Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Rodinu presťahoval do Kanady, teraz trénuje hviezdy NHL. Sibert opisuje dobrodružstvo za oceánom

VANCOUVER - Stanislav Sibert hrával na Slovensku nižšiu súťaž za Prievidzu. V roku 2012 však odišiel do Kanady a začal trénerskú kariéru. V exkluzívnom rozhovore pre hokejovysvet.sk hovoril o tom prečo sa rozhodol odísť za oceán a ako funguje práca s mládežou v kolíske hokeja. 39-ročný kouč sa venuje rozvoju technických schopností mnohých hráčov, takisto hviezd NHL ako napríklad Elias Petterson či ďalší.
Zdroj: 37751
Zdieľajte:

Kedy ste sa dostali prvýkrát do Kanady?

V roku 2012, keď sme vycestovali s celou rodinou na základe získania Permanent Residence.

Ako ste sa tam dostali?

S manželkou sme zo Slovenska požiadali o permanent residence, ale len tak zo zvedavosti, že by sme chceli vidieť a skúsiť žiť v Kanade. Po roku a pol sme ho získali a v roku 2012 sme vycestovali aj s dvomi našimi dcérami do Vancouveru. Chcel som vidieť veľký hokejový svet, pretože predsa len, Kanada je kolískou hokeja a raz zažiť je iné ako stokrát počuť. Bolo to také dobrodružstvo a keď sa obzriem späť, vôbec som netušil, do čoho ideme.

Aké boli vaše trénerské začiatky v Kanade?

Prvé kroky v trénerstve sú spojené so Slovákom Dušanom Benickým, ktorý mal skúsenosti s tunajším hokejovým prostredím a dal mi pár tipov, dokonca aj možnosť pracovať a jeho hokejovom centre. Ja osobne som vedel po anglicky pár fráz, takže začiatku boli veru všelijaké a nie vždy ľahké. Nasledujúci rok, v sezóne 2013/14 som začal trénovať aj v hokejovom klube North Shore Winter Club. Tento klub mal silné hokejové zázemie a bohatú históriu úspešných hráčov. Vyšlo z neho veľa bývalých aj súčasným hríčom NHL, AHL či najvyšších európskych súťaží. Po prvom roku v tomto klube som začať dostávať viac priestoru na trénovanie viacerých tímov ako hlavný kouč a taktiež som sa stal stal súčasťou Development tímu. Ten slúžil na rozvoj schopností pre rôzne kategórie od U9 až po U18.

Kde všade ste pôsobili?

  • North Shore Winter Club North Vancouver (hlavný tréner, skills coach)
  • International Hockey Academy – Calgary (U18 hlavný tréner, CSSHL – najvyššia liga akadémií)
  • Saint George’s School – Vancouver (U15 hlavný tréner, CSSHL – najvyššia liga akadémií)
  • Thunder Birds Hockey Association – Vancouver (coach mentor, rozvoj a mentoring trénerov pre danú asociáciu: nastavenie tréningového procesu, výber správnych cvičení a metodických postupov k rozvoju hráčov a tímov, analýza zápasov, pravidelná komunikácia a spolupráca s trénermi asociácie, od roku 2018 po súčasnosť)
  • South Delta Minor Hockey Association – Vancouver (hlavný tréner U15, skills coach pre celú asociáciu, od roku 2017 po súčasnosť)
  • North East Chiefs U18– BCHL (British Columbia Hockey league) – CoCoach, najvyššia súťaž U18
  • Vancouver Hockey School – Vancouver (skills coach pre rôzne vekové kategórie od U12 cez juniorov vo WHL až po NHL, od roku 2016 po súčasnosť)

Momentálne spolupracujete s Vancouverom Canucks?

To nie, ale momentálne mimo sezóny vediem tréningy pre hráčov rôznych tímov NHL. Sú to development tréningy zamerané na rozvoj schopností, kondície, herných situácií a tak ďalej.

Ako vznikla táto spolupráca?

Spolupráca s týmito hráčmi vznikla cez Vancouver Hockey School, kde pôsobím už pár rokov a spolu s mojim partnerom ponúkame development a skills tréningy rôznym hráčom a tímom. Hráči NHL spolupracujú s Vancouver Hockey School už niekoľko rokov, zvyčajne v letnom období. Tým, že je táto sezóna iná a špecifická, tak sa potrebujú pripravovať aj v tomto období, keďže začiatok ročníka je stále neurčitý.

