Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

MS 2021: Slovensko porazilo Rusko a vedie tabuľku A skupiny!

RIGA - Hokejisti Slovenska zvíťazili aj vo svojom treťom zápase na MS v Rige. V stretnutí dvoch doteraz nezdolaných tímov si poradili s Ruskom 3:1 a v tabuľke základnej A-skupiny majú plný počet 9 bodov.
Zdroj: 39558
Zdieľajte:

Slováci išli do vedenia v 31. minúte, keď sa vo svojom prvom zápase na MS presadil Miloš Kelemen. O náskok však prišli už o 66 sekúnd po góle Alexandra Barabanova v presilovke. Víťazný gól Slovenska strelil v 54. minúte obranca Martin Gernát v presilovke. Na 3:1 uzavrel kapitán Marek Ďaloga strelou do prázdnej bránky. Pred sebou majú dva dni zápasového voľna. Na ďalší zápas nastúpia vo štvrtok 27. mája od 15.15 proti Švajčiarsku. Rusi odohrajú ďalší duel v stredu od 15.15 proti Dánsku.

Prečítajte si aj

Ján Pardavý objasnil, prečo zo zostavy vypadli Nemec a Grman

A-skupina:

SLOVENSKO - Rusko 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)

Góly: 31. Kelemen (Roman), 54. Gernát (Hrivík, Cehlárik), 59. Ďaloga (Cehlárik, Hrivík) - 32. Barabanov (Tolčinskij, Slepyšev). Rozhodovali: Ansons (Lot.), Vikman – Nikulainen, Sormunen (všetci Fín.), vylúčení: 2:3 na 2 min., presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, bez divákov.

Slovensko: Hudáček - Gernát, Rosandič, Bučko, Ďaloga, Gachulinec, Ivan, Kňažko, Jánošík - Lantoši, Hrivík, Cehlárik - Holešinský, Krištof, Pospíšil - Studenič, Roman, Kelemen - Skalický, Sukeľ, Liška

Prečítajte si aj

Rusko posilní trojica silných mien, najväčšia hviezda nepríde

Rusko: Samonov - Zub, Zadorov, Gavrikov, Provorov, Ožiganov, Rafikov, Dronov - Voronkov, Šalunov, Barabanov - Tolčinskij, Karnauchov, Slepyšev - Morozov, Burdasov, Kuzmenko - Timkin, Kamenev, Švec-Rogovoj

Od úvodných minút sa hral svižný hokej a hneď v prvom striedaní si Slováci vytvorili sľubnú šancu, ale Hrivíkov pokus neskončil v bránke. Rusi odpovedali strelou Provorova s tečom Šalunova, ale brankár Hudáček si v skrumáži poradil. Rusi sa následne viackrát dostali do nebezpečných príležitostí, Hudáček však zmaril aj pokusy Slepyševa, Zadorova i únik Šalunova. Osmelili sa však aj Slováci, v 9. minúte bol blízko ku gólu Kelemen, ale brankára Samonova neprekonal ani sľubnou dorážkou. O tri minúty Ďaloga zakončil ofenzívny výpad prihrávkou na Krištofa, ale pohotový Samonov podržal Rusov. Krátko na to sa slovenskí reprezentanti dostali k presilovke, ale v nej nezaskočili ruskú defenzívu.

Prečítajte si aj

Andrej Kollár skončil v Nitre a presúva sa do Čiech

Aj druhá tretina priniesla vyrovnaný súboj, na gól sa čakalo do jej presnej polovice. Tretia formácia Slovenska si vytvorila tlak, Samonov zmaril niekoľko striel, ale po prihrávke Romana, ktorý vybojoval puk, Kelemen prestrelil Samonova - 1:0. Náskok Slovenska však trval iba 66 sekúnd. Na trestnú lavicu si sadol Skalický, Rosandič v oslabení nevyhodil puk a strelu Tolčinského tečoval dovoleným spôsobom korčuľou Barabanov - 1:1. V 37. minúte si skomplikoval situáciu brankár Hudáček, keď si pri rozohrávke nerozumel so spoluhráčmi, ale pohotovými zákrokmi vyriešil následný závar.

Prečítajte si aj

NHL: Boston vyradil Washington, v Nashville hrali do 96. minúty

Rýchle tempo hry neupadlo ani v tretej časti. V nej Rusi viackrát ohrozili Hudáčeka, obrana Slovenska ich však nepúšťala k nebezpečným dorážkam. Slováci hrozili najmä z brejkov, no na svoju šancu si počkali do 54. minúty. V nej sa dostali k druhej presilovke v zápase, v ktorej Gernát aj vďaka teču ruského obrancu prekonal Samonova - 2:1. Náskok Slovákov nezvýšil v 58. minúte Kelemen, ktorý rýchlu akciu zakončil strelou do brankára. Rusi skúsili v závere hru bez brankára, v ktorej sa slovenskí hráči dostali do prečíslenia, v ktorom Ďaloga uzavrel skóre - 3:1.

