Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

15-ročný Dvorský žiari vo Švédsku, na NHL ešte nemyslí a v Tipos Extralige môže prepísať historické zápisy

BANSKÁ BYSTRICA - Jeho meno ešte nie je verejnosti nejako známe, ale čoskoro bude. Iba 15-ročný Dalibor Dvorský patrí k najväčším slovenským talentom a v roku 2023 by mohol byť v drafte NHL poriadne vysoko. Prvé seniorské skúsenosti bude zbierať v drese HC ´05 Banská Bystrica. Ak nastúpi v najbližších dňoch, stane sa druhým najmladším hráčom ligy. Rodák zo Zvolena poskytol veľmi zaujímavý rozhovor pre hokejovysvet.sk.
Zdroj: 38069
Zdieľajte:

Sezónu 2020/21 začal vo švédskej lige v kategórii U18, ktorá sa však prerušila: "Zatiaľ sa stopla do 24. januára. Hľadal som preto klub, kde môžem trénovať a som rád, že Banská Bystrica mi to umožnila. V klube som už asi dva týždne. Dohodli sme sa tak, že najskôr budem trénovať a podľa toho, ako sa chytím na tréningoch, uvidíme, či zasiahnem aj do zápasov. AIK, môj klub vo Švédsku s tým problém nemal. Jediná podmienka bola, aby som si zvykol na tempo a podľa toho by som prípadne išiel do zápasov. V konečnom dôsledku však boli radi, keďže vo Švédsku sa aj tak nehrá," hovorí exkluzívne pre hokejovysvet.sk iba 15-ročný center Dvorský.

Ak nastúpi do Tipos Extraligy v piatok (8.1.) alebo v nedeľu (10.1.), stane sa druhým najmladším hráčom v histórii najvyššej slovenskej súťaže. Andreja Podkonického už nemôže predbehnúť, ale aktuálne druhého Šimona Nemca áno: "O tom som nevedel a ani sa na to nesústredím. Pre mňa je super, že môžem byť súčasťou mužského hokeja. Je to pre mňa veľká skúsenosť, vidieť to, byť v šatni s ostatnými a zvyknúť si na tempo," pochvaľuje si rodák zo Zvolena.

Teoreticky mohol hrať už na Troch kráľov práve proti HKM: "Určite by to bolo špeciálnejšie, ale pre mňa bude debut medzi seniormi špeciálny proti hocikomu," nechal sa počuť Dvorský, veľká slovenská nádej pre draft NHL 2023: "Už som si všimol nejaké rebríčky a predikcie, ale nesústredím sa na to. Je to ešte ďaleko, až o dva a pol roka," upokojuje.

Cesta do profiligy je dlhá, so seniorským hokejom sa ešte len začína zoznamovať. Aj keď, v pätnástich je to oveľa skôr ako rovesníci: "Tréningy v Banskej Bystrici majú veľmi dobrú kvalitu, tempo je vysoké. Vo Švédsku som už trénoval aj s tímom do 20 rokov. Keď to porovnám s touto kategóriou, tak najväčší rozdiel nie je ani tak v rýchlosti, ale vo fyzickej hre, medzi seniormi sa ide viac do tela," myslí si Dalibor Dvorský.

Vo Švédsku pôsobí už šesť rokov: "Začínal som ako deväťročný v klube IFK Tumba. Za tri roky som sa naučil veľmi veľa z korčuľovania a palicovej techniky. Potom som išiel do Flemingsbergsu, kde to bol stále detský hokej, bez taktických vecí, ale už aj s nejakými hernými prvkami. Pôsobil som tam dva roky, v minulej sezóne 2019/20 som hrával za Linköping v kategórii U16 a v tomto ročníku som dostal príležitosť v AIK Stockholm U18," opisuje svoj hokejový životopis.

V prebiehajúcej sezóne má fantastické čísla. Doposiaľ odohral v lige do 18 rokov šesť zápasov, získal skvelých 14 bodov za štyri góly a desať asistencií, čo je medzi o tri roky staršími hráčmi úžasná vizitka: "Pred sezónou som vedel, že budem pôsobiť v tejto lige, takže som sa na to tvrdo pripravoval. Letná príprava bola dlhšia, chcel som sa zlepšiť po fyzickej aj hernej stránke, aby som naskočil pripravený. Chvíľu som si síce zvykal, ale som rád, že som dostal takúto možnosť," pochvaľuje si Dvorský.

V predošlom ročníku sa po pôsobení v Linköpingu presunul kvôli školským povinnostiam do Zvolena, kde hrával za dorastenecký tím: "Veľmi ťažko sa to porovnáva. Vo Švédsku som hral o kategóriu nižšie. Hokej je však úplne odlišný, nechcel by som to veľmi porovnávať, pretože sa to robí ťažko," prezradil.

Ako dlho sa plánuje zdržať na Slovensku: "Na Slovensku som na hosťovaní pokiaľ si ma AIK Stockholm nevyžiada späť do Švédska. Tento čas chcem využiť na zbieranie skúseností a hlavne pomôcť Banskej Bystrici v zápasoch a splatiť tak dôveru klubu kde mi vytvorili výborné tréningové podmienky. Po návrate do Švédska, chcem pokračovať na klubovej úrovni. Budem sa snažiť byť čo najlepší ako sa dá. V tejto sezóne mám za cieľ zahrať si vo švédskej lige v kategórii do 20 rokov," dodal Dalibor Dvorský v exkluzívnom rozhovore pre hokejovysvet.sk.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk/Matej Kubove

Diskusia

Podobné články