Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Slovan našiel náhradu za ruského brankára: Belasí získali gólmana, ktorý na OH v Soči privádzal Kanadu do zúfalstva

BRATISLAVA - HC Slovan Bratislava hlási výraznú posilu na poste brankára.
Zdroj: 38563
Zdieľajte:

Belasí z rakúskeho Villacher SV získali do konca sezóny 28-ročného lotyšského gólmana Kristersa Gudlevskisa, ktorý by mal byť adekvátnou náhradou za odídeného ruského brankára Andreja Makarova, ktorý sa neustále boril so zdravotnými problémami.

Viac ako 190 centimetrov merajúci a 97 kilogramov vážiaci rodák z lotyšského Aizkraukle odštartoval kariéru doma v HK Ogre a pokračoval v HK Riga, kde si vyskúšal aj pôsobenie v mládežníckej MHL. 5. októbra 2012 sa dočkal aj debutu v KHL v drese Dinama Riga, keď nastúpil proti Viťazu Čechov.

Po slávnom lotyšskom gólmanovi Irbem je len druhým brankárom svojej krajiny, ktorý bol draftovaný do NHL. V roku 2013 si ho zo 124. miesta vybrala Tampa Bay, v ktorej organizácii strávil Gudlevskis štyri sezóny. Hneď v tej prvej vošiel do histórie svetového hokeja, keď ako prvý hráč pôsobil v priebehu jednej sezóny postupne v ECHL (Florida Everblades), AHL (Syracruse Crunch), na MS v Bielorusku, na OH v Soči a tiež si v jednom dueli zachytal v drese Tampy aj v NHL. Proti Columbusu (11.4.2014) vychytal 36 striel Blue Jackets a pomohol tak k výhre svojich 3:2.

Prečítajte si aj

Poprad po triumfe v šlágri opäť na čele, Slovan dobyl Nitru, Nové Zámky ukončili sériu prehier

Zaskvel sa parádnym výkonom na OH v Soči, keď v štvrťfinále turnaja proti superfavoritovi z Kanady dlho držal svojich v hre. V azda životnom zápase kariéry vychytal neuveriteľných 55 z 57 striel zámorských hviezd, keď favorit skóroval len tesne pred koncom a rozhodol o postupe. Ani tento výkon mu ale nepomohol k postupu v NHL, keď väčšinu nasledujúcich sezóny strávil len na farme v AHL (Syracuse Crunch, Bridgeport Sound Tigers). Vychádzajúca hviezda Vasilevský ho pustil do brány len v troch zápasoch, v ktorých Gudlevskis dosiahol skvelú bilanciu iba 1,37 inkasovaného gólu na zápas a úspešnosť 95,9 percenta.

V sezóne 2018/19 sa rozhodol pre návrat do Dinama Riga v KHL a v decembri 2019 zamieril do tímu severonemeckého účastníka DEL Fischtown Penguins. V aktuálnej sezóne bol jednotkou rakúskeho účasníka Ice Hockey League ICE HL Villacher SV, v ktorého drese dosiahol v 27 zápasoch priemer 2,8 gólu na zápas a úspešnosť zákrokov 91,3 percenta.

Okrem spomínaných OH v Soči reprezentoval Lotyšsko aj na štyroch svetových šampionátoch.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: hokejovysvet.sk, hcslovan.sk

Diskusia

Podobné články