Aké to je viesť na ľade hráčov ako Elias Petterson?

Z pohľadu trénera je oveľa jednoduchšie pracovať s hráčmi ako Elias, pretože ich profesionalita, nasadenie a prevedenie detailov je takmer dokonalé. Počas každého tréningu chcú zo seba a z daného cvičenia dostať maximum tak, aby sa zdokonaľovali a posúvali na ešte vyššiu úroveň. Ich súťaživosť a dravosť je presne to, čo ich robí výnimočnými, takže viesť hráčov ako Elias Petterson je radosť a samozrejme aj pre trénera obrovská skúsenosť i výzva.

Akí ďalší známi hráči prešli vašimi rukami?

Sú to napríklad Alex Edler (Vancouver Canucks), Tyler Motte (Vancouver Canucks), Troy Stecher (Detroit Red Wings), Tyler Myers (Vancouver Canucks), Bowen Byram (Colorado Avalanche), Brenden Dillon (Washington Capitals), Sam Reinhart (Buffalo Sabres), Jason Garrison, ktorý roky hrával v NHL a poslednú sezónu strávil vo švédskom Djurgårdens, Zack MacEwen (Vancouver Canucks), Beck Malenstyn (Washington Capitals), Glenn Gawdin (Calgary Flames) a ďalší.

Pôsobíte vo Vancouver Hockey School. Čomu sa v nej venujete najviac?

Primárne zamerania je a rozvoj všetkých herných činností jednotlivca/hokejistu. Hokejová škola funguje celoročne. Sú v nej ponúkané rôzne programy, jarné aj letné týždenné hokejové kempy s rôznymi zameraniami, napríklad na rozvoj palicovej techniky, powerskating, súboje 1 na 1 z pohľadu obranných aj útočných herných činností, takže ponúkame špecifické kempy pre obrancov aj útočníkov.

V čom vidíte najväčšie rozdiely medzi fungovaním hokeja v Kanade a na Slovensku?

Keďže na Slovensku nepôsobím už osem rokov, tak sa mi fungovanie slovenského hokeja hodnotí ťažko. Z toho, čo som videl a zažil počas leta, kedy väčšinou Slovensko navštevujem, vidím veľká rozdiel v nedostatku počtu mladých hráčov a diametrálne odlišných podmienok pre rozvoj hráčov. Hokej v Kanade je veľký fenomén a má obrovskú podporu rodičov i celých komunít. Bez ich času, obetavosti a financií by sa len ťažko rozvíjal a fungoval na takej vysokej úrovni ako tomu je. Samozrejme, ďalšie podstatné veci sú obrovské množstvo hráčov, klubov, kvalitných turnajov, programov, ale aj konkurencia a celoročný prístup k ľadovým plochám. To všetko pomáha zlepšiť fungovanie a rozvoj hokeja v Kanade. Zároveň k tomu prispievajú aj rôzne privátne hokejové školy či akadémie s kvalitnými trénermi.

Aká je momentálne z vášho pohľadu situácia ohľadom COVID-19 v Kanade?

Ak všade, tak aj v Kanade sú reštrikcie, ktoré zasiahli chod života každého z nás. Rúška, odstupy a dezinfekcie sú na každom kroku. Stretávanie a socializácia sú obmedzené na určité obdobie, kým sa situácia nezlepší. Taktiež stále platí 14-dňová karanténa po vstupe do krajiny alebo provincie. Ja stále dúfam, že sa situácia čoskoro zlepší a budeme schopní vrátiť sa späť do bežného chodu života.

Akým spôsobom koronavírus ovplyvnil vás ako skills coacha?

Môj trénerský programe je v podstate neznemený, až na výnimku koučovania zápasov, keďže okrem skills tréningov koučujem dva tímy ako hlavný tréner (U15 South Delta a U18 NE Chiefs BCHL). Pravdepodobný návrat k zápasom sa očakáva až niekedy po novom roku, ale samozrejme, všetko je diskutabilné a bude záležať na tom, aká situácia nastane v januári. Návrat zápasov by samozrejme potešil všetkých – hráčov, rodičov aj nás trénerov.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk/Matej Kubove

Diskusia

Podobné články