Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Norbert Javorčík: Bol som len malé koliesko, ktoré dúfam pomohlo chalanom sa presadiť. Mládež potrebuje rozvojový plán

Banská Bystrica - Hokejistov Banskej Bystrice povedie v novej sezóne v pozícii hlavného trénera Norbert Javorčík. Úspešný slovenský tréner sa do seniorského tímu "baranov" presunul z juniorky, ktorú pod Urpínom viedol už niekoľko sezón. Pred príchodom do tohto klubu dlhšie pôsobil pri mládežníckych reprezentáciách Slovenska. Ambiciózny tréner však začínal v žiackych kategóriách HKM Zvolen. V rozhovore pre náš portál povedal viacero zaujímavostí.
Zdroj: 25580
Zdieľajte:

Ako sa zrodila dohoda o vašom pôsobení pri A mužstve Banskej Bystrice?

"Toto bude už moja štvrtá sezóna v Banskej Bystrici. Na začiatku sme sa rozprávali o tom, že budem pôsobiť trošku v inej pozícii, ale aj táto zdravotná kríza, ktorá mala dopad aj na ekonomiku, spôsobila to, že sme sa dohodli takto a budem tu pôsobiť ako hlavný tréner. Myslím si, že do istej miery je to aj vyústenie toho, čo naša spolupráca obsahovala predchádzajúce tri roky."

V predchádzajúcich sezónach ste pôsobili ako tréner juniorov. Aká je v Banskej Bystrici práca s mládežou?

"Myslím si, že celkovo na Slovensku, nielen v Banskej Bystrici je to do značnej miery náročná úloha, keďže podmienky stále nie sú ideálne. Na druhej strane aj my tréneri ešte potrebujeme správne uchopiť nové trendy, čo sa týka prípravy mládeže, ktoré panujú vo svete. Ak by som to povedal na príklade Banskej Bystrice, tak môj pocit bol taký, že sa zlepšujeme sezónu po sezóne. Každoročne sme zlepšovali kooperáciu medzi trénermi a takisto aj komunikáciu a prácu s hráčmi. Stále je tam však veľký priestor na zlepšenie či už v práci trénerov, alebo aj v tom, aby sme celkové podmienky nastavili ešte lepšie."

Budete mať výhodu v tom, že budete poznať všetkých hráčov z juniorky. Viete povedať približný počet hráčov z juniorského tímu, s ktorými počítate v nasledujúcej sezóne medzi seniormi?

"Chceme sa dopracovať k takému modelu, kde by sme vedeli povedať, koľko miest v tíme budeme mať zabezpečených pre odchovancov z našej akadémie a koľko juniorov by mohlo nastupovať za seniorský tím. V tejto sezóne ešte nemáme určené konkrétne číslo. Ako sme už spomínali, je našou ambíciou, aby sme mali mladý tím, ktorý by bol zložený z hráčov našej akadémie, a dokonca aj z hráčov, ktorí ešte spadajú do juniorského veku. V tejto chvíli však neviem povedať konkrétny počet, ale určite chceme, aby boli v tíme zahrnutí aj títo hráči."

Banská Bystrica doteraz oficiálne predstavila len Mateja Češíka a Mareka Bira. V akom stave sa momentálne nachádza proces tvorby kádra na nasledujúcu sezónu?

"Na tvorbe mužstva pracujeme stále. Keďže chceme mať mladý káder, tak oslovujeme najmä mladých hráčov. V súčasnosti si myslím, že káder už máme vyskladaný. Máme dostatočný počet hráčov, ale stále je priestor na to, aby sme sa na niektorých postoch posilnili. Poviem to tak, že ak by sa sezóna začala zajtra, tak aj na to sme pripravení. Konkrétne mená bude určite prezentovať generálny manažér."

Koľko legionárov plánujete v novej sezóne využívať?

"V tomto smere taktiež nemáme stanovené konkrétne číslo, ale v súvislosti s našou filozofiou, počet legionárov určite nebude veľký."

Viacero sezón ste pôsobili pri mládežníckych reprezentáciách. Ako by ste porovnali prácu v klube a pri reprezentácii, a ktorá je pre vás náročnejšia?

"Práca pri reprezentácii je náročná v tom, že sa vždy očakávajú konkrétne výsledky. Nehovorím len o resultátoch zápasov, ale očakáva sa aj to, že hráči sa posúvajú vyššie smerom k seniorskej reprezentácii. Oproti klubu je rozdiel aj v tom, že pri reprezentácii pracujete s hráčmi len jednu sezónu a potom vám hneď prichádzajú noví hráči. Naopak, v klube je možnosť dlhodobejšej spolupráce s hráčmi. Na druhej strane, povedzme si otvorene, že reprezentácia má omnoho lepšie materiálno-technické zabezpečenie ako mládežníci v kluboch. Seniorský tím v klube je rovnako kvalitne zabezpečený ako mládežnícka reprezentácia."

S trénerstvom ste začínali pri mládeži HKM Zvolen. Zaspomínali ste si dnes na zvolenskom ľade aj na tieto časy?

"Nebolo to prvýkrát, čo som na zvolenský štadión prišiel ako súper, takže z tohto pohľadu to nebolo nič špecifické. Do Zvolena sa vždy rád vraciam, rád tu trénujem. Poznám toto prostredie, takže povedal by som, že to je pre mňa výhoda, keď tu trénujeme, alebo aj hráme."

V mládežníckych kategóriách prešlo vašimi rukami množstvo slovenských talentov. Môžeme spomenúť Marca Halamu, Kristiána Pospíšila či Adama Húsku. K nim musíme pripočítať ďalších, ktorých ste viedli v Banskej Bystrici. Aký je váš recept na to, ako pripraviť hráča tak, aby sa dokázal presadiť vo veľkom seniorskom hokeji?

"Určite to nie je môj recept. Ja som bol možno len také jedno koliesko, ktoré dúfam pomohlo tomu, že sa chalani dokázali presadiť a stále sa presadzujú na úrovni seniorského hokeja. Ja si myslím, že ten správny recept je dlhodobý rozvojový plán nastavený od úplných začiatkov. Od momentu, keď hráč prvýkrát príde na ľad až po poslednú mládežnícku kategóriu. Je veľmi potrebné, aby v tomto rozvojovom pláne spolupracovali rodičia, tréneri aj funkcionári na tom, aby hráči v každej kategórii dostávali presne to, čo potrebujú."

Ako ste prežívali čas v karanténe, odkedy skončila sezóna?

"Pracoval som viac z domu. Oproti predchádzajúcim sezónam mi chýbalo vedenie tréningového procesu, ktorého bolo v tejto sezóne oveľa menej. Na druhej strane, o to viac bolo práce za počítačom či už išlo o videá, alebo rôzne metodické materiály, takže som bol aktívny najmä v tejto oblasti. Snažil som sa byť nápomocný aj klubu, ale niektoré materiály som si vytváral pre seba. Môžem povedať, že určite budem radšej trénovať, ako pracovať z domu spoza počítača."

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk/Matej Babic

Diskusia

Podobné články