Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Gabor sa chce ukázať vo Västerviksu a posunúť sa do SHL, na Banskú Bystricu má nezabudnuteľné spomienky

ŠTOKHOLM - Tri roky v Banskej Bystrici, dva majstrovské tituly a dve víťazstvá v základnej časti. Útočník Gilbert Gabor sa sťahuje do rodného Švédska, budúcu sezónu odohrá za Västerviks IK v súťaži Allsvenskan.
Zdroj: 30901
Zdieľajte:

Ide o logický krok a všetko nasvedčuje tomu, že aj úplne správne načasovaný. 24-ročný robustný hokejista sa totiž chce v kariére posunúť ešte vyššie: "Ja som už tento rok rozmýšľam nad tým, že by som chcel ísť hrať do Švédska. Onedlho budem mať 25 rokov a hokejový život nie je až taký dlhý. Ak máš šťastie, tak budeš hrať 15 rokov, ale to sa nedeje každému.

Mal som dobrú sezónu v Banskej Bystrici a chcem vyskúšať, ako mi to pôjde vo Švédsku, aby som sa mohol posunúť ešte vyššie. Druhá najvyššia súťaž Allsvenskan je pre kluby SHL zaujímavá," hovorí Gabor exkluzívne pre hokejovysvet.sk.

Do Västerviksu išiel jeden hráč z našej ligy aj pred rokom. Bol to brankár Ádam Vay. Ide o organizáciu, ktorá dáva priestor mladým hráčom, v posledných dvoch sezónach bol priemerný vek hráčov v tíme iba tesne nad 23 rokov, ale zároveň bojovala na popredných priečkach Allsvenskan.

"Klub o mňa veľmi skoro vyjadril záujem, mal som z toho dobrý pocit, že ma naozaj chcú. Som rád, že už mám klub, môžem sa sústrediť len sám na seba, aby som sa čo najlepšie pripravil na sezónu. Trénujem naplno. Västerviks navyše nie je ďaleko od Štokholmu, kde bývam, len tri hodiny autom," pochvaľuje si hráč, ktorý si počas kariéry vyskúšal napríklad OHL, NAHL či EBEL-ku.

Už teraz vidí aj nejaké súvislosti s jeho predošlým zamestnávateľom na Slovensku: "Majú užšie ihrisko ako ostatné tímy v lige. Štadión je podobný Banskej Bystrici. Keď sa chcem posunúť do SHL, tak tento krok musím vyskúšať a potom uvidím, či to bolo dobré alebo zlé rozhodnutie," uvedomuje si Gilbert Gabor.

"Osobne chcem pokračovať vo svojej hre, išli mi oslabenia, zlepšili som sa aj v taktických veciach. Podpísali ma na krídlo, ale tréner vie, že hrávam aj centra, tak uvidíme, či dostanem šancu aj tam. Chcem teda hrať takú hru ako v minulej sezóne. Keď mi to pôjde aj v Allsvenskan, tak verím, že to niekto uvidí a môžem sa posunúť vyššie do SHL," praje si v najlepšom zmysle slova nabudený mladík.

Na druhej strane si ale uvedomuje, že vzhľadom na súčasnú situáciu pandémie koronavírusu nie je istých veľa vecí: "Nikto nemôže na sto percent potvrdiť nič, ale manažér mi vysvetlil, aké sú ciele a očakávania v novej sezóne. Takisto sú známe niektoré dátumy v letnej príprave a podobne, no uvidíme, či to ostane záväzné, alebo sa niečo zmení," vysvetľuje Gabor.

V Allsvenskan ho čaká niečo úplne iné, ako v Tipsport lige: "Liga je veľmi vyrovnaná. Všetkých štrnásť klubov môže byť na prvom mieste a takisto každý klub môže byť aj posledný. Nedá sa ani tipovať, kto vyhrá a kto skončí na spodku tabuľky. My však máme dobrý káder, už teraz je podpísaných štrnásť kvalitných hráčov a ďalší určite prídu," prezrádza hokejista, ktorý si zahral za Slovensko v kategórii do 17 rokov.

Samotné mesto Västervik sa nachádza v provincii Småland v juhovýchodnej časti Švédska priamo pri Baltskom mori. Hlavne počas leta je turistami vyhľadávané kvôli možnostiam jachtingu, kempovaniu, kanoistike či lezeniu. Patrí medzi najlepšie dovolenkové oblasti v krajine a tentoraz bolo dokonca vyznamenané prestížnou cenou "Najlepšie letné mesto Švédska 2020". Vyrastal v ňom aj člen legendárnej skupiny ABBA - Björn Ulvaeus.

