Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

SZĽH poprelo, že by s IIHF diskutovalo o možnosti usporiadať MS 2021 na Slovensku

MINSK - Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) naďalej prioritne pracuje s verziou, že tohtoročné majstrovstvá sveta budú spoločne hostiť Minsk a Riga. Po návšteve bieloruskej metropoly to uviedol prezident IIHF René Fasel. Podľa neho však federácia zvažuje aj iné možné alternatívy, dostala oficiálnu ponuku od Dánska, ktoré by mohlo zaskočiť ako organizátor či spoluorganizátor MS 2021, a diskutuje aj so slovenskou stranou.
Zdroj: 29182
Zdieľajte:

"Našou úlohou je nazhromaždiť čo najviac informácií a predložiť ich Rade IIHF, ktorá potom urobí čo najlepšie rozhodnutie. To zahrňuje aj prehodnocovanie, či by nemohla byť spoluorganizátorom MS aj iná krajina. Obdržali sme ponuku z Dánska a vedieme rozhovory aj so Slovenskom," povedal Fasel pre oficiálny web IIHF. O možnosti, že by jednu zo skupín MS mohla namiesto Minska hostiť Bratislava, už v decembri informovalo švajčiarske periodikum Watson.

Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) poprel, že by v tejto veci rokoval s IIHF. "S Medzinárodnou hokejovou federáciou nevedieme momentálne žiadne rokovania o prevzatí tohtoročného svetového šampionátu. Takouto vecou sa ani nezaoberáme. Predovšetkým veríme, že IIHF situáciu vyrieší a majstrovstvá sveta sa uskutočnia," uviedol pre TASR media & PR manažér SZĽH Peter Jánošík.

Šampionát by sa mal konať 21. mája - 6. júna 2021 v Rige a Minsku, ale problémom je napätá politická situácia v Bielorusku. Lotyšský premiér Krisjanis Karinš vlani v auguste vyhlásil, že si nevie predstaviť organizáciu MS spolu s Bieloruskom pre rozsiahle politické protesty a obvinenia z porušovania ľudských práv v krajine. Viacerí čelní predstavitelia európskych krajín navrhli odobrať Bielorusom šampionát. Ďalším problémom je situácia spojená s pandémiou koronavírusu, tá spôsobila zrušenie vlaňajších MS vo Švajčiarsku.

"Prvou možnosťou naďalej zostáva spoločný šampionát v Minsku a Rige za podmienok, aké boli dohodnuté IIHF. To je priorita, v tejto chvíli nezvažujeme žiadne iné alternatívy," vyhlásil Fasel, ktorý sa v Minsku osobne stretol s bieloruským prezidentom Aleksandrom Lukašenkom. Ten šéfa IIHF ubezpečil, že Bielorusko je schopné turnaj zorganizovať.

"Náš pohľad sa nemení, no mnohé iné veci sa zmenili. V prvom rade IIHF má veľké obavy, či organizátor v Minsku dokáže zabezpečiť bezpečné konanie turnaja v súvislosti s covid-ovým prostredím. Ďalej IIHF pokračuje vo vyšetrovaní prezidenta Bieloruskej hokejovej asociácie, no a takisto nás znepokojujú otázky týkajúce sa prípravy turnaja, ktoré zvyšujú obavy tímov, fanúšikov a vládnych predstaviteľov. Tieto otázky nemožno ignorovať. Preto musíme viesť otvorený a konštruktívny dialóg s bieloruskými lídrami, počínajúc vládou." Fasel v Bielorusku nehovoril so zástupcami opozície: "Chceli sme najprv diskutovať s našimi zmluvnými partnermi, teda Bieloruskom, tamojším organizačným výborom a vládou. No sme otvorení dialógu aj s opozíciou. Uvidíme, či IIHF má možnosť nejako asistovať pri vylepšení súčasnej situácie v Bielorusku."

Lotyšská strana však trvá na postoji, že za týchto okolností nechce s Bieloruskom MS spoluorganizovať. IIHF chvíľu uvažovala aj o možnosti presunúť celý šampionát do Minska, no v súčasnosti takúto alternatívu nepripúšťa. Konečné rozhodnutie o dejisku MS by malo padnúť koncom januára na rokovaní Rady IIHF. Slovensko sa má na turnaji predstaviť v A-skupine spolu s Ruskom, Švédskom, Českom, Švajčiarskom, Dánskom, Bieloruskom a Veľkou Britániou. V "béčku" sú Kanada, Fínsko, USA, Nemecko, Lotyšsko, Nórsko, Taliansko a Kazachstan.

Zdieľajte:
Pridal: Matej Kubove
Zdroj informácií: TASR

Diskusia

Podobné články