Prečítajte si aj

Trenčiansky veterán predĺžil zmluvu s Duklou o jeden rok

Tabuľka A-skupiny:
1. SLOVENSKO 3 3 0 0 0 10:4 9

2. Rusko 3 2 0 0 1 12:7 6
3. Švajčiarsko 2 2 0 0 0 6:2 6
4. Dánsko 2 1 0 0 1 4:4 3

5. Bielorusko 2 1 0 0 1 3:5 3
6. Švédsko 2 0 0 0 2 3:5 0
7. Česko 2 0 0 0 2 5:9 0
8. V. Británia 2 0 0 0 2 2:9 0

Lotyšskí hokejisti vyhrali v pondelok na MS v lotyšskej Rige nad Talianskom 3:0. V treťom súboji B-skupiny si pripísali druhé víťazstvo a so siedmimi bodmi sú priebežne na čele tabuľky. O dva góly sa postaral Martins Karsums. Lotyši majú najbližšie dva dni pauzu a vo štvrtok sa stretnú o 15.15 h s USA, Taliansko, ktoré prehralo všetky tri svoje zápasy, nastúpi v rovnaký deň o štyri hodiny neskôr proti Fínsku.

Prečítajte si aj

Mladý slovenský reprezentant podpísal 3-ročný nováčikovský kontrakt s klubom NHL!

B-skupina:

Lotyšsko - Taliansko 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Góly: 33. Karsums (Krastenbergs), 59. Darzinš (Džerinš, Freibergs), 60. Karsums. Rozhodovali: Bruggeman (USA), Gouin (Kan.) - Constantineau (Fr.), McCrank (Kan.), vylúčení: 3:4 na 2 min, navyše: Keninš 10 min za vrazenie na mantinel, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, bez divákov.

Lotyšsko: Punnenovs - Freibergs, Kulda, Rubins, Balinskis, Cibulskis, Sotnieks, Zile - Marenis, Meija, Krastenbergs - Darzinš, Abols, Daugavinš - Rob. Bukarts, Džerzinš, Rih. Bukarts - Keninš, Indrašis, Dzierkals - Karsums

Prečítajte si aj

Extraligový nováčik zo Spiša získal akvizíciu z fínskej Liigy

Taliansko: Fazio - Glira, Spornberger, Casetti, Pietroniro, Miglioranzi, Marchetti, Gios, Soracreppa - Frigo, Bardaro, Magnabosco - Frank, Petan, Miceli - Hochkofler, Pitschieler, Gliati - Deluca, Andergassen, Galimberti

Prvú väčšiu šancu v zápase mali talianski hokejisti, keď Frigo v 2. minúte nebezpečne preveril Punnenovsa, ale potom už prebrali taktovku hry favorizovaní Lotyši. Na bránku ich súpera sa valil jeden útoku za druhým, no domáci hokejisti si v prvej tretine, v ktorej prestrieľali súpera 14:6, vylámali zuby na Faziovi. Ten vychytal tutovky Keninša, Abolsa i samostatný únik Džerinša v oslabení. Lotyši pokračovali vo veľkom nápore aj v druhom dejstve a svoju dominanciu v ňom strelecky ešte zvýraznili pomerom 17:3, tentokrát už aj s gólovou radosťou v 33. minúte. Taliani pokazili rozohrávku vo vlastnom obrannom pásme, puku sa zmocnil na pravom kruhu Karsums, ktorý ho potiahol pred bránku a na dvakrát prekonal Fazia - 1:0. V 37. minúte sa Lotyši tešili z dvojgólového vedenia, ale zásah Indrašisa neplatil, keďže puk dorazil do bránky korčuľou. V úvode tretej časti pokazil videorozhodca radosť aj Talianom, gól Petana zo 42. minúty neplatil pre tesný ofsajd. V 47. minúte sa ten istý hráč predviedol ďalšou peknou akciou, no s jeho strelou z otočky si poradil Punnenovs. Taliani to v závere skúsili bez Fazia, ale neúspešne, do prázdnej bránky skórovali ešte Darzinš a Karsums.

Prečítajte si aj

Brankár SR 20 získal v zámorí titul!

Tabuľka B-skupiny:
1. Lotyšsko 3 2 0 1 0 7:3 7
2. Nemecko 2 2 0 0 0 14:5 6
3. Kazachstan 2 0 2 0 0 5:3 4
4. Fínsko 2 1 0 1 0 3:3 4

5. USA 2 1 0 0 1 6:3 3
6. Nórsko 2 1 0 0 1 5:6 3
7. Kanada 2 0 0 0 2 1:7 0
8. Taliansko 3 0 0 0 3 5:16 0

Prečítajte si aj

Vo veku 32 rokov zomrel bývalý hokejista HC Slovan Bratislava
Zdieľajte:
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články