zarobí 833 000 dolárov

Slovan a jeho noví majitelia pred začiatkom hokejovej sezóny veľavravným spôsobom preukázali svoj postoj k potrebám štátnej reprezentácie, keď investovali niekoľko sto tisíc eur do vytvorenia B mužstva. Jeho vekový priemer je necelých 22 rokov. V rovnakom čase, ako sa hral extraligový zápas Slovan – Trenčín, nastúpilo 10 hráčov so štatútom hráča U20 za B mužstvo Modré krídla Slovan na zápas Tipos SHL v neďalekej Trnave. Pokiaľ by manažment HC SLOVAN mal vedomosť o zmenenej smernici, nebol by absolútne žiadny problém stiahnuť aspoň jedného z týchto hráčov do A mužstva.

Prečítajte si aj

Ščerbaka zlákala do Bystrice diskusia s Kovalom, dostal pekný byt a Poikonen ho zaradil k skúseným hráčom

Pôvodný zámer HK Dukla Trenčín bol vôbec sa k tejto problematike nevyjadrovať. Žiaľ, udalosti posledných dní nás prinútili reagovať ako na rozhodnutie ligovej rady, tak aj HC Slovan Bratislava.

Prečítajte si aj

Legendárny Peter Bartoš si bude obliekať dres obce z východného Slovenska

Oficiálnu námietku sme sa rozhodli podať až tesne pred vypršaním 72 hodinového limitu, keď sme získali informáciu, že rozhodnutie padne zvláštne až po týždni. So stanoviskom Ligovej rady nie sme stotožnení už z principialného hľadiska. Ak bol niekto sankcionovaný za neoprávnené zvýhodnenie, tak logicky druhá strana bola znevýhodnená. K zloženiu Ligovej rady sme sa vyjadrili už viackrát. S účasťou len jedného zástupcu klubov je akékoľvek rozhodnutie len v rukách zástupcov SZĽH. Zhodou náhod bol náš klub v krátkej dobe objektom takýchto pochybení už druhýkrát (viď v minulej sezóne de facto identický problém s Michalovcami). My netúžime po víťazstvách za zeleným stolom, chceme vyhrávať v duchu fair play.

Prečítajte si aj

Vancouver vymenil odchovanca trenčianskej Dukly

Ešte jedna poznámka k včerajšiemu zasadnutiu Ligovej rady. Účasťou zástupcu Slovana a ich právnika bolo reálne ovplyvňované rozhodnutie Ligovej rady. Doporučujeme, aby sa do budúcnosti takéto praktiky odstránili. Taktiež nás zaskočilo stanovisko HC Slovan Bratislava. Očakávali sme chlapské priznanie chyby vo vnútornej komunikácii klubu. Naopak, stanovisko bolo plné dezinformácii. Na rokovaní všetkých 12 klubov Extraligy v Modre dňa 28.júna 2021, kde Slovan mal zastúpenie 2 akcionárov klubu, pán Šatan navrhol zmenu oproti vlaňajšku na povinnosť nasadzovať 2 hráčov v kategórii U20 pre podporu reprezentačného tímu na MS do 20 rokov. Jednoznačný súhlas vyjadrili všetky kluby vrátane Slovanu. K formálnemu odsúhlaseniu došlo na výkonnom výbore SZĽH a následne boli informovaní všetci zástupcovia klubov. Za Slovan boli informovaní piati zástupcovia klubu a naviac, tréner reprezentácie do 20 rokov pán Podkonický je jedným z asistentov HC Slovan Bratislava. Taktiež nás mrzí, že je do tejto problematiky neustále zaťahované APHK, keďže Extraligu riadi výhradne SZĽH. Zachytili sme informáciu, že Slovan sa proti rozhodnutiu Ligovej rady plánuje odvolať a VV by mal následne rozhodnúť. My sa pýtame, o čom sa má ešte rozhodovať? Pravidlá sú jasné pre všetkých. Rozhodnutie Ligovej rady v tejto podobe poskytuje precedens pre prípadné špekulácie klubov, ktoré môžu vyvolať absurdné situácie o čom sa nebudeme ďalej rozpisovať.

Prečítajte si aj

Tomáš Tatar musel hlboko siahnuť do peňaženky, aby si mohol obliekať dres s číslom 90

Pre nás je táto kauza uzatvorená a tešíme sa na dnešný zápas s HC '05 Banská Bystrica!

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hcslovan.sk/hkdukla.sk

Diskusia

Podobné články