Hokejový svet Hľadať
HokejovýSvet.sk

5 najväčších hokejových štadiónov

Či už sa nám to páči alebo nie, Amerika je hokejovou veľmocou. Najväčšie štadióny taktiež vyrástli práve na tomto gigantickom kontinente. Viete, koľko ľudí sa zmestí do najväčšej hokejovej haly?
Zdroj: TASR
Zdieľajte:

1. Tropicana Field

,,Florida Suncoast Dome“ bol širokej verejnosti sprístupnený 3. marca v roku 1990. Táto multifunkčná hala, ktorá je domovským stánkom baseballistov, mala počas svojich najlepších rokov kapacitu neuveriteľných 45,369 miest. V dnešnej dobe sa počet sedadiel v Petrohradskej hale (Florida) odhaduje na 31,042. Aj napriek tomu, že štadión bol postavený najmä kvôli potrebám domáceho baseballového tímu, počas jeho 24-ročného pôsobenia sa tu odohralo nespočetné množstvo rozmanitých športových akcií. Atmosféru tohto gigantického športového stánku si mohli vychutnať gymnasti, futbalisti, motocykloví jazdci, ale aj hokejoví hráči. Tropicana Field bola domovským hniezdom tímu Tamba Bay Lightning, ktorý hrával a aj naďalej hrá v najvyššej hokejovej súťaži sveta. V roku 1996 sa fanúšikom sledujúcim štvrťfinále východnej konferencie medzi Tampou Bay a Philadelphiou podarilo pokoriť rekord, ktorý doteraz nebol prekonaný. Návštevnosť, ktorá čítala 28,183 návštevníkov dopomohla spomínanému zápasu k zisku titulu ,,najsledovanejšieho samostatného zápasu“ histórie NHL. Po tejto sezóne opustila Tampa Bay Tropicana Field a tým sa hokejové radovánky v nej skončili.

2. Bell Centre

Domáci štadión tímu Montreal Canadiens sa v súčasnej dobe radí na prvú priečku kapacitne najväčších štadiónov. Hala, do ktorej sa počas hokejových zápasov zmestí až 21,273 divákov patrí zároveň medzi najvyťaženejšie športové centrá sveta ( podľa predaja lístkov na nešportové akcie). Do svojich útrob pustila po prvýkrát divákov 16. marca 1996. Najbližšie privítajú domáci hokejisti ,,kapitánov“ z Washingtonu a to v nedeľu 28. septembra.

3. Greensboro Coliseum Complex

V poradí tretí štadión je zatiaľ najstarším. Prvý hokejový zápas sa tu odohral už 11. novembra 1959. Proti sebe si vtedy zahrali Greensboro Generals a Washington Presidents, ktorí hrávali vtedajšiu EHL. Nápad postaviť v Greensboro športovú halu skrsol v hlave starostu mesta už v roku 1944. Mala slúžiť ako pamätník veteránov prvej a druhej svetovej vojny. V roku 1997 sa tu na dva roky usadil tím, v ktorom momentálne hrá aj Slovák Andrej Sekera, Carolina Hurricanes. Aj napriek kapacite takmer 21,273 miest sa návštevnosť zápasov zapísala medzi najmenšiu v histórií. Práve kvôli zlej dostupnosti sa ,,hurikány“ nemohli vôbec radovať z podpory zo strany fanúšikov.

4. Joe Louis Arena

,,The Joe“ je štvrtou najstaršou športovou arénou v histórií NHL a súčasne je kapacitne druhou najväčšou ( ak berieme do úvahy iba športové štadióny aktuálnych účastníkov NHL). Domáci zimný štadión Detroitu Red Wing a tým pádom aj Tomáša Tatara a Tomáša Jurča má kapacitu 20,066 miest. Jej otvorenie 12. decembra 1979 tak nenávratne spečatilo rozhodnutie, že sa Wings presunú z ich doterajšieho pôsobiska (Olympia Arena) na Steve Yzerman Drive do Michiganu. Svoj prvý zápas odohrali proti St. Louis Blues 27. decembra 1979. O necelý mesiac na to už ,,The Joe“ hostila 32. All-Star zápas, ktorý vtedy prekonal rekord návštevnosti. Túto mimoriadne zaujímavú hokejovú udalosť vtedy sledovalo 21,002 ľadových nadšencov.

V týchto chvíľach sa pomaly ale iste začína s novou výstavbou štadióna pre Detroit Red Wings.

5. O2 Aréna

Za zmienku určite stojí aj druhá najväčšia európska hokejová aréna ( hneď po nemeckej Lanxess Arena) pražská O2 Aréna. Bola vybudovaná kvôli potrebám svetového šampionátu, ktorý sa tu konal v roku 2004. Jej súčasnými ,,obyvateľmi“ sú hokejisti českého extraligistu HC Slavie Praha. Multifunkčná hala si zažila aj atmosféru NHL, keď sa tu proti sebe v roku 2008 postavili New York Rangers a Tampa Bay Lightning. Dvoma úvodnými zápasmi vtedy otvorili aktuálnu sezónu najvyššej hokejovej súťaže. O dva roky neskôr sa sem NHL opäť vrátila, tento raz to boli bostonské ,,medvede“ a ,,kojoty“ z Phoenixu. O2 aréna má kapacitu 17,360 miest ( na hokejové zápasy).

Zdieľajte:
Zdroj informácií: hokejovysvet.sk

Diskusia

Podobné články