Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Joe Thornton začne sezónu 2020/21 vo Švajčiarsku, píše renomovaný zdroj

DAVOS - Skúsený útočník Joe Thornton by mohol sezónu 2020/21 odštartovať vo švajčiarskom tíme HC Davos. Informuje o tom swisshockeynews.ch s odvolaním sa na kanadskú televíziu Sportsnet.
Zdroj: 31991
Zdieľajte:

41-ročný center má so San José Sharks zmluvu do konca sezóny 2019/20 a keďže kalifornský tím sa nekvalifikoval do play-off, tak ročník preňho už skončil. Thornton teda reálne môže rozmýšľať o presune do Davosu, kde je už ako doma a dokonca uvažuje o tom, že práve tam by chcel ukončiť kariéru.

"Raz som mu povedal, že keď skončí v NHL a chcel by ešte hrať, spojíme sa," prezradil generálny manažér HCD - Reto Raffainer. Thornton je legendou NHL. Málokto ale eviduje jeho dve európske kapitoly. Tie prišli počas lockoutu v NHL. Dvakrát posilnil práve HC Davos. Do Švajčiarska vtedy prišlo mnoho svetových hviezd, no nik nezanechal takú obrovskú stopu, ako "Jumbo Joe".

Prečítajte si aj

Banská Bystrica získala produktívneho kanadského obrancu, posily prichádzajú aj zo Slovana či Capitals

V ročníku 2004/05 sa stal najväčšou hviezdou Davosu aj pri menách ako Rick Nash, Martin St. Louis či Niklas Hagman a so 79 bodmi v 54 stretnutiach ovládol kanadské bodovanie súťaže, pričom prispel k zisku titulu v tamojšej NLA, ktorý je považovaný pri vtedajšej kvalite súťaže za najcennejší v histórii ligy.

Thornton v jednej lajne s Nashom a Hagmanom vytvorili postrach defenzív a stali sa jednou z najikonickejších formácií v novodobej ére európskeho hokeja, za akú by sa v tom čase nemohol hanbiť akýkoľvek celok NHL.

V tom čase si vytvoril veľmi blízky priateľský vzťah s uznávaným švajčiarskym trénerom Arnom Del Curtom, ktorý pôsobil na lavičke HC Davos nepretržite od roku 1996 do 2018. Ba čo viac, Thornton sa spoznal so svojou životnou láskou. Tabea Pfendsack bola modelkou, v čase ich zoznámenia aj úspešnou biznismenkou. Zobrali sa v júni roku 2009. Rok na to sa im narodila dcéra Ayla, v roku 2013 syn River.

Status kultovej legendy už Thorntonovi nevezme nik a to nie len v NHL, ale aj v Davose, kde sa vrátil aj počas ďalšieho lockoutu počas ročníka 2012/13. Udržal si priemer bod na stretnutie, no ďalší titul už nestihol vyhrať, nakoľko sezóna v NHL po novom roku predsa len začala.

Bol to ale "Big Joe", kto neustále opakoval, že dúfa, že najlepšia liga sveta v danej sezóne nezačne, aby mohol dohrať ročníku pod švajčiarskymi Alpami. Zatiaľ čo ostatné hviezdy brali dobrodružstvo v rôznych kútoch Európy ako zaujímavú skúsenosť, jedna z najvýraznejších osobností histórie hokeja hovorila od srdca, z lásky k mestu aj klubu: "Davos som si zamiloval, stal sa mojím druhým domovom," prezradil Thornton médiám.

V oboch svojich vystúpeniach v Davose vyhral aj najstarší turnaj sveta, Spengler Cup, ktorý raz taktiež bodovo ovládol. Do Švajčiarska sa preto vracia každé leto a medzi sezónami v NHL sa tu pripravuje na nový ročník: "Trénujem tam v lete, máme dom v Davose. Stále dávam pozor na chlapcov, udržujem kontakty," hovorí Thornton: "Každú chvíľu sa s niekým rozprávam, voláme si, píšeme, proste sa informujeme ako priatelia."

Jedným dychom v rozhovore pre dvomi rokmi uznal, že nevylučuje aj tretí návrat do Davosu. Možno ako posledná sezóna kariéry: "Je to možné, pretože som si veľmi užil moje dve pôsobenia v tomto klube, na ktoré som veľmi hrdý," dodáva Joe Thornton.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: swisshockeynews.com, eliteprospects.com

Diskusia

Podobné články