Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Gernát patrí k ozdobám českej ligy. Ak by prišli ponuky z týchto krajín, zrejme by nepovedal nie

TŘINEC - V drese Třinca pôsobí tretiu sezónu, práve súčasný ročník je pre neho najvydarenejším. Martin Gernát nepatrí len medzi ozdoby klubu zo severovýchodu Česka, ale aj obrancov celej Tisport extraligy. Prešovský rodák nám porozprával o východniarskej enkláve v kádri „oceliarov“, ako aj o nesplnenom sne.
Zdroj: 33231
Zdieľajte:

Hoci do konca základnej časti sezóny zostáva odohrať ešte päť zápasov, už teraz máte na konte najviac bodov v kariére za jednu sezónu. Zrejme prevláda spokojnosť?

Mojim osobným predsezónnym cieľom bolo, aby som výkonmi vyrovnal minulý ročník, čo sa mi aj podarilo, ba trochu som už od toho bodovo odskočil. Som za to rád a dúfam, že sa mi ešte niečo podarí nazbierať.

Čím si vysvetľujete vašu skvelú formu?

Som tu tretí rok, poznám chalanov, tréneri poznajú mňa. Na ľade dostávam dostatok priestoru aj v presilových hrách. Mužstvo je nabité so silnými individualitami. Je to však aj tým, že chalani mi dosť pomáhajú.

Tréner Varaďa vám očividne dôveruje, nakoľko patríte k najvyťažovanejším hráčom mužstva aj v rámci presiloviek.

Tréner mi dôveruje, už ma pozná a vie, čo odo mňa môže očakávať. S chalanmi sme zohratí, každý vie, kto a čo má robiť na akej pozícii. O to jednoduchšie sa potom hrá.

S 12 gólmi ste tretí najlepší strelec tímu, už v piatich zápasoch tejto sezóny ste dosiahli tri body. Z toho vyplýva, že hoci ste obranca, značne ťaháte ofenzívu Třinca.

Nie každý zápas podarí získať tie tri body. Som najmä rád za to, že môžem chalanom pomôcť a, naopak, aj oni mne. Najdôležitejšie pre mňa je, že keď už bodujem, aby sa to pretavilo do víťazstiev.

Darí sa aj tímu, keďže Třinec vedie tabuľku, ciele do play-off sú zrejme jasné?

Našim cieľom je vyhrať Prezidentský pohár určený pre víťaza základnej časti, aby sme mali najlepšiu východiskovú pozíciu do play off. Čaká nás ešte päť duelov, tri z nich s mužstvami z top osmičky. Nebude to jednoduché, som však presvedčený, že sa nám podarí uhrať čo najlepšie výsledky.

V kádri sú ďalší štyria Slováci, útočníci Tomáš Marcinko, Vladimír Dravecký, Patrik Hrehorčák a Miloš Roman. Ako spolu vychádzate?

Celkovo tu je skvelá partia, či už medzi nami Slovákmi alebo aj zvyšnými hráčmi. Samozrejme, je to lepšie, keď chalanov poznám a takisto sú východniari (všetci okrem Romana – pozn. red.). Miloš je síce nový, ale zapadol do partie bez problémov. Vždy je určite lepšie, ak je niekde viacero slovenských hráčov.

Mnohí hráči sa sťažujú na to, že im chýba podpora fanúšikov na tribúnach. Ako to vidíte vy?

Je veľká škoda, že nemôžu byť na zápasoch, o to viac, keď sa tímu darí. Viem však, že tu v Třinci sú fanúšikovia skvelí a vo väčšine zápasov bol plný štadión. Priznávam, že ich absenciu je cítiť, snažíme sa však na to nemyslieť. Pred stretnutím alebo na jeho začiatku to človek vníma, keďže atmosféra pripomína skôr tréning.

V Česku pôsobíte štvrtú sezónu, posledné tri roky v terajšom mužstve. Vaša produktivita určite nezostane bez povšimnutia v iných popredných ligách. Uvítali by ste zmenu?

Sezóna ešte neskončila, uvidíme, čo sa udeje na jej konci. Momentálne sa koncentrujem na tímový úspech, ktorý, ak je čo najväčší, zviditeľní aj vás. Cesta do zahraničia je už potom ľahšia.

Ak by ste dostali zaujímavú ponuku z KHL alebo zo Škandinávie, čo by ste na ňu povedali?

Zo Škandinávie som mal ponuku už minulý rok, chcel som však zostať tu, nakoľko mužstvo je na vysokej úrovni. Ísť niekam do tímu, ktorý bojuje o spodné priečky, som nevidel ako najlepšiu možnosť. Chcel som odohrať ešte jeden dobrý rok tu. Ak by prišla nejaká ponuka z Ruska, určite by som ju zvažoval.

Prišli už aj nejaké konkrétne ponuky?

Niečo sa ku mne dostalo, nič konkrétne to však nebolo. Všade sa ešte hrá, čakajú na play off, ako skončí sezóna. Očakávam, že všetko sa začne riešiť v apríli-máji, nakoľko kluby čakajú aj na vývoj pandémie.

Riešili ste už s vedením Třinca možnosť pokračovania spolupráce?

Áno, bavili sme sa o tom, že by som v klube pokračoval. Teraz, počas sezóny, som to veľmi riešiť nechcel. Dohodli sme sa, že sa na to pozrieme po sezóne.

Máte za sebou už aj pôsobenie v zámorskej AHL. Túto cestu už nevidíte reálnu?

Jasné, pre každého hráča je to asi sen, v mojom prípade stále nesplnený. V druhom roku, kedy som tam bol, som sa zranil, v tretej sezóne som hral len sčasti. Ak by takáto ponuka alebo možnosť prišla, zrejme by som to ešte šiel skúsiť.

Vzhľadom na výbornú sezónu sa natíska otázka vašej účasti na MS, na ktorých ste zatiaľ boli len raz. Potešila by vás nominácia?

To bude závisieť aj od play-off s Třincom. Verím, že naša jazda v ňom bude dlhá a že to dotiahneme až do finále. Ak bude všetko v poriadku a zdravie mi to umožní, veľmi rád by som šiel reprezentovať, ak by sa mi naskytla taká možnosť.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články