Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Slovan čaká konfrontácia s fínskym velikánom

Na ľade belasých sa predstaví jeden z najatraktívnejších súperov v KHL. Diváci sa môžu tešiť na slávny Jokerit Helsinki.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

V krajine tisícich jazier je hokej jednoznačne národným športom. Fanúšikovia sú na svoju SM Liigu pyšní a štadióny tak rozhodne nezívajú prázdnotou. Niet sa čo diviť, že športová verejnosť niesla informáciu o odchode Jokeritu do KHL ťažko. Tím z Helsiniek by sme mohli prirovnať na Slovensku k Slovanu Bratislava. Kluby z hlavných miest krajín sú vždy veľkým lákadlom pre divácku kulisu. Toto pravidlo jednoznačne platí aj o novom fínskom účastníkovi Kontinentálnej hokejovej ligy. Fínsko je tak po Rusku, Bielorusku, Kazachstane, Ukrajine, Lotyššsku, Slovensku, Česku a Chorvátsku, deviatou krajinou s účastníkom v druhej najlepšej lige sveta.

História klubu

Obrovskou zaujímavosťou je skutočnosť, že Jokerit by vôbec neexistoval nebyť krachu klubu Töölön Vesa. Bankrot tímu z druhej najvyššej fínskej súťaže vtedy dokonale využil Aimo Mäkinen, ktorý dokázal finančne nespôsobilý tím spojiť so svojím začínajúcim počinom. Za vyplatenie polovice záväzkov zdedil po už nečinnom klube všetok hokejový majetok, ako aj juniorských hráčov, či voľného miesta pre druhú najvyššiu hokejovú ligu. Za oficiálny vznik klubu z hlavného fínskeho mesta je rok 1967. Jokerit sa už od svojich začiatkov pasoval za klub s veľkou budúcnosťou, ktorému stačili iba dva roky na to, aby sa prebojoval do najvyššej SM Liigy.

Oficiálna hymna Jokeritu v KHL:

Hokejový tím Jokerit Helsinki dnes už patrí medzi najslávnejšie mužstvá v celej severskej zemi. V jeho histórii môžeme vidieť veľký počet úspechov, ale aj veľké finančné problémy, ktoré klub postihli najmä v 90tych rokoch. Tie sú už dnes minulosťou. V domácej najvyššej SM Liige vyhrali hokejisti so žolíkom na drese dokopy šesť titulov.

Súboj fínskych trénerov

Vzhľadom na to, že na lavičke belasých momentálne velí Petri Matikainen, súboj bude o to zaujímavejší, že kormidelníkmi dvoch zajtrajších súperov sú severskí krajania. Na strane Jokeritu je hlavným kormidelníkom Erkka Westerlund. Práve v tomto, by mal mať Slovan navrch. Môžeme predpokladať, že práve Fín v belasých farbách bude vedieť svoje mužstvo pripraviť na severský klub dôkladne. Tak isto by mal vedieť, čo asi môžu Slovanisti čakať od nováčika v KHL. Diváci sa tak môžu tešiť na fínske hviezdy ako Niko Kapanen, či Jere Karalahti. Podľa našich informácií sa do Bratislavy navyše chystá aj veľký počet fanúšikov z Helsiniek. Vypredané stretnutie by tak malo mať jednoznačne grády. Slovenskú hokejovú verejnosť už isto zaujíma, v akom svetle sa ukáže úspešný hokejový klub z Fínska v preplnenej Slovnaft aréne.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články