Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Slafkovský by chcel byť ako Matthews. Presun do Fínska bol kilometrový krok vpred, každý deň máme korčuliarske tréningy

Zvolen - Mladý útočník Juraj Slafkovský pôsobí už niekoľko sezón v mládeži TPS Turku. Od jeho príchodu sa mu darí veľmi dobre a je oporou svojho tímu. Minulú sezónu strávil v mužstve do 18 rokov a na štyri zápasy vypomohol aj juniorke, teda mužstvu do 20 rokov. Vo veku 15 rokov dosiahol vynikajúcu bilanciu, keď si v 45 zápasoch pripísal až 58 bodov. O pôsobení vo Fínsku, tamojšej práci s mládežou, ale aj o Košiciach rozprával v exkluzivnom rozhovore pre náš portál.
Zdroj: 33153
Zdieľajte:

Ako hodnotíš predchádzajúcu sezónu, ktorá sa predčasne skončila?

"Sezónu hodnotím vo veľmi pozívnom svetle, keďže náš tím sa v tabuľke pred playoff nachádzal na výbornej pozícii. Takisto aj po osobnej stránke to bola pre mňa veľmi vydarená sezóna."

V nasledujúcej sezóne sa natrvalo presúvaš do juniorky TPS Turku. Aký je vo Fínsku rozdiel medzi súťažou do 18 a do 20 rokov?

"Myslím si, že najpodstatnejší rozdiel je vo fyzickej hre. V U20 sa tam hrá oveľa fyzickejší hokej, takisto je aj badateľný rozdiel v rýchlosti. V tejto súťaži sa už hokej veľmi približuje k seniorskému štýlu."

Aké máš osobné ciele do sezóny?

"Hlavne sa chcem udržať v tíme do 20 rokov a mať tam stále miesto. Ak by sa mi podarilo absolvovať nejaké tréningy alebo zápasy v A mužstve TPS Turku, bol by som veľmi rád."

Prečítajte si aj

Nové Zámky získali mladého útočníka zo Žiliny

Ako ste prijali skutočnosť o zrušení MS 1 divízie do 18 rokov, ktoré sa mali konať na Slovensku?

"Veľmi nás to mrzelo, pretože sme chceli vrátiť Slovensko do elitnej kategórie majstrovstiev sveta v tejto vekovej kategórii, ale myslím si, že na budúci rok to zvládneme rovnako, ako by sme to zvládli teraz."

V tvojom ročníku 2004 si v hodnteniach zámorských odborníkov pred draftom na veľmi vysokých pozíciách. Vnímaš to nejako už teraz?

"Určite to vnímam, ale myslím si, že ešte to nič neznamená, keďže ten draft bude až o dva roky a dovtedy sa môže stať všetko. Dúfam, že všetko pôjde dobre."

Od mládežníckych kategórií pôsobíš vo Fínsku. V čom ťa to najviac posunulo?

"Posunulo ma to hlavne v samostatnosti. Naučil som sa žiť sám a vlastne o všetko sa postarať. Po hokejovej stránke to bol kilometrový krok dopredu."

V čom vidíš najväčšie rozdiely v práci s mládežou na Slovensku a vo Fínsku?

"Myslím, že Fíni kladú väčší dôraz na zručnosti hráčov. Máme veľa tréningov, kde je nás na ľade menej a tým pádom sa nám tréneri viac venujú. Viac sa pracuje na odstraňovaní individuálnych nedostatkov. Takmer každý deň tam máme špeciálne korčuliarske tréningy."

Čo je podľa teba najväčším pozitívom predsezónnych reprezentačných kempov?

"Dôležité je, že môžeme byť spolu na ľade a pripravovať sa na svoj cieľ, ktorý príde v strede, alebo na konci sezóny. Spoločné tréningy a zápasy sú veľmi podstatné."

Ako prebieha tvoja letná príprava?

S letnou prípravou som veľmi spokojný. Začal som trénovať s mamou a potom som sa presunul ku kondičnému trénerovi Danielovi Kičurovi, ktorý je veľký profesionál. Myslím si, že to bol veľmi dobrý krok."

V sezóne si mal vynikajúcu produktivitu v U18, čo nebýva zvykom, keďže si mal ešte len 15 rokov. Čomu to pripisuješ?

"Mal som vynikajúcich spoluhráčov a hlavne vďaka nim som mal toľko bodov. Padalo mi to tam a rovnako to padalo aj mojím spoluhráčom po mojích prihrávkach."

Si najmladším hráčom v kempe reprezentácie do 20 rokov. S akými cieľmi si prišiel do kempu a cítiš už šancu dostať sa aj na majstrovstvá sveta?

"Prišiel som sa sem hlavne ukázať, aby som sa dostal do nominácie na prípravné zápasy proti Česku. Čo bude v zime a pred majstrovstvami sveta, o tom zatiaľ nerozmýšľam. Uvidíme, ako sa bude vyvíjať sezóna."

Si odchovancom Košíc, ako vnímaš momentálnu nepriaznivú situáciu v klube?

"Je smutné, že v Košiciach chýba nejaký veľký sponzor, ale myslim si, že hokej tam ostane a bude sa hrať najvyššia liga, takže toho sa nejako nebojím."

Slovensko má veľa skvelých hokejistov, ktorí vyrastali v Košiciach. Aká je tam práca s mládežou? Skús priblížiť aj tvoje hokejové začiatky.

"Myslím si, že v Košiciach sa to každým rokom posúva dopredu. Pribúdajú tam napríklad aj tréneri korčuľovania. Ja som začínal pod vedením Vlada Marinčina, ktorý je otcom Martina Marinčina."

Ako si prežíval karanténne časy?

"Nijako extra ma to neovplyvnilo. Ja som doma rád, a keď mi to niekto prikáže, tak ešte radšej. Tránoval som ako sa dalo, napríklad som si chodil zabehať. Čas som trávil s rodinou a priateľkou, takže to bolo veľmi dobre."

Prečítajte si aj

Marek Slovák bude hrať opäť za Nitru

Od prvého augusta sa opäť začne hrať NHL. Myslíš si, že je to správny krok?

"Myslím si, že radšej mali normálne začať až na novú sezónu. Ak by sa jeden rok neodovzdal Stanley cup, tak by sa podľa mňa nič nestalo, ale asi tam ide o veľké peniaze. Každopádne, určite to budem sledovať."

Kto je tvojím hokejovým vzorom?

"Jednoznačne Auston Matthews. Sme približne rovnako vysoký a páči sa mi celkovo ako hráč. Je technický, rýchly a má vynikajúcu strelu. Raz by som možno chcel byť ako on."

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk/Matej Babic

Diskusia

Podobné články