Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Reprezentáciu do 17 rokov čakajú štyri kvalitné turnaje. V kempe vo Zvolene majú tréneri až 30 hráčov

Zvolen - Po kempe reprezentácie do 20 rokov sa vo Zvolene tento týždeň opäť stretol reprezentačný tím Slovenska, tentoraz v kategórii do 17 rokov. V tejto kategórii ešte nie sú vrcholom majstrovstvá sveta, ale "sedemnástka" sa predstaví na viacerých kvalitne obsadených turnajoch. Viac povedal v rozhovore pre hokejovýsvet.sk hlavný tréner Roman Sýkora, ktorý bol v minulosti aj trénerom Piešťan v najvyššej súťaži.
Zdroj: 35397
Zdieľajte:

Ako vznikla dohoda o tom, že budete pôsobiť pri reprezentácii do 17 rokov?

"Nepovedal by som, že vznikla dohoda. Vždy pred sezónou sa určujú realizačné tímy v jednotlivých kategóriách. Na zväze to majú na starosti ľudia okolo Mira Šatana. Tým, že my sme ako tréneri pôsobili pri tomto ročníku už v nižších vekových kategóriách a vízia zväzu je taká, že v práci sa má kontinuálne nadväzovať, tak sme sa s ročníkom 2004 posunuli do kategórie U17. V realizačnom tíme sa vymenil iba kustód a pre pracovnú vyťaženosť nahradil Borisa Valábika Marcel Šimurda."

Čo vás v tejto sezóne čaká s reprezentáciou do 17 rokov?

"My v podstate nemáme žiadny vrchol sezóny. Reprezentácie do 16 a do 17 rokov sú hlavne o tom, aby sme sledovali viacero chlapcov, vytvorili si o nich nejaký obraz a aby sme vedeli, kde a koho máme. Prvý vrchol príde pre chlapcov až v U18, kde sú majstrovstvá sveta. My sa ich teraz na to snažíme pripraviť koncepčnou prácou. V tejto sezóne by sme mali absolvovať štyri turnaje. V auguste nás čaká turnaj piatich krajín vo Švajčiarsku, kde sa stretneme so Švajčiarmi, Nemcami, Čechmi a Fínmi, ktorí nahradia USA, keďže Američania teraz nemôžu pricestovať. V novembri počas asociačnej prestávky by sme mali ísť na turnaj do Francúzska. V decembri nás čaká ťažký turnaj, kde by mali prísť výbery USA, Švajčiarska a Ruska a vo februári nás čaká ešte jeden turnaj, ktorý sa koná každoročne. Toto sú také malé vrcholy, ktoré nás čakajú v tejto sezóne."

Prečítajte si aj

Nový šéf Pro-Hokeja je známy, jeho meno zverejnia do piatka

Podľa čoho ste robili nomináciu na tento predsezónny kemp?

"My poznáme chlapcov, keďže sme s nimi pracovali už v predchádzajúcich sezónach. Sme radi, že sme dostali túto možnosť, pretože poslednú reprezentačnú akciu sme mali vo februári. Bolo veľmi ťažké odhadnúť, na akej úrovni sa momentálne chalani nachádzajú, keďže dlho netrénovali na ľade. Preto sme sa snažili zobrať širší káder a máme tu 30 chlapcov a štyroch brankárov. Z tohto tímu by sme chceli nominovať chalanov na turnaj, ktorý bude v auguste. V piatok ešte idem na takýto kemp do Levíc, kde bude reprezentácia do 16 rokov. Tam sa pokúsime vybrať niektorých chalanov, aby sme tento káder doplnili. V tejto dobe je pre trénera extrémne náročné urobiť nejakú nomináciu, pretože chalani hrávajú v rôznych kluboch, v Česku, Fínsku, Švédsku. Ďalší odchádzajú do zámoria, takže teraz je naozaj náročné vyskladať nomináciu."

V čom sú z pohľadu trénera najväčšie pozitíva predsezónnych reprezentačných kempov?

"V prvom rade sme chceli, aby chlapci absolvovali nejaké tréningy na ľade. Je diametrálne odlišné trénovať na suchu a na ľade. Pre nás je veľmi dôležité, že sa s chalanmi vidíme a môžeme s nimi komunikovať. Bude dôležité, čo nám povedia, ohľadom ich odchodov do klubov, aby sme vedeli, s kým môžeme počítať."

Prečítajte si aj

Zadĺžený klub z Česka končí na profesionálnej úrovni, nezrodila sa dohoda so známym hráčskym agentom

Komunikujete aj s trénermi reprezentácie do 18 rokov ohľadom toho, ktorých chlapcov by mohli využiť na majstrovstvách sveta?

"Určite áno, ja si myslím, že toto je ročník, ktorý môže prehovoriť do tej záverečnej nominácie. Máme tu šikovných chalanov. O tom svedčí Šimon Nemec, ktorý je ročník 2004 a už minulý rok hral mužskú extraligu v Nitre. Takisto ročník 2004 je aj Juraj Slafkovský, ktorý bol teraz v Česku s reprezentáciou do 20 rokov. Takisto sú tu aj ďalší, ktorí prehovoria do tej nominácie. S trénerom Ivanom Fenešom komunikujeme. Dnes nás čaká modelovaný zápas, v ktorom si medzi sebou zahrajú chalani v tomto kempe. Príde sa naň pozrieť aj Ivan Feneš, chce si vytipovať nejakých hráčov, ktorých v ďalšej sezóne zabuduje do projekti osemnástky. Verím, že práca realizačného tímu pri "osemnástke" bude na konci sezóny sláviť nejaký úspech."

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk/Matej Babic

Diskusia

Podobné články