Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

VIDEO TOP 5 zámorských hráčov, ktorí nastupovali za Banskú Bystricu

BANSKÁ BYSTRICA - V našom magazíne TOP 5 zámorských hráčov v jednotlivých kluboch prichádza na rad po HK Nitra stredoslovenský klub HC ´05 iClinic Banská Bystrica, kde hralo najviac kvalitných Kanaďanov či Američanov. Aj preto bolo vybrať iba piatich veľmi náročné.
Zdroj: 30634
Zdieľajte:

Jason Bacashihua

Americký gólman pôsobil v Banskej Bystrici dve sezóny. V prvej musel prehrýzť prehru vo finále s Nitrou, ale v druhej bol jednotkou pri historicky prvom majstrovskom titule klubu. V oboch ročníkoch inkasoval zhruba len dva góly na zápas, jeho percentuálna úspešnosť zákrokov bola cez 92%. Posledné tri sezóny strávil v Ázijskej lige, v Poľsku, DEL 2 či Alpskej lige.

Mathew Maione

Kanadský obranca zanechal na Slovensku obrovskú stopu. V sezóne 2016/17 bol základným stavebným kameňom HC ´05 iClinic Banská Bystrica na ceste za prvým majstrovským titulom. Vytvoril nový rekord Tipsport ligy v počte nazbieraných bodov obrancom v jednej sezóne. V základnej časti ich získal 57 (10+47), v play-off pridal ďalších deväť, pričom niekoľko stretnutí ešte pre zranenie vynechal. Následne žiaril vo Fínsku aj KHL, no posledný ročník mu nevyšiel. Do Banskej Bystrice sa nedávno na pár dní vrátil len ako divák.

Eric Faille

Skúsený útočník prežil v HC ´05 iClinic Banská Bystrica dva nesmierne úspešné roky. Po príchode pred sezónou 2017/18 potreboval chvíľu na etablovanie, potom sa ale zaradil medzi najlepších hráčov ligy. Jeho spolupráca s kanadskou „dvojičkou“, ktorú tvoril Guillame Asselin, bola niečím, čo na slovenských ligových klziskách nie je často vídaným javom. Čuch na góly aj cit pre krásne prihrávky zdobili Failleho počas celého pôsobenia pod Urpínom. Všetko pretavil do dvoch zlatých medailí. Faille sa stal v sezóne 2018/19 najproduktívnejším hráčom Tipsport ligy. Vrátane základnej časti aj play-off získal 88 kanadských bodov. Dvakrát po sebe bol najproduktívnejším mužom play-off.

Guillaume Asselin

Asselin prišiel pod Urpín v sezóne 2017/18 a hneď sa radoval zo zisku majstrovského titulu. Klub si ho poistil aj na ďalší ročník a výraznou mierou sa podpísal pod ďalšie ligové zlato. Rodák z Quebecu odohral v Banskej Bystrici dokopy 121 zápasov. Strelil 55 gólov a pridal 59 asistencií.

Brock Higgs

Na posledné miesto v našom rebríčku bola veľká tlačenica. Priestor by si zaslúžili aj Jordon Southorn, Ben Marshall alebo Jordan Hickmott, my sme sa rozhodli pre Brocka Higgsa. Na Slovensku vyhral dva tituly. Pri prvom prišiel pred play-off a aj keď mu záver základnej časti nevyšiel ideálne, tak vo vyraďovačke sa stal s 22 bodmi najproduktívnejším mužom (9+14).

Na rok odišiel do EBEL-ky, v ročníku 2018/19 bol znova pod Urpínom a nebyť zdravotných problémov, možno by vyhral aj bodovanie základnej časti. Mal totiž najlepší bodový priemer na jedno stretnutie v lige, v 42 dueloch získal skvelých 59 bodov. V play-off prispel desiatimi bodmi v jedenástich dueloch a druhýkrát nad hlavu zdvihol trofej Vladimíra Dzurillu.

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články