Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

V Španielsku vyhral dva tituly, Martin uprednostnil pred ponukou z Francúzska. Ako sa hrá hokej v Barcelone?

MARTIN - Narodil sa v americkom meste Cary v štáte North Carolina. Až do pätnástich rokov pôsobil doma, následne odišiel na rok do Švédska, aby sa vrátil za "veľkú mláku", kde okrem hrania hokeja v súťaži ACHA študoval. Počas posledných dvoch sezón vyhral dva španielske tituly a zahral si aj za národný tím tejto krajiny z Pyrenejského polostrova. 25-ročný útočník Luis Gimenez nastúpil už na dva zápasy za HK Martin v SHL a teraz poskytol rozhovor pre náš portál.
Zdroj: 36993
Zdieľajte:

Aké to je pre vás zatiaľ na Slovensku?

"Celkovo sa mám dobre. Veľmi si to užívam a všetko sa mi zatiaľ páči. Od trénera, cez realizačný tím po spoluhráčov a tak ďalej. Určite vidím veľké rozdiely medzi USA či Španielskom, ale páči sa mi tu. Partia v tíme je výborná, zápasy majú kvalitu. Zábava hrať."

Prečo ste sa rozhodli prijať ponuku od HK Martin?

"Mal som možnosť hrať vo Francúzsku, ale zároveň som dostal ponuku zo Slovenska. Hovoril som s niekoľkými ľuďmi, ktorých poznám okolo hokeja, aj s jedným Slovákom. Povedal mi, že to bude pre mňa lepšie, keďže tu je viac tréningov, zápasov, dobrý rýchly štýl hokeja, takže som sa rozhodol prísť."

Pôvodne to bola skúška, už je to riadny kontrakt?

"Klub ma chcel vidieť na ľade, takže som prijal možnosť skúšky. Po prvých dvoch zápasoch v lige som ale podpísal riadny kontrakt. Úvodné stretnutie bolo pre mňa náročné, nakoľko som bol po príchode asi týždeň v karanténe a pred zápasom som mal iba dva či tri tréningy. Vyhrali sme však, takže to mu určite pomohlo. Rovnako tak sa nám podarilo získať tri body aj v ďalšom stretnutí, kedy som sa cítil omnoho lepšie, bol som tiež sebavedomejší."

Ako sa zrodil váš presun na dva roky do Španielska?

"Odmalička až do pätnástich rokov som hral doma v USA. Následne som rok pôsobil vo švédskom tíme Arlanda. Už vtedy som mal americký, ale aj španielsky pas, a tak som od prezidenta španielskeho hokeja dostal ponuku hrať za túto krajinu na medzinárodnej úrovni, lenže to bolo v čase, keď som sa dostal aj na skúšku do výberu USA v kategórii U16, čiže som to odmietol. V roku 2018 som mal za sebou tri roky na univerzite a kontaktoval ma znova s tým, že ak dve sezóny odohral v ich lige, budem môcť reprezentovať. Prijal som to."

Aké je to hrať hokej v Španielsku?

"Určite je všetkým jasné, že to nie je tradičný šport v krajine. Povedal by som, že liga sa môže prirovnať k súťaži z Holandska či Belgicka. Hrá sa pomalšie. Kvalitu však prinášajú legionári, tí sú skvelí. Hrajú v prvých dvoch päťkách, potom je prepad v kvalite hráčov. Hral som aj so Slovákmi či Čechmi, samozrejme Kanaďanmi. Španielsko je určite veľmi zaujímavá krajina na hranie hokeja, na druhej strane to je skvelé. Osobne túto skúsenosť hodnotím veľmi pozitívne, navyše som sa dostal do národného tímu. Zaujímavé však bolo, keď sme hrali zápasy napríklad v Barcelone, tak potom sme vyšli do krásneho slnečného a teplého počasia, aj počas decembra. V Urdine, kde som pôsobil, to bolo trochu iné, to je na severe, čiže tam bolo celkovo chladnejšie."

Za dva roky ste navyše vyhrali dva tituly...

"Prvý rok som vyhral s tímom CHH Necso Txuri Urdin. Za tento tím som hrával aj počas sezóny 2019/20, ale potom sezónu prerušil koronavírus. Nezrušila sa, dohrávali sme v septembri. Ja som ale prijal ponuku tímu CG Puigcerdà a s ním vyhral druhý titul práve na úkor Urdinu, čo bolo pre mňa trochu divné, ale z titulu som mal takisto radosť."

Čo ste študovali počas troch rokov v ACHA na North Carolina State University?

"Keď som mal 16 rokov, tak som riešil možnosti ako sa dostať do NCAA, ale následne tam prišlo viac problémov. Hlavne to, že som sa zranil, čiže som sa dostal do súťaže ACHA. Študoval som dve rozdielne veci - financie/biznis a športový manažment. Je super mať okrem hokeja aj nejaký papier zo školy, ale je mi ťažko povedať, či sa tomu budem venovať. Teraz chcem hrať hokej a dostať sa tak ďaleko ako sa len bude dať. Po kariére možno budem trénerom, možno si otvorím vlastný biznis a využijem veci zo školy. Uvidíme v budúcnosti, čo budem chcieť robiť."

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk/Matej Kubove

Diskusia

Podobné články