Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Brankárom pomáhal projekt SR20. Snažíme sa pracovať na špecializáciách a stále máme potenciál

Zvolen - Majster sveta z roku 2002 a dlhoročná opora Slovenska Rastislav Staňa obnovil spoluprácu s Jánom Lašákom, tentoraz už na trénerskej dráhe. Obaja majú na starosti brankárov reprezentácie. Ján Lašák pôsobí pri senioroch a Staňa má pod palcom mládežnícke reprezentačné výbery. V nadchádzajúcej sezóne bude pôsobiť spoločne s Róbertom Petrovickým a Viliamom Čachom pri reprezentácii do 20 rokov. V rozhovore rozprával o práci s brankármi, ale aj o ďalších zaujímavostiach.
Rastislav Staňa v reprezentácii.
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

Momentálne ste v pozícii trénera brankárov v juniorskej reprezentácii Slovenska. Môžete priblížiť vašu, zatiaľ, krátku trénerskú kariéru?

"S trénerstvom som začal rok potom, ako som ukončil aktívnu kariéru hokejistu. Bol som oslovený zväzom či by som nemal záujem pracovať pri mládežníckych reprezentáciách. S chlanmi som si prešiel všetky kategórie od U16. Vždy som bol pri ročníku 2001 a tým pádom sme spolu už druhý rok v dvadsiatke."

Ako by ste zhodnotili brankárov v ročníku 2001-2002, z ktorých budete vyberať tento rok?

"Vyzerá to tak, že budeme mať až troch brankárov v zámorí, čo ma teší. Určite je z čoho vyberať. Máme tu Sama Hlavaja, ktorý má už odchytané dvoje majstrovstvá sveta juniorov. Ďalej máme v zámorí ďalších dvoch kvalitných gólmanov. Rovnako v Európe bude Paťo Kozel, ktorý, ale zatiaľ nemá isté miesto. Minulý rok chytal v "osemnástke". Máme v širšom výbere aj dalších brankárov. Dúfam, že všetko bude v poriadku. Sami čakáme ako dopadne situácia v zámorí, ale aj inde ohľadom koronavírusu, takže uvidíme. Hlavne, aby sa sezóny začali načas, aby chalani boli pred majstrovstvami sveta v správnom zápasovom tempe."

Jedným z brankárov v zámorí bude Eugen Rabčan. Pôvodne mal však v novej sezóne nastupovať za A mužstvo Banskej Bystrice. Myslíte si, že odchod do zámoria je správny krok pre jeho rozvoj?

"Ja som sa s ním o tom rozprával, ale tento krok je iba na ňom. Vždy je to individuálne. Ťažko povedať či je lepšie zámorie alebo Banská Bystrica. Samozrejme, ak by chytal v Bystrici ako prvý brankár, tak by sa mu neoplatilo ísť do zámoria. To mu však nikto nevie garantovať a pozíciu v Banskej Bystrici absolutne nemal istú. To isté sa môže stať aj v zámorí. Ešte tam nechytal a ani on sám nevie, do akej pozície ide. Samozrejme, bol by som veľmi rád, ak by tam odchytal čo najviac zápasov."

V posledných rokoch bol na brankárskom poste v reprezentácii, možno najlepší výber, vždy ste sa museli rozhodovať medzi brankármi s vysokou kvalitou. Myslíte si, že to tak ostane aj v budúcnosti?

V predošlých rokoch našim brankárom pomáhal najmä projekt reprezentácie do 20 rokov, keďže pre mladého brankára je nesmierne náročné presadiť sa v seniorskom tíme. Každý brankár potrebuje chytať a v projekte mali aj mladíci možnosť chytať proti mužom. Mali istú pozíciu a pravidelne nastupovali proti kvalitným hráčom. V extraligových a prvoligových mužstvách by sa do brány dostávali len veľmi ťažko. Myslím si, že aj z tohto sme ťažili. My sa stále snažíme pracovať s brankármi na špecializáciách. Určite tam oproti zahraničiu vidíme nedostatky, ale snažíme sa to odstraňovať a myslím si, že stále nájdeme nejaký potenciál."

Spolu s Jánom Lašákom ste vytvorili brankársku dvojicu pri najväčších úspechoch Slovenska. Ako prebieha vaša spolupráca na trénerskej úrovni?

"Som rád, že Jano sa zapracoval do systému reprezentácie. On to, dá sa povedať, riadi zhora. Jano dokázal svojim prirodzeným rešpektom brankársku komunitu ešte viac zoceliť. Pravidelne spoločne robíme brankárske kempy v reprezentácii. Ďalej sa do klubov snažíme pritiahnuť nových trénerov brankárov. Myslím si, že to robí veľmi dobre. Pre mňa je tiež oveľa jednoduchšie spolupracovať s niekým, koho poznám viac ako 20 rokov. Je medzi nami vzájomná dôvera a navzájom sa poznáme tak dobre, že niektoré veci riešime automaticky, bez toho, aby sme si museli niečo povedať, alebo sa dohodnúť."

V Košiciach je momentálne klub v neistej situácii. Ako vnímate túto skutočnosť?

"Samozrejme, že mi to je ľúto. Som odchovanec a fanúšik Košíc. Rovnako je do mládeže v Košiciach zapojený už aj môj syn. S príchom koronavírusu prišla kríza a železiarne majú ťažké obdobie. Košice boli dlhé roky na výslní. Spomínam si, že niekedy pred dvadsiatimi rokmi bolo taktiež obdobie jedného, dvoch rokov kedy bola kríza. Raz za čas sa stane, že sa klub dostane do krízy. Verím tomu, že Košice to ustoja. Aj keď budú dva roky len také udržiavacie a výsledkovo slabšie, ale dôležité bude, aby sme to ustáli."

Ako ste trávili obdobie počas karantény?

"V tom období som mal naplánovaných viacero vecí. Mali byť reprezentačné zrazy, ďalej som mal odkomentovať playoff Tipsport ligy. V pláne som mal aj nejaké súkromné akcie spojené so športom. Vzhľadom na situáciu mi vštko padlo a v podstate som nemal prácu. Bol som na určitú dobu zavretý s rodinou doma. Našťastie, máme rodinný dom so záhradou, takže sme mali aspoň nejaké možnosti. Snažili sme sa žiť bezpečne a nevychádzať veľmi medzi ľudí. Venoval som sa rodine, hlavne dvom malým deťom."

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk/Matej Babic

Diskusia

Podobné články