Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

5 veteránov, na ktorých mladé hviezdy nestačili

NHL je liga, v ktorej sa strieda jedna hviezda za druhou. Niektoré však žiaria jasnejšie ako tie ďalšie a to aj v pokročilom veku. Tým ozajstným legendám nestačia ani mladé talenty, často takmer o polovicu mladšie.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

5-Peter Forsberg

Forsberg, taktiež prezývaný „Foppa“ patrí k jedným z najefektívnejších útočníkov, akých tento svet videl. Na ľade mal prehľad o každej udalosti, ktorá sa diala. Vedel pritvrdiť, ale aj skórovať. Momentálne sa nachádza ôsmy v rebríčku priemerne nazbieraných bodov za zápas a piaty v asistenciách za zápas (pred ním iba Gretzky, Lemieux, Orr a Crosby). Jeho devätnásť hokejových sezón zahŕňa 13 rokov v NHL, kde vyhral dva krát Stanley Cup s Coloradom Avalanche a viaceré individuálne ocenenia. Forsberg sa na našom rebríčku ocitol pretože doslova do konca kariéry dokázal zbierať bod na zápas a byť jedným z najobávanejších útočníkov ligy.

4-Martin Brodeur

Martin Brodeur je bezpochyby najväčšia legenda, ktorá kedy obliekala čierno-červený dres. Svojimi zákrokmi nás udivoval celkovo 1 259 zápasov, z ktorých vyhral neuveriteľných 688. Počas celej doterajšej kariéry si udržal 91.2 percentnú úspešnosť a priemer inkasovaných gólov nie vyšší ako 2.24. Jeho brankárske umenie je nenapodobiteľné, každú sezóny sú jeho zákroky kandidátmi na zákrok roka. Teraz 42 ročný brankár oznámil, že počas sezóny 2014-15 skúsi šťastie na trhu voľných hráčov.

3-Nicklas Lidstrom

Podľa mnohých najlepší obranca všetkých čias bol až do konca svojej kariéry jeden z hlavných faktorov, prečo bol Detroit taký neporaziteľný. Existovalo len málo útočníkov, ktorý vedeli, čo na túto švédsku legendu patrí. Bol prvým európskym kapitánom, ktorému sa podarilo dotiahnuť svoj tím až do finále Stanley Cupu a následne vybojovať najvzácnejšiu trofej. Zaujímavé je to, že jeho hra bola konzistentná po celú, neuveriteľne dlhú kariéru. Celkovo odohral 1 564 zápasov. Okrem lockoutovej sezóny 1994-95 odohral až do svojej poslednej sezóny aspoň 76 zápasov za jeden ročník.

2-Jaromír Jágr

Táto česká legenda s 68 na chrbte toho počas kariéry dokázala už veľmi veľa. Jágr v najprestížnejšej lige sveta vystriedal už 7 tímov a napriek veku, v ktorom si už väčšina hokejistov užíva zaslúžený oddych, Jágr je ešte stále ofenzívnym ťahačom vo svojom tíme. Pre klub New Jersey Devils sa od začiatku svojho pôsobenia stal kľúčovým hráčom z hľadiska ofenzívneho ale aj líderského. Mladíci v klube majú jedinečnú šancu si zahrať s legendou a prebrať od nej jej najlepšie vlastnosti. Nehovoriac o tom, že Jágr má šancu sa umiestniť ako celkovo druhý najlepší hokejista v histórií NHL, Jágr je skutočne chodiaca legenda.

1-Gordie Howe

Zo všetkých hokejistov, ktorý kedy hrali v NHL má najviac odohraných zápasov práve Gordie Howe. Keď oznámil, že v NHL končí mal 43 rokov a za 63 zápasov si nazbieral 52 bodov (23+29). Čím je ale Howe zvláštny je fakt, že sa po ôsmych sezónach vrátil do NHL len preto, aby mohol hrať v jednom klube so svojimi synmi. Predstava dvoch generácií hrajúcich za jeden tím je už sama o sebe obdivuhodná, no Gordie dokázal v tejto sezóne pozbierať 41 bodov. Pripomíname, že ku koncu spomínanej sezóny oslávil svoje 52 narodeniny, čo je pre mnohých hokejistov už hlboký dôchodok. Bol jediným hokejistov, ktorý po dovŕšení 50 rokov hral v NHL a zároveň bol jediným, kto hral so svojimi synmi za jeden klub.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články