Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Prehľad: Kanadskí brankári, ktorí zanechali na Slovensku najväčšiu stopu

BRATISLAVA - V najvyššej slovenskej súťaži pôsobili doposiaľ desať kanadských brankárov. Pozreli sme sa na to, ktorým sa u nás darilo najviac.
Zdroj: 26790
Zdieľajte:

Zaujímavosťou je, že len jeden gólman z krajiny "Javorového listu" sa tešil z majstrovského titulu. V roku 2017 to bol Nathan Lawson, ktorý prišiel pred play-off do HC ´05 Banská Bystrica ako dvojka pre Američana Jasona Bacashihuu. V play-off nastúpil trikrát. Ďalšie dva roky bol súčasťou HK Nitra, počas ročníka 2018/19 ale chytal iba v štyroch stretnutiach a odvtedy je bez klubu. Kariéru oficiálne ani verejne stále neuzavrel.

Prečítajte si aj

Dukla Trenčín nemá dobré správy, nakazené je úplne celé mužstvo

Najväčšiu stopu medzi brankármi určite zanechal Mathieu Corbeil. Kanadský gólman chytal na Slovensku za HC ´05 Banská Bystrica, s ktorou prehral finále, ako jednotka MHC Martin sa práve proti "Baranom" lúčil so sezónou v semifinále a v ročníku 2017/18 dosiahol s HK Poprad štvrťfinále. Momentálne 29-ročný gólman za "kamzíkov" odchytal 35 zápasov základnej časti, v play-off nastúpil raz. Minulú sezónu strávil v kanadskej LNAH, kde bol súčasťou mužstva Rivière-du-Loup 3L. V najvyššej slovenskej súťaži absolvoval Corbeil 75 stretnutí, raz bol MVP play-off. Ako jediný kanadský brankár u nás zasiahol do štyroch rôznych sezón.

Tyler Beskorowany bol jasnou jednotkou Banskej Bystrice v poslednej sezóne, aj keď pár týždňov pred koncom súťaže prišiel Marcel Melicherčík a veľmi dobre sa javil mladý Matej Gajan. Beskorowany inkasoval v celej sezóne iba jediný gól v nájazdoch a to od Hunu proti Liptovskému Mikulášu, uspel v ďalších 21 prípadoch. Vyhral 23 zápasov v riadnom hracom čase, ďalších desať v predĺžení či nájazdoch. Obe čísla sú najlepšie v lige. Dvakrát si udržal čisté konto. Je tretí v rámci úspešnosti zákrokov (92,98%) aj priemerného počtu inkasovaných gólov na zápas (2,04).

Počas sezóny 2018/19 bol jednotkou HKM Zvolen Kanaďan Mackenzie Skapski. Nejavil sa zle, priemerne inkasoval len 2,13 gólu na zápas a chytil až 92,8 percent striel, pričom tieto čísla mal v play-off ešte lepšie, lenže v poslednom ročníku nepôsobil nikde. Barry Brust je známy všetkým fanúšikom. V predošlom ročníku mal najlepší priemer inkasovaných góĺov v celej lige (1,72) a zároveň aj najlepšiu úspešnosť zákrokov (93,7%), ale Maroš Krajči sa v lete vyjadril, že spoluprácu s ním nepredĺži, pretože ho pozná.

Matt Hackett v sezóne 2017/18 zachránil Detvu možno aj od vypadnutia, Drew MacIntyre sa skvele uviedol pri krátkom pôsobení vo Zvolene. Pod Pustým hradom krátko pôsobil Matt Climie, ten si zachytal aj v drese Bratislavy Capitals, pričom tento týždeň ukončil kariéru. Krokom vedľa bol Matt Larose v Detve a asi najväčšiu chybu medzi zámorskými hráčmi celkovo predviedla Nitra, keď angažovala Jacka Burgarta.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články