Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

Draft ho ešte len čaká, už teraz ho však považujú za historicky najlepšieho Rakúšana

BRATISLAVA - Tvrdiť o nejakom mladíkovi bez toho, aby už vôbec prešiel draftom NHL, že bude historicky najlepším hráčom, ktorý sa v tej-ktorej krajine narodil a pôsobil v profilige, je veľmi odvážne.
Zdroj: 35241
Zdieľajte:

V prípade tohto mimoriadne talentovaného centra však pokojne niečo takéto môžeme tvrdiť. Marco Rossi je totiž hráčom, aký sa v Rakúsku, pri všetkej úcte k Thomasovi Vanekovi, ešte azda ani nenarodil.

Hoci sa do NHL doteraz prebojovalo len 15 jeho krajanov, nijako to neznižuje nadanie tohto mladíka, ktorému len o osem dní (vekový limit hráča oprávneného pre draft je do 15. septembra) ušiel minuloročný výber nováčikov.

Rossi sa narodil v mestečku Feldkirch, v blízkosti hraníc s Lichtenštajnskom a so Švajčiarskom. Vyrastal v tamojšej obci Rankweil. Ako desaťročný sa rozhodol odísť do krajiny Helvétskeho kríža, kde sa cez mládežnícke výbery na konci ročníka 2017/2018 prepracoval až medzi seniorov v druhej najvyššej NLB.

Napriek tomu, že urobil dojem a mohol sa tešiť na väčší priestor medzi dospelými, plány sa zmenili, keď ho v rámci CHL draftu z celkovej 18. priečky vzala Ottawa 67´s. Jeho rozhodnutie vymeniť seniorov za rovesníkov sa (zdá), vyplatilo.

Už v prvej sezóne pozbieral v priemere viac ako bod na zápas ako v základnej časti, tak aj v play off. Ak sa toho jeho „vystúpenie“ dalo považovať za veľmi príjemné prekvapenie, jeho štatistiky v tejto sezóne sú priam bravúrne.

Jeho 120 bodov (39+81) v 56 zápasoch z neho robí hráča, ktorý môže na drafte smelo pomýšľať na umiestnenie v top 5. Tento bodový zápis je totiž najlepším v rámci všetkých troch popredných severoamerických juniorských líg (OHL, WHL a QMJHL).

Magickú stobodovú hranicu sa mu podarilo prekonať len deň po tom, ako to dokázala viac než istá tohtoročná draftová jednotka Alexis Lafreniére.

To, že ide o výnimočného hráča, podčiarkuje aj fakt, že oproti iným mal na medzinárodnej scéne veľkú nevýhodu.

Rakúske mládežnícke reprezentácie sa v posledných rokoch potácajú len v B-kategórii, a tak mu v národnom drese zatiaľ nebolo dopriate súťažiť s tými najlepšími.

Zmeniť by sa to však mohlo na najbližšom svetovom šampionáte do 20 rokov, kde sa Rakúsko predstaví po dlhých 11 rokoch. Ak by sa tento klenot náhodou nepresadil do NHL, je takmer isté, že ho na turnaji uvidíme.

Jednou z jeho najväčších predností je korčuľovanie. Zrýchliť dokáže doslova na pár krokoch, čo z neho robí veľmi nebezpečného hráča. Napriek jeho menšej postave (176 cm) je veľmi náročné odstaviť ho od puku.

Medzi jeho silné stránky treba zaradiť aj strelu. Tú ovláda v plnej rýchlosti, spoza súpera, ale aj zoči-voči brankárovi.
Počet jeho asistencií v tomto ročníku hovorí za všetko. Sotva si viete predstaviť tímovejšieho hráča, ktorý pripraví jeden nebezpečný útok za druhým.

Zároveň však nezabúda ani na obrannú činnosť. Neraz je na ľade v pozícii obrancu a zozadu podporuje útok tímu. Medzi jeho pozitívne stránky patri aj vhadzovanie.

Nech už jeho pozícia dopadne na drafte akokoľvek, je vysoko pravdepodobné, že pre každý klub je veľmi žiadaným artiklom. Ešte aby nie, veď má všetky predpoklady stať sa najlepším Rakúšanom histórie.

Zdieľajte:
Zdroje informácií: eliteprospects.com, lastwordonhockey.com, thehockeywriters.com, authockeytxreports.wordpress.com

Diskusia

Podobné články