Gilberta Gabora ale bude samozrejme v prvom rade zaujímať hokej. Opäť prichádza do novej partie, no na to je už zvyknutý: "Poznám niekoľko hráčov, proti ktorým som často hrával, ale to sú skôr takí známi a nie kamaráti. Cez sezónu si ale určite rýchlo na seba zvykneme. Mňa to baví takto spoznávať nových ľudí. Počas kariéry som si prešiel už viacerými tímami a vždy som sa rýchlo dostal do partie. Som na to zvyknutý."

Aj keď už je hráčom Västerviksu, tak na tri roky v HC ´05 Banská Bystrica nikdy nezabudne: "Dalo mi to veľmi veľa. V prvom rade mám veľa spomienok. Hokej hráš pre tímový úspech a víťazstvá. Každý hokejista chce niekedy v živote niečo vyhrať a ja som vyhral hneď prvé dva roky titul. Budem si to pamätať do konca života. Stretol som veľa ľudí, získal mnohých kamarátov, s ktorými budeme v kontakte do konca života. Zlepšil som sa aj po hokejovej stránke. V novej sezóne to bude trochu čudné, lebo v Bystrici som bol tri roky po sebe, ale na druhej strane, hrať doma vo Švédsku, kde mám rodinu a kamarátov je tiež dobrý pocit. Môžu ma vidieť hrať naživo. Ako mladý som vždy myslel na to, že budem hrať v najvyšších švédskych ligách. Podaril sa mi prvý krok a musím makať, aby som šiel ešte vyššie," rozpráva Gabor.

Najlepšia spomienka je pre neho jasná: "Môj prvý titul," okamžite odpovedal: "V základnej časti sme skončili štvrtí a potom sme celé play-off mali najťažších súperov. Hrali sme s Košicami, potom prišla Nitra, ktorá mala skvelú formu a nakoniec Trenčín, ktorý mal výborný tím. Siedmy zápas finále sa však ani nedá opísať, to bola taká sila a tie emócie...

Pamätám si, keď sme prehrali šiesty zápas a ráno sme sedeli na raňajkách so spoluhráčmi. Čítali sme články, novinári písali o nás také horšie veci. My sme sa len smiali. Mali sme ten pocit, že dobre, síce sme trikrát prehrali, bolo to 3:0 a teraz je to 3:3, ale toto už neprehráme. Namiesto toho, aby sme sa báli, tak sme sa nevedeli dočkať zápasu," usmieval sa pri spomienke.

"Potom prišiel zápas. Ja a Kabáč sme boli na ľade, skoro sme dali gól, lenže namiesto toho sme dostali jeden. Následne mi Faille na striedačke povedal, že neboj sa, zvládneme to. Jeho lajna išla potom na ľad a dali gól. Veľmi som sa v dobrom smial. Nakoniec sme zápas vyhrali. Boli to neskutočné veci a tie oslavy, eufória... Prvýkrát som vyhral na profesionálnej úrovni," rozplýval sa.

Okamžite ho ale napadli aj iné spomienky: "Napríklad aj zápas s Košicami vo štvrťfinále, kedy sme prehrávali a na konci to otočili, pretože súper trafil strelou do prázdnej bránky žrď. My sme následne vyrovnali. Pamätám si, ako dal Klemen Pretnar ten slow-motion gól od modrej čiary," neprestával spomínať Gabor.

V pamäti mu utkvel aj duel Ligy majstrov v Plzni: "Polovica mužstva ostala doma, pretože bola chorá alebo zranená. My sme išli s mnohými juniormi a mladíkmi, lenže rovnako tak sa do Plzne vybralo asi 400 našich fanúšikov. Sám som sa toho obával, pretože som videl, s akým tímom cestujeme. Čakal som, že čo sa ide diať. Ja osobne som vtedy mal navyše hrať obrancu. Nakoniec to všetko dobre dopadlo a bol to skvelý zápas. Síce sme prehrali o gól, ale podali sme v oklieštenej zostave výborný výkon. Bol som rád, že napriek všetkému sme pred našimi fanúšikmi podali taký dobrý výkon."

Svoje rozprávanie pre náš web uzavrel Gilbert Gabor poslednou spomienkou: "Séria s Popradom v sezóne 2019/20. Vedeli sme, že bude ťažká, asi najťažšia. Nám to proti nim nešlo ideálne, ale keď som vyhrali štvrtý zápas, tak sme prakticky vedeli, že máme titul. Hovorili sme si už dopredu, že ak zvládneme vyradiť Poprad, ten titul určite získame," dodal.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk/Matej Kubove

Diskusia

Podobné články